Indfarvning af fjer og skind - Enkelt og let - farvet_med_dylon

Indfarvning af fjer og skind – Enkelt og let

Indfarvning af fjer er ikke et spørgsmål om specialprodukter og dyre anskaffelsespriser.

Løsningen hedder Dylon, som er beregnet til indfarvning af tøj. Dylon findes i et utal af farver og mangler du en bestemt nuance, kan du blande dig frem til den med lidt øvelse.

Så skal du bare have en lille kasserolle og et termometer, der kan tåle at komme i kogende vand, og noget eddike. Selv bruger jeg et digitalt stegetermometer som fås i alle større supermarkeder og hos isenkrameren. Prisen ligger omkring de hundrede kroner.

Fyld en ganske lille mængde vand i (naturligvis noget afhængig af vor meget du skal farve) kasserollen, og når det koger kommer du termometeret eller stegespydet i vandet. Mens vandet koger kommes en knivspids af farvepulveret i, og tag så kasserolen af kogepladen.

Hold øje med når tempraturen er på 73 grader, eller hvis du bruger digitaltermometer kan du slå alarmen til. Når de 73 grader er nået, kommer du materialet i. Lad det blive liggende indtil du har opnået den ønskede nuance. Kom så en hættefuld edikke i vandet og farvningsprocessen standser.

klar_til_at_farve_med_dylon

Hvis du har indfarvet en større portion skind, kan du lige skylle det ganske lidt i koldt vand, så overskudsfarven kommer helt ud. Der er forbavsende lidt overskudsfarve, selv når du farver skind, og når det handler om fjer, er der oftest slet ingen.

Hvid polarræv, hvid kalv og sibirisk ergern indfarvet på tilsammen 10 minutter.

Får du problemer med overskudsfarve, bruger du for meget pulver. Sæt roligt forbruget ned og spar penge. Fjerene tørrer af sig selv meget hurtigt, og mangler du tålmodighed til at vente på skindet, finder du en hårtørrer. Selv gør jeg det, at jeg lige hænger fjer og skind op i tøjklemmer.

Hvis du bruger plastklemmer, kan du lime lidt ventilgummi på så materialet kan fastholdes. Metodens store fordele er, at du kan indfarve hurtigt og nemt. Om du indfarver en grizzle saddelfjer, tealfjer, hvid polarræv eller sibirisk egern eller ligegyldigt. Det virker – og du kan sagtens lave både skrappe farver
og sarte nuancer.

fjer_farvet_med_dylon

En anden fordel er, at du ikke behøver at ligge inde med så mange forskellige farver og at du selv kan bestemte dine nuancer. Metoden er udviklet af Dennis Skelmose Jensen.

Mangler du din ønskefarve eller er du udgået for noget, så har du her muligheden uden store omkostninger og uden forhånds kendskab.

Jeg synes selv, at mange af de indfarvede skind og fjer, du kan købe i dag er for stærke i farverne til de fleste fluer jeg binder. Her er Dylon farver suveræne. Farverne købes i små kapsler og koster ca. 30 kr. pr. stk.

Der findes rigtig mange farver, og du kan bede om en oversigt i velassorterede hobby- eller stofforretninger. Ønsker du noget helt specielle farver, kan du med garanti blande dig frem til den, eller noget kommer meget tæt på. Farverne fås ofte også i store supermarkeder og hos mange farvehandlere.