Ogströmmen är ett biflöde till Vanån som ingår i Västerdalälvens vattensystem och min favoritsträckning av strömmen är den mellan Västerselens fäbod och ner till byn Öje som ligger vid Rv 45 mellan Malung och Mora. Där finer man en 9 km lång och i stort sett konstant fors som hyser en mycket stark population av harr och öring.
Det fina med sträckan är att fisket är likvärdigt hela vägen, man passerar ingen bebyggelse och naturen är mycket vacker. Många är de gångerna då jag har vandrat en hel dag längs strömmen utan att träffa någon annan fiskare.
Medellängden på harren ligger runt 30 cm och forsen lämnar även ifrån sig ett större antal öringar runt 40-50 cm varje år. Forsen är relativt grund med ett djup som oftast ligger runt 0,5 - 1 m så det är inga problem att vada tvärs över forsen vid normalvattenstånd. Strömföringen är dock ganska snabb och de runda stenarna i forsen är ofta mycket hala så jag rekommenderar filtsula på vadarna och eventuellt en vadarstav för de som har svårt med balansen i strömmen.
Några av de vackraste platserna längs forsen är de vid Storsundet och Lillsundet. Här pressas forsen samman av klipphällar och de bildas fina djuphålor som den lite större öringen tycker om. Platserna är även utmärkta för ett bad då forsen under högsommaren kan bli över 25 grader varm när solen värmt upp stenarna i forsen, glöm dock ej bort att bada med skor då vissa stenar kan vara vassa.
Den höga temperaturen påverkar dock inte fisket nämnvärt och jag antar att fisken i strömmen har vant sig vid höga vattentemperaturer då min statistik genom åren visar att jag fått ca 80-90% av mina större harrar och öringar mitt på dagen mellan kl 13 - 15, alltså då det är som varmast i vattnet. Ogströmmen har sedan 1999 varit med i ett Eko-projekt som innebär att denna delen av Ogströmmen är uppdelad i två sträckor:
De nedre 4,5 km är det endats tillåtet att fiska med flugspö och man får ta max en fisk med minimimått 35 cm. På den övre sträckan får man fiska med valfritt handredskap och ta max fyra fiskar med minimimått på 30 cm.
Skall man få ut maximalt av sitt fiske i Ogströmmen rekommenderar jag att man fiskar med ett flugspö i klass 3 eller alternativt en 4:a med helaktion. Gillar man även UL-haspel rekommenderar jag ett 5-6 fots spö på 1-10g samt att man fiskar med beten med inklämmda hullingar och max en krokuppsättning. Jag anser att dagens UL-rullar och mjuka spön för UL-haspel är fullt jämförbara med flugspön vad gäller Catch and release skador på fisk.
Mina favoritflugor är, som alltid: ·
Ogströmmen får anses som ganska tekniskt avancerad med snabb ström, mycket sten och många strömhastigheter som påverkar din fluga på ett ofta negativt sett. Skall man lyckas med sitt fiske i Ogströmmen är det viktigt att man lär sig att läsa vattnet.
Det är även viktigt att man vet att Ogströmmen skiljer sig i vissa avseenden från många andra liknande vatten. Det finns exempelvis gott om riktigt grov Gädda och Id i systemet. Nackdelen med detta är att Öringen och Harren inte vågar stå i de stora lugnselen på samma sätt som i exempelvis i Västerdalälven.
Skall du lyckas med ditt fiske i Ogströmmen måste du lära dig fiska i forsen och undvika de lugnare strömselen, som enbart håller Gädda, Id, Abborre och Brax. Att fiska i strömmen kan dock vara mycket svår till en början då nybörjaren oftast varken vet vart han skall fiska samtidigt som han har mycket svårt att se flugan i stark ström.
Mina tips för att lära sig se fluga är:
Men det räcker som bekant inte enbart med att man ser flugan, man måste presentera sin fluga på en plats där fisken står också. Jag brukar säga att fisken är som oss människor, den vill göra så lite som möjligt för så mycket mat som möjligt. Innebärande att fisken generellt ställer sig på en plats där den inte behöver simma så mycket mot strömmen utan kan stå skyddad i exempelvis något bakvatten och äta från den snabbare strömmen som hela tiden passerar fisken med ny läcker föda. I Ogströmmen är alla platser med lugnt vatten meningslösa att fiska i om du vill ha harr eller öring. Man måste istället leta efter exempelvis blankvatten, bakvatten eller så fiskar man mitt i strömmen.
Vad gäller tid för fiske så tycker jag Ogströmmen är ganska stabil i sitt fiske hela säsongen från början av juni till mitten av oktober. Man kan dock se en tendens till att det fångas fler stora öringar i början av säsongen och fler grova harrar mot slutet. Angående boende så hyr jag själv ut min 4 bädds fäbodstuga vid Hiselens fäbod för 350 sv.kr per dygn.
Det tar ca 15 minuter att gå till Ogströmmen därifrån (ca 1km, 2 min med bil) och man har 100m till Lyån som är en mycket trevlig liten skogs å full med öring som rinner i Ogströmmen någon kilometer nedströmms. Man kan även bo på Öje Turistgård i Öje för ca 140 sv.kr. per natt.
Vill man ha en guide så kontakt EdgeFlyFsihing.com - priset ligger på 1500 sv.kr. för en halv dag eller 2500 sv.kr för en helddag. Guiden visar er de bästa ställena, lär er fiska i forsen, samt förbättrar er fisketeknik (Fluga eller UL-haspel mm). Fiskekortet kostar 70 kronor per dygn.