• Facebook
  • Instagram
  • Mail
scandicAngler.com
  • THEMES
    • DIY
    • BOOKS
    • PORTRAITS
  • TRAVEL
    • Bahamas
    • Canada
    • Cuba
    • Greenland
    • Iceland
    • Los Roques
    • New Zealand
    • Norway
    • Seyschelles
    • Sweden
  • GEAR
  • PATTERNS
    • SALTWATER
    • BONEFISH – PERMIT
    • PIKE
    • SALMON
    • SEATROUT – SALT
    • NYMPHS
    • TARPON – GT
    • DRY FLIES
    • WET – STREAMERS
  • VIDEOS
  • PODCASTS
  • ARTICLES
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
post
wpvr_video
podcast
" aria-hidden="false" data-av_icon="" data-av_iconfont="entypo-fontello">Søg
  • Menu Menu
  • Flueæsken til troperne

    08/01/2018/i Acticles, Fluer, Rejs og Fisk /af Peter Lyngby

    Ved vintertide og kulde på vore breddegrader, stopper de flestes sæson med fluestangen, men flere og flere fluefiskere benytter den kolde tid til at stikke udenlands.

    Saltvandsfluefiskeri under varme himmelstrøg er en skøn aktiv ferie, og chancerne for at fighte superstærke fisk på let grej, fås ikke større. Afhængig af lokalitet er udbuddet af eksotiske fisk stort, men oftest koncentreres fiskeriet omkring tre fisk, nemlig bonefish, tarpon og permit. Disse tre fisk har samme status i troperne, som de ferske vandes bækørred, havørred og laks. Alle tre fisk er dog væsentligt stærkere end de ferske artsfæller, og fiskeriet må beskrives som stærkt vanedannende. Har man et par gange kroget fisk, der øjeblikkeligt suser af sted i et 100 m. langt udløb, mens den stang, der fra starten virkede stiv og stærk, pludselig føles som en vatpind – da bliver det hjemlige kystfiskeri aldrig helt det samme igen… Grejet til dette fiskeri må ikke undervurderes, varme, sand og saltvand er hårdt ved liner, hjul og stænger, og vil man dækkes ind, er udstyr fra AFTM 7-12 nødvendigt.

    Tit kan grejet dog lejes eller lånes, og vi kommer ikke nærmere ind på hardwear’en i denne omgang. Fluerne er naturligvis også noget anderledes end dem, vi kender fra det danske kystfiskeri. Som herhjemme findes der fluer i al verdens afskygninger, hvor man end kommer frem i troperne. Man kan dog komme meget langt med ganske få fluer – præcis som herhjemme. Ved at variere farve og størrelse, kan de fem nedenstående fluer friste hovedparten af de fisk, du vil møde på nogen flats eller på noget hav. Alle fluerne har for længst vist deres værd fra Florida Keys over Caribien til Seychellerne og Australien.

    Flere af fluerne har årtier på bagen, og ophavsmændene til fluerne er i dag respekterede legender indenfor deres felt. En flok ældre herrer mellem 60 og 80 år, der alle ved hvad de taler om… Klik dig videre på de næste sider og læs om deres historie, anvendelse, hvordan de bindes og nogle af variations -mulighederne.

    Flueæsken til troperne – Clouser Minnow

    Clouser Minnow

    Da Bob Clouser i 1985 opfandt dette mønster, eller måske rettere denne bindestil, til sit bassfiskeri i Pennsylvania, anede han næppe, at han her havde konstrueret et af de mest succesfulde mønstre til saltvandsfiskeri til dato. Den verdenskendte fluefisker Lefty Kreh har, på trods af flere egne superfluer, udnævnt Clouser Minnow til at være den bedste flue af alle. Lefty Kreh ville vælge denne flue, hvis han absolut kun måtte vælge en flue til saltvand, og indtil videre har han fanget over 70 arter af fisk på denne flue alene.

    Anvendelse

    Som sagt er fluen universalfluen over alle, og med sin jiggende gang i vandet, vil den friste alt fra bonefish til tarpon. Særlig effektiv er fluen, hvor man har behov for at komme dybt ned i en fart, enten det er efter bonefish på rolige flats eller i dybt vand efter storvildt. Fordelen ved fluen er, at den på grund af de tunge øjne og måden vingen er bundet på, svømmer med krogspidsen opad, hvilket kraftigt reducerer antallet af bundhug. Dette kan selvfølgelig yderligere afhjælpes med en grødebeskytter, af enten nylon eller tynd stålwire.

    Farver, størrelser og variationer

    I små størrelser (4 og 6) er Clouser Minnow en suveræn bonefishflue i farvekombinationerne hvid/chartreuse og hvid/tan. De øvrige varianter er utallige, der findes faktisk 16 ‘officielle’ farvevariationer, dog gælder det for dem alle, at overvingen er mørkere end undervingen. Blyøjnenes størrelse kan også varieres, afhængigt af, hvor dybt fluen skal fiskes. På større fluer erstattes bucktailen ofte af Sea Fibres (kunstige letkrusede hår), og i farvekombinationen hvid/ blå er fluen et godt valg helt op i offshore størrelsen (4/0 & 5/0).

    Bindemønster

    Krog – Tiemco TMC 811S / Mustad 34007 str. 4 Tråd – Hvid og chartreuse Krop – Ingen Undervinge – Hvid bucktail Overvinge – Chartreuse bucktail Øjne – Malede blyøjne

    Flueæsken til troperne – Crazy Charlie

     

    Crazy Charlie

     

    Fluen er oprindeligt bundet af Bob Nauheim fra Californien. Oprindelig kaldte Bob Nauheim fluen for Nasty Charlie, men da fluen senere nåede stor popularitet, blev den omdøbt til det mere klingende Crazy Charlie. Da fluen kom frem i starten af firserne, var det den første af sin slags, med kuglekædeøjne og den sparsomme dressing. Bob Nauheim havde lånt steelheadfiskernes taktik til, hurtigt at få fluen ned, og samtidigt give den en jiggende gang i vandet. Det viste sig at være en rigtig god ide, og fluen har siden stået fader til de fleste moderne bonefishfluer. Den er kopieret i det uendelige.

    Anvendelse

    Crazy Charlie og alle variationerne er først og fremmest til bonefish. Den er tænkt som en imitation af en lille byttefisk, men i mørkere nuancer går fluen fint som krebse – eller lille krabbeimitation. På det grundlag vil den naturligvis også friste andet end bonefish på flats rundt om i verden.

    Farver, størrelser og variationer

    Crazy Charlie bindes oftest i str. 2-8. I dag ses den originale version, med hackler som vinge, sjældent. Kalvehale er det mest populære vingemateriale, men tit bruges også rene flashvinger, af krystal flash eller flashabou. De mest benyttede farver er hvid, pink, chartreuse eller brun. Mange sværger til variationen Gotcha, der bindes med pink tråd og afsluttes med et lidt længere hoved end sædvanligt.

    Materialer

    Krog – Tiemco TMC 811S / Mustad 34007 str. 6 Tråd – Hvid Hale – Sølv flashabou Krop – Sølv flashabou dækket af klar monofil (ca. 10 kg. brudstyrke) Vinge – To hvide hacklespidser Øjne – Sølv kuglekædeøjne Hoved – Hvidt

    Flueæsken til troperne – Leftys Deceiver

    Leftys Deceiver

    Det er svært at måle, men globalt set går Leftys Deceiver for at være verdens mest kendte flue overhovedet. Måske ikke så mærkeligt endda, når nu fluen er opfundet helt tilbage i 1958, af den i dag måske mest kendte fluefisker overhovedet. Lefty Kreh er i dag et godt stykke over 70 år gammel, men er ‘still going strong’. Senest er hans legendariske bog “Saltwater Fly Fishing” på vej i en ny stor 2000 udgave. Selvom Leftys Deceiver ikke er Lefty Krehs egen favoritflue, er der mange fluefiskere verden over, for hvem den er. Fluen bliver rost i næsten alt hvad der er skrevet om saltvandsfluefiskeri, og fluens geniale design har nærmest gjort den tidløs.

    Anvendelse

    Fluen er den ultimative universalflue, en meget populær tarponflue og en sikker vinder til det meste salte fiskeri. Fluens opbygning gør det muligt at efterligne stort set alle byttefisk man møder i saltvand. Fluen er holdbar, og dens strømlignede facon gør, at den altid er til at kaste – det blæser som bekendt næsten altid mere eller mindre på kysten eller på havet.

    Farver, størrelser og variationer

    Den originale flue er hvid, men varianterne er mange. Selv binder Lefty Kreh fluen i alt fra hvidt til sort, og i størrelser fra 6 til 7/0, hvilket egentlig gør variationsmulighederne svære at beskrive… Ud over den helt sorte deceiver, er gode kombinationer rød-hvide, blåhvide og gule deceivers. Tit bruges flash og forskellig farvede grizzly saddelfjer i vingen, til at give fluen ekstra liv.

    Materialer

    Krog – Tiemco TMC 811S / Mustad 34007 str. 1/0 Tråd – Hvid Vinge – Seks hvide saltvands saddelhackler og lidt sølv flashabou Krop – Bindetråden Krave – Hvidt bucktail Topping – Påfugle herl Hackle – Rødt krystal flash Hoved – Hvidt

    Flueæsken til troperne – Del Brown Permit Fly

    Del Brown Permit Fly

    Del Brown’s Merkin flue revolutionerede permit fiskeriet i midten af firserne. Tidligere ansås permits for at være ekstremt svære at komme i kontakt med på fluestang, og ofte blev der kastet til hundrede af fisk, før hugget faldt. Del Brown og hans flue viste, at med den rette teknik og flue, var det ikke umuligt. Permits lever for størsteparten af små krabber, som de samler op fra bunden, og som imitation af dette fungerer fluen perfekt.

    Der findes et hav af andre krabbefluer, men the Merkin brillere ved at være nem at kaste, nem at binde og holdbar. Morsomt er det, at netop Del Brown skulle komme med guldkornene til denne permitflue, for han bryder sig faktisk ikke om at binde fluer. Når nu den rigtige flue ikke kunne købes, måtte han selv i gang ved fluestikket. Som et uskyldigt argument for sin flue holder Del Brown i øjeblikket tre lineklasse rekorder for permit. Enkel flue – men effektiv.

    Anvendelse

    Som navnet svagt antyder er the Merkin først og fremmest en permitflue, men i små størrelser har den også adskillige bonefish på samvittigheden. Fluen kastes foran fiskene og frit svævende synker den helt til bunds. Hvis ikke den er opdaget af fisken, kan den forsigtigt lirkes hen over bunden, eller et nyt kast foretages. Fluen bindes oftest i størrelser fra 2-6, og farverne varieres fra helt lyse cremefarver, over det olivengrønne, til brunlige nuancer. Øjnene ses både i blanke, sorte eller i rent bly, og det kan nok diskuteres om farven gør en egentlig forskel. Benene på den originale flue består af hvid elastik med røde spidser, men med vore dages udbud af materialer er det fristende at bruge nogle af de mange spændende gummiben på markedet.

    Materialer

    Krog – Tiemco TMC 811S / Mustad 34007 str. 2 Tråd – Chartreuse Hale – To sæt brune grizzlyhackler, der buer væk fra hinanden, samt et par stråler pearl krystal flash Krop/Vinge – Skiftevis brun og tan acrylgarn eller neerhair Ben – Hvide gummiben med rødlakerede spidser Øjne – Rå blyøjne

    Flueæsken til troperne – Stu Apte Tarpon Fly

    Stu Apte Tarpon Fly

    Stu Apte er nærmest tarponfluefiskeriets gudfar. Han er født i 1930, var fiskeguide på fuld tid i over 30 år og stoppede først 60 år gammel i 1990. Undervejs har han lavet flere film, deltaget i mange amerikanske Tv-udsendelser, skrevet utallige artikler og designet flere saltvandsfluestænger. Hans gul/ orangerøde Tarpon Fly så dagens lys i 1969, og var den første flue, hvor både vinge og det kraftige hackle blev placeret bagest på fluen. Denne bindestil blev senere kendt som Florida Keys style, hvilken i dag er langt den mest udbredte måde at binde tarponfluer på.

    Hans flue har sågar været på et amerikansk frimærke. Apte var også en af de første der indså, at tarponfluerne ikke behøves at være enorme monstre. Hans let dressede fluer har skaffet ham flere verdensrekorder i gennem tiden. Apte holder stadig en rekord i den helt lette ende af skalaen, og indtil midten af firserne stod hans navn også på den største fluefangede tarpon overhovedet. Fisken vejede 164 pund (fanget på en 12 punds line), men i dag er rekorden næsten 200 pund.Apte har ikke givet op endnu, men det er svært at holde til dette barske fiskeri, når man har rundet de 70 år.

    Anvendelse

    Tarpon, tarpon og atter tarpon. Fluen er designet til klart vand, og hertil er den også uovertruffen. I troperne ses den ikke anvendt til meget andet, men hjemme i Danmark gør fluen også et godt indtryk på søens gedder og aborrer.

    Farver, størrelser og variationer

    Den gule og rødorange flue var starten, men siden er der næsten ikke nogen tænkelig farvekombination, der ikke er set. Som det gjaldt for Clouser Minnow er fluen blevet en stil, og både materialer, øjne og størrelser ses varieret i det uendelige. Fluen bindes mest i størrelser fra 1/0 til 5/0, og udover en rød/ hvid version, er mere afdæmpede fluer i brune, rustfarvede, grizzly og sorte nuancer meget brugte.

    Materialer

    Krog – Tiemco TMC 811S, Mustad 34007 str. 3/0 Tråd – Orangerød Krop – Egentlig ingen, men krogen dækkes af bindetråden, der derefter dækkes af lak eller epoxylim Hale/Vinge – To orangerøde hackler og fire gule hackler, evt. loop af monofil nylon under vingen. Hackle/Collar – To orangerøde hackler og to gule hackler Hoved – se Krop

    Tags: Bonefish, Clouser Minnow, Crazy Charlie, Del Brown Permit Fly, Leftys Deceiver, Permit, Saltwaterflies, Stu Apte Tarpon Fly
    Share this entry
    • Del på Facebook
    • Del på Twitter
    • Del på LinkedIn
    https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2018/11/5698.jpg 480 640 Peter Lyngby https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2019/03/SA-275.png Peter Lyngby2018-01-08 22:00:002020-08-15 00:04:51Flueæsken til troperne
    Du ville måske også kunne lide
    Bonefishing på den mexikanske atoll - AlacranesKim Rasmussen Bonefishing på den mexikanske atoll – Alacranes
    Kystflue Light - Dan Karby - Peter LyngbyPeter Lyngby & Dan Karby KYSTFLUE LIGHT
    Bonefishing,Los Roques,venezuela,peter lyngby,per gylling Reportage fra Los Roques
    Los Roques - BonefishingThomas Bengtsson Manana – Los Roques Bonefishing
    Pink FyggiPeter Lyngby Pink Fyggi
    Acklins Acklins

    NYESTE ARTIKLER

    • Lee WulffA tribute to Lee Wulff
    • Status Greenland 2021 – Part II
    • Greenland 2021Status Greenland 2021 – PART I
    • Michael L. HansenFire simple – og sikre sensommer tørfluer
    • Coastal Mackerel – Tactics and Flies for “Mini Tuna”.
    • Taylor EnigmaTaylor Enigma 2.0
    • Acklins and Crooked Island: Bahamas Bonefishing Paradise

    Contact

    scandicAngler.com
    Fredericia, Danmark

    +45 20105401

    Info

    ABOUT SCANDICANGLER.COM
    TAGCLOUD
    CONTACT
    ARCHIVE
    NEWSLETTER

    SECTIONS

    SALTWATER
    FRESHWATER
    TROPICAL

    TRAVEL

    FLY FISHING GEAR
    VIDEOS
    FLY FISHING PODCASTS

    plasticinthebasket
    Scroll to top

    This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.

    OK

    Cookie and Privacy Settings



    How we use cookies

    We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

    Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

    Essential Website Cookies

    These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

    Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

    We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

    We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

    Google Analytics Cookies

    These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

    If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

    Other external services

    We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

    Google Webfont Settings:

    Google Map Settings:

    Google reCaptcha Settings:

    Vimeo and Youtube video embeds:

    Other cookies

    The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

    Accept settingsHide notification only