• Facebook
  • Instagram
  • Mail
scandicAngler.com
  • ARTICLES
  • THEMES
    • DIY
    • BOOKS
    • PORTRAITS
  • TRAVEL
    • Bahamas
    • Canada
    • Cuba
    • Greenland
    • Iceland
    • Los Roques
    • New Zealand
    • Norway
    • Seyschelles
    • Sweden
  • GEAR
  • PATTERNS
    • SALTWATER
    • BONEFISH – PERMIT
    • PIKE
    • SALMON
    • SEATROUT – SALT
    • NYMPHS
    • TARPON – GT
    • DRY FLIES
    • WET – STREAMERS
  • VIDEOS
  • PODCASTS
  • Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Post Type Selectors
    post
    wpvr_video
    podcast
" aria-hidden="false" data-av_icon="" data-av_iconfont="entypo-fontello">Søg
  • Menu Menu
  • Michael L. Hansen

    Når ørreden angriber!

    02/08/2010/0 Kommentarer/i Acticles, Ferskvandsfiskeri, Strategi, Tørfluefiskeri /af scandicAngler.com

    Vores eget skandinaviske fluefiskeri har gennem de senere år fået en selvstændig profil. Den omfatter bl.a. emner som insektlære, fluebinding og fisketeknik. En detalje som ofte er udeladt i fiskebøger og artikler er, hvordan en laksefisk, i dette tilfælde ørreden, angriber et insekt eller en flue på overfladen i hurtigt strømmende vand.

    Ganske vist findes der beskrivelser som delvist behandler problematikken, og desuden redegør for hvordan insekterne ser ud og bevæger sig. Vi ved jo alle at der findes eminente fluemønstre, som er gode imitationer af originalen, og hvordan vi fisker effektivt med dem.

    Hvem har f.eks. ikke hørt om Frank Sawyer’s´”The Pheasant tail Nymph” fisket med et Induced Take (teknik hvor fluen bevæges med træk i linen eller stangspidsen hæves og sænkes – red.). Men det er værd at huske på at de iagttagelser som Sawyer skriver om, for størstedelens vedkommende er gjort ved glasklare engelske vande.

    Når ørreden angriberSkulle der alligevel have sneget sig en illustration med, som viser ørredens måde at tage en tørflue på i strømmende vand, så præsenteres det for os læsere med hundrede procents sikkerhed i form at en tegning.

    Det er ulykkeligt at skrivende “fluefiske-eksperter” tager så let på dette nok så vigtige element “In the art of dryfly fishing”. Det er min påstand at der er gået noget af en slendrian i det hele, og desuden formodentligt endda et strejf af bekvemmelighed.

    Det er årsagen til at skribenterne år ud og år ind henviser til ovenstående billed, noget som de fleste amatørfluefiskere har fået tudet ørene fulde af er som en endegyldig sandhed. Hermed ikke sagt at ørreden aldrig tager insekter eller flue som vist på illustrationen.

    Men der kræves nøjagtige nærstudier/observationer for at give et mere komplet og rigtigt billede af, hvordan ørreden angriber noget på vandoverfladen. Det er ikke gjort i en håndevending. Det er mine mange års nærstudier af ørredens angreb og vakformer (det spor ørreden efterlader sig i vandoverfladen under forskellige former for fødeindtag – også kaldet at fisken ringer red.) i kombination med et tusindtal af tørfluefangede ørreder, der gør, at jeg vover at fremsætte den såkaldte sandhed.

    For at give mine påstande i de følgende linier vægt, vil jeg gøre rede for hvor i Sverige mine observationer stammer fra. Det er først og fremmest vakformer hos ørredbestanden i den sydsvenske å Tidan med dens tilløb som danner grundstammen i mine iagttagelser. Mine iagttagelser af ørreder (stallingen er med vilje udeladt) ved en elv i Norrland har givet samme resultat. Det er den smukke elv Laisälven. Selv ørreder på Kolahalvøen fra elvene Kharlovka, Eastern Litza, og Rynda har bidraget med oplysninger. Desuden har mine seriøst fluefiskende venner hjulpet mig med at bevise og underbygge mine optegnelser.

    Synet er formodentligt ørredens vigtigste sanseorgan. Ørreden er afhængig af synet både når det gælder dens fødesøgning og sikkerhed. Som vi alle ved sidder ørredens øjne placeret på hver sin side af dens krop, og den kan til forskel fra mennesket bruge dem uafhængigt af hinanden.

    Øjnene kan tillige drejes uafhængigt af hinanden og på den måde kan et bytte eller en fare opdages inden for et vidtstrakt område. Men ørreden kan også koncentrere begge øjne mod samme mål, hvad enten dette befinder sig foran eller ovenfor ørreden. På den måde bedømmer ørreden afstande. Derimod kan ørreden ikke se lige bag sig eller under sig.

    Kommer der et insekt flydende eller drivende på overfladen ind i ørredens synsfelt (vinduet), bestemmer den sig for om det er besværet værd af fange insektet. Man skal gøre sig helt klart at ørreden ikke bruger mere energi på at tage et bytte, end den kan udvinde ved at fordøje det. Har ørreden besluttet sig for at tage insektet spiller det ingen rolle, om den skal gøre en sidelæns bevægelse eller sågar angribe nedstrøms.

    Nu og da hænder det endda, at ørreden hopper op i lufte for at fange insektet. Med disse fakta i baghovedet, må vi stille os selv spørgsmålet, hvilken praktisk nytte vi kan drage af det i vores daglige tørfluefiskeri? Det vil jeg besvare gennem at skildre to vidt forskellige fiskesituationer.

    Eksempel 1

    Når ørreden angriber

    En ørred stående på lavt vand laver en sidebevægelse og vender helt om for at angribe nedstrøms.

     

    Eksempel 2

    Når ørreden angriber

    En situation hvor ørreden stiger fra en dyb standplads mod overfladen og svømmer direkte nedstrøms for at angriber.

    Forestil dig følgende

    Vi befinder os på fiskeklubben Tärnans strømmende strækning i åen Tidan. Det er en lun eftermiddag på en af de første dage i juni måned. Den store majflue, Ephemera Danica, sværmer for fuld kraft.

    Af erfaring ved vi at det betyder et spinnerfald om aftenen. Det er sådan en dag man har mulighed for at få åens ”gammelørreder” i tale. Ikke for ingenting kaldes en sådan dag for “The Duffers Day” – tumpernes dag ! Aftenen falder på og Majflue- hunnerne flyver ud over strømmen og fordeler dunlet sine æg på vandoverfladen.

    Majflue- hunnernes kræfter slipper op under denne sidste kraftanstrengelse og de falder dødende eller døde ned på vandet. Spinnerfaldet er en realtiet. Åens ørreder begynder nu at ringe regelmæssigt.

    Blindfiskeri på kendt standplads

    Eksempel nummer to udspiller sig ved Gransele i Laisälven. Her strømmer elven mellem et utal af småøer. Vi er taget med båd og stiger i land på en af øerne som kaldes Valtersholmen.

    Her skal vi fiske en smal rende som i folkemunde kaldes for “Den trange port”. Den begynder med en fosnakke for senere af flade ud i et lille dybt hul. I hullets dyb har en eller anden ørred sin standplads.

    Når et spinnerfald eller en klækning går i gang forlader fisken sin beskyttede hule for at tage plads på fosnakken og på den måde sikre sig en bekvem føde- position. Bemærk at standplads ikke nødvendigvis er det samme som ædeplads. Ved et første blik virker elven mere eller mindre fisketom. Det er kun småfisk som plasker på meget lavt vand. Det er det dybe hul vi skal koncentrere os om. Fra tidligere ved vi med bestemthed, at der i det ca. 3 meter dybe hul står en ørred, selv om der ikke er nogen synlige tegn på det.

    Kapløb mellem fisk og flue

    En stor tørflue tages frem fra flueæsken indre, og med en god knude bindes fluen på forfangsspidsen. F.eks. er kæmpe sedgefluer, i lighed med Streaking Caddis typerne, ypperlige til at lokke en kampvillig ørred frem.

    Nu gælder det om med bløde kastebevægelser at lade flue dale ned på fosnakken for så at flyde ind over det dybe hul. Et kast følges af flere.

    Pludselig ses en skygge bevæge sig i det klare vand (se illustrationen). Det bliver et kapløb mellem ørreden og fluen. Fisken svømmer direkte nedstrøms med hurtige bevægelser og i et plask forsvinder fluen. Endnu en gang viser det sig at målrettet og optimistisk fiskeri på allerede kendte standpladser belønnes med en vildt kæmpende ørred. For yderligere viden om fiskens vindue anbefales det at læse “Ørreden og fluen” af Brian Clark og John Goddard.

    Plaskkast til ørred vi ser

    En god ørred opdages, men selvfølgelig står den og æder under udhængende grene. De fleste fluefiskere vil anse denne situation for helt håbløs, og måske mere eller mindre desperate begynde at vade åen igennem på kryds og tværs i søgen efter en god kaste position. Det eneste man opnår er at forstyrre andre fiskere og skræmme fisken.

    Gør i stedet for sådan

    Knyt en stor flue der nærmest hænger/ligger lavt i vandoverfladen eller en kæmpe spent spinner flue på forfanget. Regn derefter ud i hvilke intervaller ørreden ringer. Lav et kast så tæt på fisken som forholdene tillader det, så snart ørreden holder en pause. Det spiller ingen større rolle om fluen præsenteres ved siden af ørreden eller skråt bagved.  Det vigtigste i præsentationen er at fluen rammer overfladen med et kontrolleret plask. I de fleste tilfælde kræves det at plask- kastet gentages flere gange, for at påkalde sig ørredens opmærksomhed.

    Når ørreden angriber

    Det beviser klart at ørreden opfatter bevægelser også selv om de dukker op i periferien af vinduet , og fluen behøver altså ikke nødvendigvis at havne direkte i fiskens vindue.

     

    Når ørreden angriber

    Lykkes vores manøvre vil ørreden flytte sig og forfølge fluen skråt nedstrøms og lynhurtig snappe den. Et hurtigt tilslag og dagens første ørred er et faktum.

     

    Tags: Bækørreder, Majfluer
    Share this entry
    • Del på Facebook
    • Del på Twitter
    • Del på LinkedIn
    https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2018/k-p/ny_bkrred_68_cm__hoved_forfra.jpg 480 640 scandicAngler.com https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2019/03/SA-275.png scandicAngler.com2010-08-02 22:00:002021-05-10 12:58:47Når ørreden angriber!
    Du ville måske også kunne lide
    Børge Munk Jensen Børge Munk Jensen
    Autumn-Rainbow-Trout Autumn Rainbow Trout
    USA's fiskerige østkyst USA’s fiskerige østkyst
    Fluorocarbon Fluorocarbon
    Zhupanova-A-Kamchatka-River-Adventure Zhupanova – A Kamchatka River Adventure
    Lamson Waterworks - KonicPeter Lyngby Kong Konic fra Lamson Waterworks
    0 replies

    Skriv en kommentar

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    NYESTE ARTIKLER

    • End of the dry fly seasonDry fly season at its end
    • ChillimpsChillimps
    • The Anatomy of Hooks - AHREXThe anatomy of hooks
    • New Zealand: A Fly fishing dream come true – Part II
    • New Zealand - A Fly Fishing dream come trueNew Zealand: A Fly fishing dream come true – Part I
    • GORE-TEX – Hvorfor er det at foretrække?
    • Lee WulffA video tribute to Lee Wulff

    Contact

    scandicAngler.com
    Fredericia, Danmark

    +45 20105401

    Info

    ABOUT SCANDICANGLER.COM
    TAGCLOUD
    CONTACT
    ARCHIVE
    NEWSLETTER

    SECTIONS

    SALTWATER
    FRESHWATER
    TROPICAL

    TRAVEL

    FLY FISHING GEAR
    VIDEOS
    FLY FISHING PODCASTS

    plasticinthebasket
    Scroll to top

    This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.

    OK

    Cookie and Privacy Settings



    How we use cookies

    We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

    Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

    Essential Website Cookies

    These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

    Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

    We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

    We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

    Google Analytics Cookies

    These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

    If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

    Other external services

    We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

    Google Webfont Settings:

    Google Map Settings:

    Google reCaptcha Settings:

    Vimeo and Youtube video embeds:

    Other cookies

    The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

    Accept settingsHide notification only