Share |

Produktportræt - RIO Products

RIO er meget mere end karneval. Læs om flueliner og højteknologi...

RIO er et flueline mærke i den absolutte superliga. Gennem de seneste år har firmaet markeret sig med en række interessante og specielle flueliner, og med egen fluelineproduktion er RIO med helt fremme på udviklingsfronten. Her fortæller vi historien om firmaet, og vi kigger nærmere på et par spændende flueliner for skandinaviske fluefiskere – også de rejselystne. RIO Products Inc. holder til i Idaho Falls, Idaho, USA. Firmaets lokalitet er intet tilfælde. Idahos lave luftfugtighed forstærker muligheden for at producere kvalitetsflueliner, og regionens verdensberømte ørredvande er perfekte til produktudvikling og tests.

RIO annonce
© scandicangler.com Redaktionen

Historien om RIO Products I 1990 startede Jim og Kitty Vincent RIO Products. Begge var de, udover at være kunstuddannede, respekterede outdoor-skribenter, fotografer og filmfolk. RIO er spansk for flod og Jim og Kitty mindedes med navnet den lodge, som de i årevis drev i Costa Rica under samme navn. Firmaet RIO startede i det små med en serie knudeløse og håndknyttede forfang samt forfangsmaterialer. Med disse få emner skabte de grundlaget for yderligere specialiserede produkter af høj kvalitet. RIO flueliner udsprang af Jim Vincents egen fiskeerfaring. Jim havde tilbragt tusinde af timer med fluefiskeri og dygtige fluefiskere under mange forskellige forhold. Jim begyndte at eksperimentere med at klippe forskellige linestykker sammen, for at opnå de perfekte liner til sit fiskeri. Da RIO’s navn først var slået fast på markedet ved hjælp af forfangene, så begyndte Jim Vincent at lave flueliner også. I første omgang var linerne specialliner til særlige kast og præsentationer. Den første line var en Spey line, men der kom hurtigt flere til. Til at begynde med blev linerne produceret af andre, men efterhånden som salget og antallet af liner tog til, udviklede RIO langsomt sin egen produktion af både specielle, og nu også mere standardiserede flueliner. Mens Jim udviklede fluelinerne, så sørgede Kitty for grafisk produktion, pakning og markedsføring af deres produkter.

RIO Anadromus Advantage
© scandicangler.com Redaktionen

Egen produktion Efter flere års research og planlægning havde RIO i 1997 planlagt sin egen fremstilling af flueliner sammen med et team af ingeniører og kemikere. De havde planer om en helt ny produktionsform, og efter en lang række test, var de første flueliner klar til detailsalg i foråret 1998. En milepæl for firmaet idet der på markedet kun findes ganske få fabrikker, der producerer flueliner. Det er således mere reglen end undtagelsen, at de enkelte varemærker køber deres flueliner på de samme fabrikker. Siden er det gået stærkt for RIO og firmaet er undergået en række forandringer, og ikke mindst er fluelineprogrammet udvidet en del i takt med den stadigt stigende efterspørgsel. I dag er RIO Products solgt til samme selskab, som blandt andet ejer Sage Fly Rods, og RIO producerer flueliner til ethvert formål i såvel ferskvand som saltvand. De seneste år har nærmest regnet med roser, priser og gode anmeldelser af RIO’s produkter. RIO har dermed som producent af flueliner markeret sig blandt verdens bedste, ikke mindst takket være deres slidstærke og meget glatte liner. Fluelinerne er alle lavet ved hjælp af unikke taperinger, der er udviklet på baggrund af inputs fra en række af verdens førende fluefiskere – stadig anført af Jim Vincent.

RIO web
© scandicangler.com Redaktionen

Som den eneste producent har RIO udviklet et særligt computerkontrolleret produktionsapparat, der gør det muligt at lave alle typer taperinger over en hvilken som helst længde af flueline. Denne særlige produktionsteknologi gør det desuden muligt at producere meget små, men stadig rentable produktioner af specialliner. Dette øger kreativiteten og senest har RIO eksempelvis produceret en lille mængde specielle skydehoveder udviklet til skandinavisk tohånds- og kystfluefiskeri. Her i 2006 lancerer RIO endnu et par teknologiske nyheder. To nye betegnelser, SFT (Super Flotation Tip) og AgentX, er udviklet med henblik på at skabe flydende liner med endnu lavere densitet og fluelinespidser, der holder sig flydende på trods af at forfangets forsøg på at trække linen ned i vandet. RIO på nettet Som de fleste firmaer i dag har RIO naturligvis sin egen webside. Websiden vinder næppe mange priser for sin grafik eller tekniske muligheder, men siden er uhyre informativ. Ud over muligheden for at downloade et komplet produktkatalog i PDF-format, så kan samtlige liner også findes via sidens Fly Line Central, der særligt udmærker sig ved at have oversigter og mål på alle liners forskellige vægtklasser. En fordel i det i lines mål og måske endda tapering ikke er ens i de letteste og tungeste klasser. Siden har desuden en række informative videoklip, der giver en glimrende indsigt i produktion og udvikling af flueliner. Givet vis ganske ny information for de fleste. Skindet bedrager – der er meget godt at finde via linket nederst på siden her. Udvalgte RIO flueliner Hos scandicAngler har vi haft fornøjelsen af at teste og anvende en række af RIO flueliner gennem de seneste år. På de følgende sider kan du læse nærmere om et udvalg af de liner, der passer særligt godt til det skandinaviske fiskeri, samt et par af de liner der succesfuldt har fulgt os rundt i verden: Udvalgte RIO liner til skandinavisk brug Udvalgte RIO liner til rejser

RIO Outbound
© scandicangler.com Redaktionen

RIO OutBound En raket af en line. Egentlig en simpel kombination af et skydehoved med en fast monteret runningline, men med en tapering der hurtigt lader stangen og samtidigt er designet med henblik på virkeligt lange kast. Klumpen er tungere en normalt, så linen skal anskaffes i samme vægtklasse som tiltænkte stang. For modstandere af skydehoveder er her måske det rette valg til lange kast på kysten. En runningline der er til at styre – og ikke skramlende led mellem klump og runningline. Denne line kastes nemt, ubesværet – og langt. Linen fås i en række variationer med hhv. flydende og intermidiate runningline og med flydende, intermidiate, synke 3, 6 og 8 klump. Linerne har forskellig farve på runningdel og klump og kombinationerne er Green/Yellow, Yellow/Clear, Yellow/Brown, Gray/Dark Gray og Green/Black. Loops er monteret i begge ender af linen. WF 5-14 (ikke alle densiteter). Længde 36,6 m. – heraf klump ca. 11,4 m. (for WF8).

RIO Grand
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Grand En behagelig WF line. Linen er designet som en allround flueline til moderne fluestænger med en hurtig aktion. Linen er højtflydende og en fornøjelse under både relativt lange kast og ved en kort delikat præsentation. RIO Grand er monteret med loop fra fabrikken. Linen er flydende og fås i farverne Pale Green og Camo. WF 3-9. Længde 27,4 m. (WF3-5) og 30,5 m. (WF6-9) – heraf klump ca. 11,5 m. (for WF5). RIO Anadromous Advantage Et linesæt der er lavet for at gøre livet lettere for fiskeren, der hurtigt skal kunne omstille sig efter varierende fiskedybder – mere eller mindre vand i elven – eller skiftende taktik og fiskeplads. Det gør sættet også – så længe man ikke kigger udtalen af linens navn. Linen er primært tiltænkt havørred-, lakse- eller steelheadfiskeren, men den kan være gavnlig overalt hvor fluefiskere mødes med behovet om hurtigt at skulle kunne omstille sig.

RIO Anadromus Advantage
© scandicangler.com Redaktionen

Linen består af en runningline der ender i en bagtapering. Hertil kan kobles fire forskellige spidser, der alle er 24 fod lange. Spidserne har følgende densiteter: 1 hel flydende, 1 flydende med 7 fod hurtigt synkende spids, 1 flydende med 15 fod hurtigt synkende spids og 1 hurtigt synkende spids. Med sættet er en lille pung med rum de spidser der ikke er i anvendelse. Et lille luksus sæt der kan spare en for en del spoler og/eller løse skydehoveder. Bedst af alt giver den grundigt gennemarbejdede tapering ikke indtrykket af at fiske med skydehoved og runningline, overgangen er ikke så dramatisk. I de tungere klasser bærer sættet nemt relativt store fluer, så det er ikke kun åens rørfluer der har glæde af sættet. Søfiskeren vil ligeledes kunne udnytte systemet til aborre, gedde eller sandart. Runninglinen er grøn, spidserne er gul og gul/sort kombinationer. Det havde været praktisk med forskellig farvekombination af hhv. 7 fods og 15 fods spidsen. WF 6-10. Længde 30,5 m. – heraf hele klumpen ca. 11,6 m. (for WF8).

RIO pike chartruese
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Pike Denne line er RIO’s bud på en line til geddefluefiskeren. Linen har et par år på bagen, og den har bredt sig som en steppebrand blandt geddefiskere. Taperingen er ikke bandt markedets mest brutale, og klumpen er ikke blandt de korteste. Ikke desto mindre kaster linen formidabelt og den er slidstærk. Linen er perfekt til fiskeri med middelstore geddefluer på relativt lavt vand. Linen er med andre ord ideel til fluefiskere, der foretrækker at bevare fluekastet som en del fluefiskeriet. Linen har en meget kort fronttapering efterfulgt af en kraftig kort klump, der efterfølgende går over i længere krop med en kort bagtapering. Linen kan således levere de ofte korte og præcise kast geddefluefiskeriet fordrer, men samtidigt kan linen holde sig bærende, hvis lange kast ønskes – eksempelvis under kystfiskeri i skærgården. Linen er baseret på Clouser taperingen, men den er naturligvis her lavet i en udgave til koldt vand. Linen er lys chartreuse og den fås kun som flydende. WF 7-10. Længde 30,5 m. – heraf klump totalt ca. 12,34 m. (WF8)

RIO Striped Bass
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Striper 26 ft. DC Cold Water Mere geddefiskeri. Denne line er egentlig, som navnet antyder, udviklet til fiskeri efter stripers I USA, men den har vist sig meget anvendelig til fiskeri på dybt vand her i Skandinavien også. Linen er inspireret af Teeny’s T-serie, og den er ligeledes konstrueret med en hurtigt synkende grain klump på ca. 8 m. efterfulgt af en runningdel. RIO har til denne line valgt en intermidiate runningline, hvilket øger hastigheden på linen, og det giver en knap så dramatisk overgang mellem klump og runningdel. RIO linen udmærker sig desuden ved at have en tapering på den synkende del, således den giver en smule roligere kast. Dette er linen hvis fiskeriet skal foregå dybt. Jeg benytter en 350 grain line på en klasse 9/ 10 stang, og med rolige kast trækker den tunge line selv de største fluer med sig ud over vandet og ned i dybet. Linerne er farvekodede efter grain, og i 350 grain er farven blå/ sort. WF 250-550 grain. Længde 30,5 m. – heraf klump totalt ca. 10,5 m.

RIO seatrout
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Powerflex Core Floating Shooting Line En formidabel skydeline, der nærmest forener egenskaberne fra henholdsvis de coatede og monofile skydeliner. Linen har en passende stivhed og en relativ tynd diameter målt mod coatede skydeliner. Linen er ret beset også en mellemting, da den er coated men består af en monofil kerne. Monteret med loops. Slidstærk line der alt i alt er en ren fornøjelse at kaste med. Lange kast uden kludder. Jeg har personligt kun fisket med linen på kraftigt tohåndsgrej, men linen fås i tre tykkelser, der dækker alt skandinavisk fiskeri. Her i 2006 fås RIO Powerflex ligeledes i intermidiate udgaver og en enkelt tropisk udgave (0.035 in.) Farven er lys fluo. grøn (nærmere lys gul) i flydende, lys blå transparent i intermidiate og tan i tropisk. Længde 30,5 m. 0.024 – 0.030 – 0.035 in. 20 – 35 lb. RIO Seatrout Shooting Head Nyudviklede skydehoveder til skandinavisk kystfiskeri. Taperingen er en kompound taper, der skal give lange kast med en god rytme. Hovederne er meget let kastede og de har allerede adskillige havørreder på samvittigheden langs danske og svenske kyster. Seatrout er monteret med loop. Seatrout findes i to udgaver i hhv. intermidiate og flydende udgave. Intermidiate: 10,7 m. Vægt: 16gr. og 18gr. Farve: Mint. Flydende: 10,7 Vægt: 16gr. og 18gr. Farve: Tan.

Rio Mainstream Pike
© scandicangler.com redaktionen

RIO MainStream Pike Et prisbilligt alternativ til den eksisterende geddeline Pike. Linen har den samme tapering, men klumpen er en anelse kortere og farven en anden. Linen er relativ ny på markedet og den tilhører RIO’s meget interessante prisbillige Mainstream serie. Klumpens har en bullettapering, hvor den kraftigste del ligger i de yderste godt fire meter. Dog har linen ikke helt så stejl en fronttapering som RIO Pike linen, hvilket afslører at den ikke er designet til de største fluer. Linen er at foretrække i en klasse over stangens, og den er et ganske interessant bud på en kystline til begynderen eller under vanskelige forhold med større fluer. Linen skyder ikke helt så godt som sin storebror RIO Pike, men den skyder ikke decideret dårligt. Farven er gul. WF6-10. Linens totallængde er 27.4 meter (90 fod) og klumpens tapering fordeler sig over 11 meter på en klasse 10.

RIO Clouser
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Clouser RIO Clouser tapering er for alvor slået igennem. Navnet Clouser er naturligvis opstået fra Bob Clousers belastede fluer Clouser Minnow (m.fl.), og er således for at understrege pointen i, at disse liner kan håndtere store og tunge fluer. Den kraftige forreste del af linen lader stangen hurtigt, og den efterfølgende lange krop og korte bagtapering, gør det muligt at levere lange kast under svære forhold. Clouser fås både til koldt vand og tropiske temperaturer. Clouser linen er flydende i farven Sky Blue og intermidiate i den transparente farve Green i LumaLux i tropiske udgaver, mens koldtvandsudgaven er flydende i farven Lt. Chartreuse og intermidiate Pale Green i den transparente LumaLux. Clouser WF 7-12 (koldtvandsudgave WF4-12/ intermidiate kun WF8-10) / Flordia Bonefish WF 6-9. Længde 30,5 m. – heraf klump totalt ca. 12,34 m. (WF8)

RIO Deepsea
© scandicangler.com Redaktionen

RIO Deep Sea En hurtigsynkende line med præcis same tapering som Striper fluelinen. Linen er inspireret af Teeny’s T-serie, og den er ligeledes konstrueret med en hurtigt synkende grain klump på ca. 8 m. efterfulgt af en runningdel. Forskellen er Deep Sea linens varmvands- kerne og coating, der gør den egnet til offshore fiskeri under varme himmelstrøg. Linen kommer dybt ned i en fart. Min erfaring begrænser sig til 300 og 400 grains linerne, men hvilket bekendtskab. På en god klasse 12 stang er det muligt, selv i nogen sø, at kaste hele linen 400 grains linen fra siddende position – uden de store anstrengelser… RIO tager ubestridt førertrøjen på denne type grain flueliner. Linerne er individuelt farvekodede og i 400 grain er farverne tan/ sort. WF 200-700 grain. Længde 30,5 m. – heraf klump totalt ca. 10,5 m.

rio mainline salt
© scandicangler.com Redaktionen

RIO MainStream Saltwater En af RIO’s økonomiliner. Linen er en varmvandsversion af den normale Mainstream line. Igen er Clouser taperingen benyttet med held og linen er en fremragende line til fiskeren, der som os på de nordlige breddegrader, ikke så ofte fisker under tropiske himmelstrøg. Taperingen gør linen velegnet som en universal line til lidt større fluer, hvorimod der findes bedre liner til eksempelvis flatsfiskeri efter bonefish på lavt vand, hvor præcisionen er afgørende. Linen falder godt, farven er behagelig og coatingen er slidstærk. Linen er til gengæld ikke så lang som de fleste tropiske liner er – men hvor ofte kaster vi egentlig mere end linens godt 27 meter. Vi har med stor succes anvendt denne line på vores årlige fiskerejser til Los Roques, og flere af vores deltagere er blevet så begejstrede for linen, at den også flittigt bruges i den lune del af året herhjemme. Linen er nemlig ikke en rendyrket tropeline. Til en pris omkring det halve af ekspertlinerne er den bestemt et kig værd før afrejse. Farven er Light Blue. WF 7-12. Længde 27,4 m. – heraf klump totalt ca. 11 m.

RIO Saltwater
© scandicangler.com Redaktionen

Saltwater Taper Dette er RIO’s bud på en universal saltvandsline til det varmere fiskeri. Det er ikke en rigtig tropisk line, men dog til de varmere himmelstrøg. Igen er Clouser taperingen benyttet og på mange måder minder denne line om Mainstream salt linen. Coatingen er lidt glattere, men jeg vil nu overveje en ekstra gang at investere de ekstra penge for denne frem for Mainstream Salt linen. Det skal dog nævnes, at den nye udgave monteret med loops og med AgentX coating ikke er testet, så der ligger en mulig gevinst her. Florida er farvet Key Lime (chartreuse). Saltwater Taper WF 7-12. Længde 30,5 m. – her af klump totalt ca. 12,34 m. (WF8)

RIO Bonefish
© scandicangler.com Redaktionen

Bonefish Bonefish linen er en klassiker på flatsene. Linen er konstrueret som et kompromis mellem lange kast og præcision på kort afstand. Jeg kan kun tilslutte mig og sige at det er lykkedes. Linen er født med loops og fra i år er den med i AgentX linjen, men denne coating har vi endnu til gode at teste. Bonefish linen er farvet Tan. Florida Bonefish WF 6-9. Længde 30,5 m. – her af klump totalt ca. 13,3 m. (WF8) Florida Bonefish Florida Bonefish er en tropisk line bygget på Clouser tapering og med sin intermidiate spids er tiltænkt fiskeri på lidt dybere vand. Florida linen giver kast med høj fart, hvorved linens glatte coating for alvor overrasker positivt. En perfekt line til bonefish eller mindre tarpon væk fra flatsene. Florida er farvet Tan med en klar spids. Florida Bonefish WF 6-9. Længde 30,5 m. – her af klump totalt ca. 12,34 m. (WF8)

Facebook Comments Box