Share |

Nye flueliner til gedder fra Scierra og RIO

Næsten samtidigt er to nye geddeflueliner landet på markedet. Vi tog dem med på et par geddejagter…

Næsten samtidigt er to nye geddeflueliner landet på markedet. Vi tog dem med på et par geddejagter…

Fluefiskeri efter gedder er kommet for at blive, og da vores udstyr i stadig stigende grad specialiseres, får flere og flere grejfabrikanter også en geddeflueline i deres sortiment. Senest har både Scierra og RIO netop lanceret deres bud på en specialline til geddefluefiskeri. Begge liner bliver omtalt på de efterfølgende sider, men først lidt om de overvejelser der bør ligge bag valget af den rigtige geddeflueline. Hold i øvrigt øje med denne artikel, den vil i løbet af efteråret blive udbygget til oversigt over de fleste relevante liner på markedet til fluefiskeri efter gedder. Fysikken Den umiddelbare årsag til, at geddefluefiskeren har behov for en særlig flueline skyldes naturligvis de ekstraordinære store fluer der oftest fiskes med. Gedden har fundet sin plads i fødekæden, ved at være en lynhurtig camoufleret sprinter med et enormt gab. Gedden kan derfor spise store måltider når de byder sig, frem for konstant at indtage små fødeemner, som andre fiskearter har specialiseret sig i. Gedden er dog ikke kræsen, så der fanges jævnligt fisk på selv ganske små fluer. Skal der drives et målrettet geddefluefiskeri, er der dog ingen tvivl om at fluerne skal have en hvis størrelse. For at kunne kaste en stor flue kræves det, at der findes nok energi i kastet til at kunne trække fluen gennem luften uden at vindmodstanden får overtaget. Kraften overføres fra fluestangen til fluelinen, og når linen sendes af sted drives den fremad, så længe klumpen ruller frem mod en strakt line. Når dette faktum holdes op mod den høje vindmodstand, der følger med de fleste geddefluer, så står det klart at der skal en tung klump til, for at trække fluen gennem luften. For at belaste fluestangen korrekt er det derfor givet, at hovedparten af klumpen oftest er relativ kort.

Flueliner close up
© scandicangler.com Peter Lyngby

Densitet og muligheder

Når det gælder flydende flueliner er man således ude i lidt af en balancegang, da en flydende line hurtigt bliver meget kraftig, således linen selv bliver af modarbejdet af vindmodstanden.

Geddefluefiskeriet er mest udbredt på lavt vand, og der findes derfor ganske få decideret synkende geddeflueliner. Det er til gengæld heller ikke så vanskeligt at finde egnede synkeliner, da de grundet deres højere densitet skærer bedre gennem luften, og således trækker fluen meget bedre ud over vandet. Der findes bunker af saltvandsliner udviklet til at kaste med store fluer, men hovedparten af dem er lavet til meget varmere vand end det vi finder gedden i, og de vil derfor i reglen være for stive at fiske med. Der findes dog undtagelser.

Til sidst er det selvfølgelig også muligt at konstruere sin egen geddeflueline, enten ved at lave et tungt og kort skydehoved eller ved at klippe fronttaperingen af en normal WF-line, der befinder sig i tungere lineklasse end den stang der skal anvendes.

Lineoversigt

Afhængig af lineklasser er alle liner testet under praktisk fiskeri med mellemstore og store geddefluer på Sage RPLXi og Scott Heliply stænger i klasse 7, 8 & 9. Forfanget var 200 cm. 0.50 mm. plus ca. 40 cm. stålwire.
Scierra Pike Line
RIO Pike

Scierra geddeflueline æske
© scandicangler.com Redaktionen

Scierra har udviklet en række specialliner til sæsonen 2003 – geddelinen er en af dem. Linen er udviklet til at kaste store fluer langt, og kernen i linen specielt konstrueret til ikke at være elastisk.

Lineklasse og densitet

Linen fås i to klasser - en WF 7/8 og en WF 8/9. Begge liner kun som flydende. Farve Fluo. grøn Længde og tapering Linens totallængde er 35 yds. og Scierra opgiver ikke mål på taperingen. Klumpen er dog ganske lang for en geddeflueline – målt til omkring 13 m. Test Dette er en tung og kraftfuld line, der kaster bedst på stænger med en solid rygrad, der ligger i den øvre ende af den angivne skala. Det vil sige hhv. klasse 8 og 9. Linen har en stejl fronttapering, men ellers en jævnt taperet klump. Linen er højt flydende og den ses tydeligt i den skrigende grønne farve. Særligt i lidt mørkt og diset vejr er farven virkelig en force. Klumpen er temmelig kraftig, og der skal arbejdes lidt med linen for at få gang i kastet. Når der så er kommet lidt line i luften arbejder linen godt, og den tunge lange klump kan kaste langt, så længe fluerne ikke er overdrevent store. Det er en line for dem der kan lide at kaste, og der findes geddeflueliner der vil være nemmere at håndtere for en begynder. Det kræver nogen øvelse og god plads i bagkastet at kontrollere linen. Når først klumpen er ude har linen dog en lækker coating, der skyder glimrende og virker slidstærk. Den mindre elastiske kerne gør linen til en fornøjelse at fighte fisk med, og man mærker geddens kontante rusk langt ned i håndtaget.

RIO geddeflueline æske
© scandicangler.com Redaktionen

Amerikanske RIO har udviklet deres line over en eksisterende saltvandsline kaldet Clouser. Linen har den samme tapering som Clouseren, men er her lavet med kerne og coating til koldt vand. Linen er ny på markedet til 2003 og den er RIO’s første bud på en geddeflueline. Lineklasse og densitet Linen fås fra klasse WF 7-10 og kun som flydende. Farve Linefarven kalder RIO for Camo Green, hvilket dækker over en lys oliven- eller vissengrøn farve. Længde og tapering Linens totallængde er 30.5 meter og klumpens tapering fordeler sig over 12.34 meter. Klumpens har en bullettapering, hvor den kraftigste del ligger i de yderste fire meter. Generelt er det lykkedes RIO at lave en relativ tynd line. Test Linen føles let og er at foretrække i en klasse over stangens. RIO’s liner er generelt i den stive ende af udvalget af flueliner, hvilket giver formidable skydeevner. Til gengæld er med at passe på at linen ikke snor sig, da den i så fald vil drille lidt i koldt vand. Taperingen er virkelig god og en fornøjelse at kaste med, så længe fluerne er moderate i størrelsen. Bullettaperingen gør det nemt at sætte kastet i gang, og den lange bagtapering gør det nemt at blindkaste fluen for præcision, og giver en behagelig frihed til at variere længden på linen inden den skydes mod udvalgte destination. Denne line skyder godt! Farven er jeg ikke tilhænger af, og den er bestemt at foretrække i roligt vand/ vejr. I oprørt vand virker camouflagefarven så godt, at den er umulig at se for fiskeren, hvilket ikke er optimalt. Ændrer RIO farven markant vil linen hoppe højt op af rangstigen. Det ville være rart at kunne se linen, når man nu har kastet den så langt. RIO har dog allerede tilkendegivet at linen snarest fås en en lys chartreuse udgave... Linen er højtflydende, og det er et plus er at linen er præmonteret med løkker i begge ender, hvilket gør den lynhurtig at montere.

Facebook Comments Box