Kølige kystfluekneb

“VINTERFISKERIET kan være en del vanskeligere end forårets og efterårets fiskeri”, begynder Bjarke  “Men det kan også være meget givende, og er du i stand til at finde fiskene, kan vinterens fiskeri byde på langt flere fangster end fiskeriet i den øvrige del af året. På den åbne kyst er der altid chance for en smuk blank og fed overspringer med løse skæl, og inde i fjordene kan man være heldig at støde på rigtigt store stimer”.

“STIMERNE I FJORDENE består godt nok primært af mindre fisk, men de kan byde på et ekstremt underholdende fiskeri”, pointerer Bjarke over en rygende varm kop termokaffe.

Og det må jeg give ham ret i. Den store blanke overspringer, har undveget os, men vi har lige gennemfisket en lille vig i nærheden af en naturhavn, og her fandt vi en stime mindre ørreder. Fiskene var blandede farvede og blanke fisk på begge sider af målet, og vi nåede da også at lande et par stykker inden stimen eller deres huglyst forsvandt igen. “Typisk vinterfiskeri”, tilføjer Bjarke, og jeg fortsætter med at spørge ind til fiskeriet.

“SMÅ VIGE OG FJORDE kan selvsagt være rigtig gode vinterpladser”, fortsætter han. “Havørreder om vinteren har det med at blive lidt fastlåst i små kroge eller vige, og disse pladser bør altid affiskes grundigt.

Har man først fundet en stime på denne type plads, er der en god chance for, at de er der i en periode. Har du tid, kan du fiske på dem flere dage i træk eller tipse en god kammerat om et hotspot. Nogle gange skal der dog arbejdes lidt for at finde stimen, der kan stå meget koncentreret og i visse tilfælde være svære at lokke til hugget.

Deres huglyst er ofte styret af temperaturen, og hvis man kan ramme en periode, hvor temperaturen pludselig stiger efter flere dage med frost eller temperaturer omkring nul-punktet, kan man være sikker på, at småvigene og fjordenes ørreder er i hugget.

På sådanne dage kan man være heldig at lande rigtigt, rigtig mange fisk og have tilbud til fluen i næsten hvert kast. Rammer du en af disse dage, som kan byde på langt mere end 20 landede fisk, er det selvsagt bydende nødvendigt, at du udviser respekt for naturen og genudsætter de fisk, du ikke ønsker at spise samt håndterer fisk til genudsætning nænsomt”.

STIMERNE I FJORDENE består godt nok primært af mindre fisk, men de kan byde på et ekstremt underholdende fiskeri, pointerer Bjarke. – Dog er det ikke denne type pladser, som jeg fokuserer det meste af mit vinterfiskeri på, når jeg er ude på den åbne kyst. Ofte skal man fiske alt for meget af i forhold til de få fangster, men rev og pynter bør ligge i  baghovedet som gode pladser. Det hjælper, hvis du slår dig ind på en teknik, hvor du besøger mange pladser, som du fisker i kort tid. På den måde har du optimeret dine chancer for at møde den enlige overspringer.

LAVE OMRÅDER bag den inderste revle, også kendt som badekar, kan være rigtig fede vinterpladser, og det er denne type plads, jeg fortrækker, når jeg fisker den åbne kyst om vinteren. Godt nok er fiskene som regel ikke helt så store som på de mere åbne og udsatte stræk, men de kan stadig være pæne i størrelsen og hammerblanke. Men vigtigst af alt kan det være et meget visuelt og underholdende fiskeri med et blandet indslag af mindre og gode fisk.

En kold vinterdag uden for meget vind kan give forhold, hvor man kan se fiskene jage, og det er derfor vigtigt, at man er opmærksom og kigger efter tegn på fisk. Har man først set eller mærket fisk, kan det betale sig at øge indsatsen i det område, da vinterfiskene sagtens kan finde på at gå i mindre grupper. Generelt er jeg mest til kystfiskeri i overskyet vejr, men om vinteren kan lidt solskin altså godt sætte skub i tingene en gang imellem. Om det er lyset, eller fordi solen varmer vandet op i badekarrene, er svært at sige. Men jeg tror, at solvarmen er afgørende, uanset om vandtemperaturen så rent faktisk stiger. Og så bliver man jo også i godt humør, når vintersolen, kommer frem, tilføjer han med et smil.

Den typiske fejl folk begår ved fiskeriet i det inderste badekar er, at de vader ud midt blandt fiskene og skræmmer dem væk. Selvfølgelig har jeg mine neoprenvaders på til vinterfiskeriet, men oftest vader jeg slet ikke ud i vandet, når jeg fisker badekar. Tilsvarende prøver at jeg at tilstræbe en kastestil, hvor der er mere fokus på at lande let på overfladen end at kaste langt.

Derfor kan det også være en ide at gå lidt ned i vægtklasse – fx en klasse 5 eller 6. Selv benytter jeg et intermediate densitetskompenseret skydehovede i klasse 6, men det er selvfølgelig et spørgsmål om præference. Om vinteren benytter jeg en anelse lettere grej end jeg gør resten af året, men min fiskestil er faktisk meget den samme. Jeg benytter stadig meget hurtig indtagning, mens jeg bevæger mig meget og afsøger store områder.

Desuden er jeg heller ikke bleg for at køre fra sted til sted og afprøve adskillige lokaliteter på en dag. Det er meget vigtigt, at man er opsøgende og får fisket meget vand igennem. Er man heldig og finder fiskene, så kan det betale sig at blive i området og fiske mere intensivt.

FLUERNE jeg benytter til vinterfiskeriet er ikke specielt anderledes end dem jeg bruger resten af året, siger han, mens vi tager et kig i hans æske, som er præget af store kulørte fluer. – Jeg tror stadig mest på de store lidt hidsige fluer, som trækkes rykvist ind ved høj fart, og får fiskens opmærksomhed. Min foretrukne flue er uden diskussion et Pink Juletræ, som jeg for mange år siden monterede et brunt fronthackle på. Fronthacklet har ingen fiskemæssig betydning, men bevirker, at fluens flashmateriale ikke så nemt går i stykker ved de mange kast.

Det Pink Juletræ benytter jeg året rundt, men den er særlig giftig om vinteren. Derudover kan jeg også godt lide en mørkerødorange uldsok variant, som jeg fik for mange år siden af min gode fiskekammerat Esben fra Brasholt i Nordjylland. Den er vistnok tiltænkt åfiskeri oprindeligt, men den fungerer altså fint på kysten og særligt på overskyede dage. Det tiltaler mig ikke så meget at fiske langsomt med bittesmå fluer, men det kan være en effektiv metode, som man ikke kommer uden om, når man taler vinterfiskeri.

NULLERMÆNDSFLUER benytter jeg kun, hvis jeg er 100% sikker på, at der er fisk i området, som jeg ikke kan få til at tage de større fluer. Så sætter jeg en lille nullermandsflue på – eksempelvis én bundet i orange flashchenille. Fluen er ikke den store fluebinderkunst, men nu er jeg jo også fluefisker og ikke fluebinder, griner Bjarke. – På nogle dage er det disse små fluer, fisket relativt langsomt, som de hugger på, men igen; det er altså kun, hvis jeg først har fundet fisken på anden vis eller set aktivitet.

AT KUNNE HOLDE VARMEN er selvsagt vigtigt om vinteren. En termokande med hed kaffe, masser af langt undertøj og fleecetøj og et fåtal af pauser, er måden jeg holder varmen på om vinteren. Et par gode neoprenwaders hjælper med at holde tæerne varme, og det er vigtigt, at vadestøvlen ikke sidder alt for stramt, så der er plads til lidt luft og tykke sokker rundt omkring tæerne.

Generelt er jeg ikke så meget til handsker, da jeg mener man mister lidt af kontakten med linen og følingen med fiskeriet, men nogle gange er det altså nødvendigt. Et par tynde Stripping Gloves kan være et kompromis. De giver lidt varme, og man mister ikke helt så meget af følingen med linen. Men det vigtigste trick til at holde sig varm, det er at holde sig gang.

Fisk aktivt. Det giver varme og frem for alt så giver det fisk, og er der noget der giver varme på en kold vinterdag, så er det hugget fra en smuk fed vinterørred! Endnu en gang må jeg give ham ret, så i stedet for at sidde og sludre mere, rejser vi os op og begynder at affiske den lille vig i hver sin retning i håb om at finde stimen igen…