Vårfiske på Ems vatten

Första vårfisket med fluga. Det är som en mjukstart inför det stundande sommarfisket efter lax och havsöring. Jag ska som föregående år starta min flugsäsong på det anrika Ems herrgårdars fiskevatten. Detta fiske har anor sedan många hundra år. Redan på 1300 talet byggdes borgen Aemphnisholm för att skydda fisket vid mynningen, vilket har skötts av familjen Ulfsparre sedan 1700 talet och än i dag bedrivs det enligt strikta regler.

Numera är det inte lika strikt som när Ryttmästare Ulfsparre bevakade och bokförde alla som inte skötte sig i sin svarta bok. Men än lever Emå-andans etikregler som jag själv tycker fungerar mycket bra.

Vårfiske på Ems vatten

Tyvärr är det inte många som följer det självklara som att respektera varandra, inte bara vid fiskevattnet utan i arbetslivet och privat. Man måste ta sig tid at slappna av och komma naturen nära. Annars fungerar inte fisket.

Det är svårt att få tillgång till Ems vatten

Detta på grund av att endast 15 man per dag får fiska samtidigt. Många har fiskat här varje vår och höst i generationer. Har man en gång fått möjlighet att fiska på Em så gör man bäst i att hålla fast vid det och sköta sig. Annars är det stor risk att man inte får någon plats nästa säsong. Efter många års väntan fick jag slutligen 2005 en plats tack vare min gode vän Nicklas Dansson.

Nicklas är en mycket driven lax och havsöringsfiskare som har varit och fiskat på Ems vatten sedan 1999 och har under åren tagit många och grova fiskar. Det är mycket skönt att få följa med längs ån och få alla tips och trix serverade. Själv har Nicklas fått lära sig och snappat upp allt under många och hårda pass utan fisk.

Jag är mycket tacksam för att få ta del av hans kunskap. Vår resa till Emån startar den 23. april. Vi har fiskekort från och med den 24:e, men vi vill komma ner en dag tidigare för att komma in i fiskelunken och vara pigga och utvilade på måndagen. Vi bor på Ems herrgård precis vid stranden.

Vårfiske på Ems vatten

Alla som har fiskekort i Emån har möjligheten att bo på Ems herrgård till en billig penning. Det är en mycket speciell känsla att bo i rum som man vet att kungar och baroner har gjort innan oss. Troligtvis var de lika förväntansfulla och nervösa som en annan är innan man börjar fisket.

Emån är en medelstor älv som har en genomsnittlig vår-vattenföring på 20-40 m3. Det gör att man oftast klarar sig med ett 12,6” 2 hands eller ett kraftigare 1 hands. Jag tycker dock att det känns säkrare med ett 15” 2 hands. Man vet att det finns mycket grov havsöring och även stor och stark lax. Gångbara linor är allt från F/S1 till tunga grain linor. Oftast brukar det räcka med en F/S3:a eller en sjunk 1-2.

Denna vår går Emån ovanligt stor och hög. Det rinner mellan 90 och 110m3/s och det tillhör inte vanligheter. Det är den ovanligt långa vintern med mycket snö som har gjort Emån så stor. Vattentemperaturen är dock över 8 grader så fisken bör stiga även om flugan går lite för högt. Jag börjar mitt fiske högst uppe i Stone pool. Redan efter 5 min så hugger en fisk, tyvärr tappar jag den. Det är sådant man får räkna med. Jag hinner dock inte fiska länge innan jag ser Nicklas står med ett kraftigt böjt spö i Fence pool.

Vårfiske på Ems vatten

Avslutar min runda och går bort till Nicklas. Han drillar fortfarande när jag kommer fram. En vass stjärtfena bryter vattenytan. Det ser ut att vara en lax. Efter en stunds hår drill i den starka strömmen så lyckas jag taila laxen. Det är en lång men slank och vacker laxhona. Den mäts och fotas snabbt innan den får gå tillbaka.

Fisket återupptas. Trots bra förutsättningar vill inte fisken samarbeta. Vi provar många fina platser men fiskarna lyser med sin frånvaro. Efter kl. 10, så får vi fiska de nedre sträckorna. Kl.10 regeln kom troligtvis till för att de som var lite morgontrötta skulle få en chans att fiska på ofiskat vatten. Jag börjar mitt runda i Home pool och Nicklas går ner till bryggan i Ankarcrona Pool. Efter bara 5 min står Nicklas åter med böjt spö.

Tunga gung visar att det troligtsvis är en grov havsöring som har tagit flugan. Tyvärr får vi inte veta hur stor den var för efter en liten stund går tafsen av och lämnar en besviken Nicklas kvar. Vi får ingen mer chans denna dagen. Vi vet dock att möjligheterna finns i morgon igen. På kvällen samlas vi i en av flygarna, lagar mat och umgås.

Efter maten kommer naturligtvis whiskyn fram och fiskehistorierna blir värre och värre i samma takt som innehållet i flaskorna minskar. Det är konstigt att det går hand i hand. Vi går dock och lägger oss tidigt så vi är pigga och alerta nästa dag.

Vårfiske på Ems vatten

Nästa dag börjar dåligt, när vi öppnar persiennen så är det dimma. Dimma och fiske brukar inte fungera bra. Vi äter lite frukost och tar på oss kläderna. Fiska gör man i alla fall, oavsett väder. Jag börjar mitt fiske på Fance och Nicklas börjar fiska på BlackWater pool. Det tar inte många minuter innan Nicklas signalerar att han har fisk igen.

Än en gång är det en stor och tung lax som har tagit Nicklas fluga. Nicklas får pressa fisken hårt för att inte släppa ner den på nacken. Laxen är mycket stark och först efter 20 minuter kan vi stranda en laxhona på över en meter.

Stärkt av Nicklas lyckade fiske beger jag mig ner till Home Pool. Jag hinner fiska mig ner till mitten av poolen innan det biter tag i min fluga. Direkt efter hugget rullar en mindre öring i ytan. Efter en kort men intensiv drilling kan jag glatt plocka loss min första Emåöring 2006.

Göran Ulfsparre kommer fram och gratulerar. Tyvärr är det ingen blänkare utan en vinteröverståndare. Den får försiktigt gå tillbaka och jag hoppas att den kommer tillbaka större och starkare nästa gång. På eftermiddagen släpper dimman och det spricker upp. Vi tror att fisket ska eskalera. Det brukar vara mycket bra fiske när dimman spricker upp och det blir väderförändringar. Tyvärr grusas våra förväntningar och det händer nästan inget mer på hela dagen.

Vi får dock en mycket trevlig eftermiddag, sol och nästan ingen vind. Det är få ställen som är så fina som Emån en vårdag när solen skiner, fåglarna sjunger och blommorna slår ut. Kl. 19. 00 avslutar vi vårt fiske och packar ihop allt. Det blev ingen grov Emåöring denna resan. Vårfisket i Emån är slut, men bara tillfälligt.

Vi anmäler oss till höstfisket, förhoppningsvis lyckas vi att kroka en av Emåns berömda storöringar den gången. Totalt under våra två dagar fångades 20 fiskar, mestadels havsöring men även några stora laxar, bla. Nicklas två. Den längsta laxen var120 cm. och den längsta öringen var 85 cm. Nästan alla 20 fiskar återutsattes som brukligt är.