Rejsen er vel overstået. Det føles godt at stå veludhvilet, mæt, varm og tør i elven denne første morgen. Vandstanden er perfekt og de lokale har talt om en stor opgang af friske laks. Da fluen første gang passerer poolens kendte standplads mærkes et let puf. Fantastisk, allerede kontakt med årets første laks.
Et nyt kast svæver let ud over elven, og da fluen glider forbi siden af den store mørke sten strammes linen op, og et tungt sug forplanter sig ned i stangen. Laksen er kroget, og den føles stor. Sekunder efter går den blanke fisk ud af vandet tyve meter længere nede af elven, og alt er under kontrol... I sådanne vendinger ønsker de fleste fluefiskere at
kunne berette om deres lakserejse, når de kommer hjem til fiskekammeraterne. Virkeligheden er dog ofte en anden, og laksefluefiskeri opleves tit som en mellemting mellem lotteri og hårdt arbejde. Det skyldes hovedsageligt, at det er de færreste fluefiskere forundt at tage af sted med timers varsel, når opgang, vejr og vandstand går op i en højere enhed ved lakseelven. Der er dog en række beslutninger og valg du kan træffe på forhånd, så dine chancer for en vellykket lakserejse øges.
Tid og penge
Vigtige faktorer og desværre også begrænsninger er tid og penge til rådighed til rejsen. Chancerne for laks øges i reglen proportionelt med tiden som afsættes til rejsen kombineret med den pris som betales for fiskevandet. Har du kun kort tid til rådighed bør du overveje at investere i godt vand i en god periode. Omvendt kan du sagtens opnå godt fiskeri til billige
penge, hvis du har tiden til at rejse efter det og bruge på det. Da vejret og laksens opgang er ude af dine hænder vil tid oftest være mere værd end penge. Når du har lagt budget for tid og penge, må du beslutte hvad det er for et laksefiskeri du søger, og hvordan du vil opnå det.
Hvordan, efter hvad og med hvad
Overvej hvilke laks du vil fiske efter. Er du målrettet ude efter nystegne blanke storlaks, eller er du tilfreds med at lande et par mindre grilse? Vil du fiske efter friske laks på gang, eller vil du overliste laksen på standpladserne længere oppe af elven? Laksefluefiskeri kan bedrives på forskellige måder. Beslut dig for hvordan du helst vil fiske efter laksen, før du planlægger stedet og tidspunktet. Det er ærgerligt at møde op til koldt og højt vand tidligt på sæsonen, hvis du drømmer om at fiske laks med enhåndsstang i lavt vand. Beslut dig for om du helst vil fiske med synkeline, store fluer og tungt grej eller om det skal være laks på tørflue med ganske let udrustning.
Fluefiskeriet opleves ganske forskelligt om det bedrives med en 9 fods stang i klasse 6 eller om det er med en 16 fods stang klasse 11. Enhver form har sin egen charme. Vil du fiske fra land eller fra båd?
Mange steder kan forholdene variere, og det er tilrådeligt at medbringe lidt forskelligt udstyr. Lav din research grundigt på internettet og find ud af hvad de lokale gør. Er det muligt at skaffe ekstra udstyr i området, hvis uheldet er ude? Er du rejst til en elv langt fra lands lov og ret, så er det alt for risikabelt kun at have en enkelt fluestang med. De lokale
erfaringer afslører i reglen, hvor på grejskalaen fiskeriet ligger, men på den anden side skal du selvfølgelig ikke være bange for at eksperimentere, og selv om det er tilrådeligt at skæve til de lokale fluer, så kan det overraske positivt at gå imod strømmen på den front.
Er du nybegynder så sæt dig godt ind i tohåndsfluekastet hjemmefra, hvis du ikke fisker med tohåndsstang til dagligt. Selv den mere rutinerede har godt af et par træningsdage inden årets første laksefluerejse. Lidt træning forud giver ekstra effektiv fisketid ved elven. Også beklædningen er vigtig at have for øje.
Selv om laksefiskeriet oftest foregår om sommeren, så kan der især nordpå være store temperaturudsving, og du kan komme ud for, at der i dagtimerne er over tyve grader varmt, mens nattetemperaturen er tæt på frysepunktet.
Hvor og hvornår
Sæsonen for laksefiskeriet i Norge og Sverige løber det meste af året, hvis alle elve tages med. Sæsonen regnes dog generelt fra april til oktober. I Norge er 1. juni laksepremieredag de fleste steder, hvor der fiskes efter friske opgangslaks. Senere på sommeren ankommer de mindre grilse og i slutningen af sæsonen fiskes efter standfisk, som oftest vil være mere eller mindre farvede laks.
I de enkelte elve varierer tidspunktet for lakseopgangen afhængig af beliggenhed, vejr og vandføring. Visse steder går de første laks op noget tid før 1. juni, og andre steder kan du træffe helt blanke fisk selv sæsonens sidste dage. Sverige starter laksesæsonen lidt tidligere, men det skyldes de fleste steder, at laksefiskeriet kobles
sammen med fiskeri efter havørred. Nogle af østersølaksene går dog op i slutningen af april som eksempelvis i Mörrum, hvor fiskeriet efter de store blanke laks i starten af maj er legendarisk.
Brug internettet flittigt, så kan du hurtigt finde websider med information om den elv du overvejer at rejse til. Nettet er i dag en god genvej til oplysninger, som det tidligere kunne tage år at opdrive.
Norge kan groft skitseres således. Det sydlige Norge er for danskere lettilgængeligt fiskeri med elve som Mandalselven og Numedalslågen. Grundet den korte transport besøges disse af mange fiskere.
Midtnorge indeholder de klassiske flueelve som Gaula, Driva, Orkla, Surna og Stjørdal. Det er i reglen disse elve, som har mest fokus. Det er ikke uden grund, men prisen vil i reglen også være højere.
Nordpå findes de berømte storlakselve Alta og Tana, men her findes også en lang række mindre elve, som i kortere
perioder byder på et fantastisk fluefiskeri til små penge. Den eventyrlystne har masser af kort på hånden i Finmarken, men vær opmærksom på, at en række af elvene ikke er tilgængelige for tilrejsende fiskere. Et kig på nettet og i bøger afslører, at de nævnte kun er en brøkdel af de lakseførende elve i Norge.
Mod Danmark vender de tre svenske elve, Ättran, Lagan og Nissan, som alle har udløb i Kattegat. Mod Østersøen har enhver dansk laksefisker hørt om Mörrums store laks. Ud for Öland løber magiske Emån ud, men ellers skal vi et stykke op i Sverige for at finde gode lakseelve som Dalelven, Byske og helt oppe den mægtige Kalix. I mange elve sidder man i et dilemma, når det gælder bookning af laksefiskeriet. På den ene side vil man gerne booke sent for at tilrettelægge perioden efter
vinterens styrke eller andre faktorer, som vil påvirke årets opgang. På den anden side er man af og til nødt til at handle år forude for at sikre sig det stræk af en elv, som man ønsker. I denne problemstilling ligger det store element af lotteri i laksefluefiskeriet.
Rejsen
Husk at tage højde for tid til selve rejsen. Find ud af dine behov. Har du brug for bil på stedet? Kan du komme frem med, bus, tog eller fly indenfor en rimelig tidsramme? Husk på, at der er en væsentlig forskel på afstandene til de sydligste og de nordligste lakseelve. Afhængig af din bopæl kan det dreje sig om alt fra knap hundrede kilometer til næsten tre tusinde kilometer til laksevandet. Afse god tid til at komme frem til elven og tag højde for at en lang rejse er trættende. Laksefiskeri er i reglen hårdt nok i sig selv. Hvis du selv kører så vær opmærksom på det stadig stigende antal kameraer langs vejene i Norge
og Sverige. Vores naboer tager hastighedsbegrænsningerne alvorligt og laksebudgettet kan nemt overskrides uhensigtsmæssigt på den konto. Beslutter du at flyve til dit laksefiskeri så kan det ofte spare tid, men sørg for at få arrangeret transport det sidste stykke vej frem til elven i forvejen, og tag højde for at der er stadigt strammere krav til din bagage.
Alternativer
Skulle uheldet være ude og laksen ikke er til stede eller elven er umulig at fiske i, så er det en god ide at have planlagt alternative måder at fordrive tiden på. På stedet kan lidt medbragt fluebinding fordrive tiden og måske skabe nyt håb. Bindingen af en ny lokal favoritflue vil måske bringe kampgejsten tilbage, og fluebinding i andres selskab fører altid til interessante snakke om fluer og fluefiskeri. Et andet godt tip kan
være at fotografere elven og omgivelserne godt igennem på de stille dage. Så kommer du ikke kun hjem med billeder af laks og dine medrejsende. En anden mulighed er at have afdækket de øvrige lokale fiskemuligheder hjemmefra og medbringe udstyr til det. Svigter laksefiskeriet totalt er det trods alt rart at opleve lidt andet fiskeri. Måske kan der hentes gode fisk til aftensmaden i nærmeste fjord eller på fjeldet.
Erfarne anbefalinger
Vi har spurgt et par erfarne laksefiskere om deres skandinaviske laksefiskeri:
Henrik Mortensen
Første gang jeg fiskede laks i udlandet var i Suldalslågen i Norge i 1986, og her fik jeg min første laks på flue. Det var en kæmpe oplevelse for mig, og det gjorde at jeg absolut måtte fiske laks hver sommer. Siden da har jeg fiske laks i det meste af verden i perioder mellem 14 dage op til 4 måneder hvert eneste år. Selv efter alle disse år markerer årets første laks altid en fantastisk dag. Jeg vil anbefale Norge som stedet at rejse til i Skandinavien. Efterhånden er Midt- og Sydnorge dog hårdt presset af fisketurisme, så jeg er flyttet længere mod nord. Finmarken byder på mange fine elve med et suveræn laksefiskeri. Det er svært for mig, at pege på en enkelt elv deroppe, da hver elv har sine egne særheder og laksestamme. Alta er dog vidunderlig inden sæsonen starter for alvor. Der er ganske få laks, men efter min opfattelse en stor udfordring. Jeg har efterhånden rejst, fisket og undervist i
laksefluefiskeri i det meste af verden. Jeg har besøgt mange af de mest kendte elve og stadigvæk står Norge som det sted, som jeg vil vende tilbage til den dag, hvor jeg stopper mit arbejdsliv. Efter min opfattelse er laksefiskeriet i Norge er helt på højde, og måske bedre, end mange af de mest omtalte lakseelve i det øvrige udland. Og kigger man på prisen for et godt vald i Norge for at sammenligne - så er der slet ingen tvivl.
Pelle Klippinge
Første gang jeg fiskede laks i Skandinavien var i 1975, hvor jeg blev inviteret af en lodsejer ved Emån. En lidt komisk tur dog, da det viste sig, at han ikke havde fiskeret på en eneste meter af elven. Selv om Emåns laks er uhørt svære, så har jeg dog senere haft succes med fiskeriet der, og min største laks fra Em er i dag 16,5 kilo. Skulle jeg anbefale et sted at rejse til i Skandinavien, så bliver det Orkla i Norge,
hvor jeg har fisket i 20 år og stadig vender tilbage til. Der er altid vand i Orkla grundet regulering, og vandtemperaturen bliver sjældent for høj til laksefluefiskeri. Orkla er Norges svar på skotske Helmsdale.
Kim Rasmussen
Jeg begyndte at fiske laks i Mørrum i 1984, og senere startede mit norgesfiskeri i 1990, da jeg var med under optagelserne til Jens Plough Hansens laksefilm. Jeg vil anbefale fluefiskere at tage til Nordnorge, når der skal fiskes laks. Der er masser af elve og gode chancer for fangst. Afstandene mellem elvene er så korte, at hvis den ene ikke fisker godt, så vil der sikkert være chancer i en anden i nærheden.
Facebook Comments Box