Share |

Knuder fra fluehjul til flue

Hvilke knuder er det man ender med at bruge, når man binder knuder professionelt hver eneste dag.

Når man som jeg står bag disken hver dag, går det op for en, at det med knuder ikke altid er en selvfølge. Hvad er hvad, og hvornår skal hin knude benyttes, og hvor stærk er den. Spørgsmål som jeg ofte må besvare. Er du ny i fluefiskeri er der et par enkelte knuder, som du bør kunne – husk ingen kæde er stærkere end det svageste led. Det er kun ganske få knuder, og de er tillige nemme at lære.

Albright
© scandicangler.com Fiske Avisen

Da tegninger kan udgøre det for mange ord, lader vi tegningerne fortælle denne korte historie. Vi tager en hurtig tur fra fluehjul til flue...

Bagline til fluehjul

Knuden har sikkert mange navne – jeg kalder den glide knude – oprindeligt hedder den vist duncan. Knuden strammes forsigtigt til og trækkes ned mod spolen. Baglinen kan nu trygt spoles på hjulet.

Bagline til flueline eller skydeline

Her er Albright knuden den bedste. Den kan ikke glide og den holder 100% brudstyrken. Også en god knude når to markant forskellige linetykkelser skal kobles sammen – eksempelvis hvis en wire eller kraftig monofil skal bindes på som choktippet mellem forfangets spids og fluen.

Flueline til forfang

I dag benyttes løkker eller strømper, som de også kaldes på de fleste flueliner. Det gør det nemt at skifte forfanget, og er løkke/strømpe korrekt monteret, så er kraftoverførslen mellem flueline og forfang optimal.

nåleknude
© scandicangler.com Fiske Avisen

Har du designet din egen flueline – læs skydehoved, benyttes strømpen gerne i begge ender. Så er der mulighed for hurtigt at skifte mellem flere skydehoveder. Løkkerne låses fast mod fluelinen med en nåleknude. Det er den eneste løsning, som holder 100%. Man kan give nåleknuden en dråbe lim eller forsegle den med en af mange uretan limer.

Disse er smidige og giver en glat overgang. Hvis du ønsker at binde et monofilt forfang direkte på fluelinen på traditionel vis, så er det også nåleknuden der benyttes. Da er det vigtigt at sikre at knuden ligger glat mod linen, og at den strammes forsigtigt men jævnt til. Tørnene skal ned og have et vist bid i fluelinens coating. Sørg for at teste den grundigt for brug, så du er sikker på, at coatingen ikke slipper fluelinens kerne.

kirurgknude
© scandicangler.com Fiske Avisen

Forlængelse af forfang

Langt de fleste i dag benytter sig af polyforfang eller en anden form for færdigt taperede forfang. Disse ender oftest i en monofil spids, der bare skal forlænges en smule. Når forfanget skal forlænges benyttes kirurg knuden. Den er nem at binde, og så holder den tæt på 100% af brudstyrken. Bruger du den type polyforfang hvor kernen er blotlagt, så er spørgsmålet hvad du gør, når der ikke er mere at binde på forlængelsen på. Du forlænger simpelt hen forfanget ved at benytte en Albright knude - forfanget er igen brugbart.

turtle og homer rhode knude
© scandicangler.com Fiske Avisen

Forfang til flue

Her er Turtle knuden efter min mening den hurtigste og bedste løsning. Med lidt øvelse kan den bindes selv i mørke. Har du brug for en løkke ude for enden af forfanget for at din flue skal kunne bevæge sig frit, så benytter du dig af en af disse to knuder - nonslip loop eller Homer Rhode loop.

Nonslip er den mest gængse til de diametre vi arbejder med på vore breddegrader, men Homer Rhode er et nemt alternativ særligt ved kraftigere liner. Ved disse tykke liner kan Nonslip også bindes med færre tørn. God fornøjelse – husk at det skader ikke at øve sig lidt hjemmefra – så undgås ærgrelserne ude ved fiskevandet.

Facebook Comments Box