Det smukke efterår

Efteråret er en smuk tid til fiskeri. Træerne står i lys lue i fantastiske farver, bækørrederne er farverige og leder efter en mage til den kommende gydeperiode.

Vejret er behageligt, selv efterårets luft er fyldt med dufte, der kun findes på denne tid. Det er tid til fornøjelse, tid til at bevare arten, og tiden hvor fiskene forsøger at få lidt ekstra sul på kroppen, som forberedelse til de kommende måneders sparsomme føde.

Efteråret er også forandringens tid. Sommerens insektklækninger er ovre, og fiskenes kost ændrer sig for at tilpasse sig de magre måneder forude. Det kan være en velfærdsperiode for den observerende fisker, men det kan også være en frustrerende periode for enhver fluefisker, der ikke forstår fiskenes spisevaner.

Nøglen ligger i forståelsen af livscyklusen hos fiskenes fødeemner.

Insekter

Fluefiskere bør bemærke, at insekternes livscyklus er startet forfra. Den størrelse 14 eller 12 majflue du imiterede i juni/juli har lagt dens æg, og dens nymfer svarer til en størrelse 30. Næppe en størrelse du har let ved at imitere, og næppe værd at bemærke for en fisk, der forsøger at lagre lidt kalorier til vinteren. Næsten alle efterårets nymfer er kun 1/10 del af den størrelse, de var i løbet af sommeren.

Det er derfor ofte produktivt, at du tænker småt i efteråret. Dansemyggene klækker stadig, og nu er fiskene mere opmærksomme på dem, end de var for en eller to måneder siden.

Slørvingenymfer er de eneste andre nymfer, der har chance for at fange et sultent øje. Da mange slørvinger klækker i starten eller midten af foråret, er disse nymfer nu omkring kvart størrelse af hvad de vil være, når de dukker frem som voksne.

Andre fødeemner

På den anden side er småfisk og krebs, der blev født i foråret, nu blevet så store, at de vil fange interessen hos selv de største fisk. Fluefiskere kan lande årets største fisk på Wolly Buggers og streamers. Det hele drejer sig om at finde den rette imitation af fiskens føde.

Wolly Bugger

Wolly Buggers skal væer en fast bestanddel af enhver flueæske til efterårets jagt efter åen og søens rovfisk.

Selv ormeimitationer som Wolly Worm og ligende kan gå fra at være flueæskens skræk til at være den foretrukne flue. I særdeleshed i våde perioder ved åen, hvor sediment bliver vasket ud. Prøv den. På den anden side er småfiskene aktive, og de står nemt til rådighed. Hvis man ser på manglen af andre fødeemner på denne årstid, så skulle det være ret let at vælge madding.

Standpladser

Fiskene kan findes på steder, de sjældent benyttede om sommeren eller kun besøgte om natten. På varme solrige dage vil fiskene i søen sandsynligvis bevæge ind på lave områder, tæt på stejle banker eller skrænter, hvor solen vil lune efterårets kølige vand.

Åens beboere har, med undtagelse af de gydende fisk, trukket sig tilbage til dybere huller efter de første dages kulde. De bevæger sig ikke tilbage i det hurtige bølgede vand, medmindre der kommer en sen insekt klækning, og selv der vil de ikke være langt fra beskyttende dybt vand.

Lavt, klart vand i åen kan gøre efterårsfiskeriet svært. Det er nødvendigt at færdes stille, hvis du vil undgå at skræmme fiskene, og derved holde munden lukket på dem resten af dagen.

Efterårets blade, der falder af træerne, kan også skabe problemer.

Ørrederne og de øvrige fisk i åen vænner sig til at blade flyder forbi, men de ved hvilken retning bladene skal flyde i, så et blad der flyder den forkerte vej, kan rydde et hul for fisk på et øjeblik!

Efterårsfiskeri kan være udfordrende, men det kan også være meget produktivt. Fisk er opportunistiske og de vil gå efter alt, der ligner og lugter som føde, så længe det er den samme type føde, som de har til rådighed på årstiden. Fluefiskere der ved hvilken føde der findes, og hvilken størrelse den sandsynligvis vil have i efteråret, de vil fange flere fisk på denne årstid end nogen anden.

De største fisk spiser meget for at få lidt ekstra kalorier i kroppen, inden kulden lukker dem inde under isen. Hvis du holder øje med detaljerne i efteråret, vil du også kunne fange dem.