Vi har på redaktionen længe talt om, at vi gerne ville lave nogle tests af forskellige grejtyper. Vi blev dog hurtigt enige om, at vi gerne ville lavet noget der var anderledes end det vi tidligere har set.
Derfor introducerer vi vores testkoncept med denne test af 11 fluestænger.
Det er ikke ualmindeligt i fiskepressen at se en enkeltperson teste 5 forskellige stænger, men alene af den grund at den objektive stangtest ikke findes, kan det kun give et unuanceret billede af en stangs formåen.
Kastestil er noget af det mest individuelle der findes, og som forbruger får man kun et dækkende billede hvis stængerne bedømmes af flere. Af samme grund er en videnskabelig test af stænger værdiløs. Det videnskabelige kunne bestå i at man prøvede, hvor mange mursten der skal til, før stangen knækker ! Det er nogenlunde ligeså interessant som at vide, hvor meget halefinnen på en 48 cm`s havørred vejer !
Præsentationen er et problem for den etablerede fiskepresse. Det fremgår sjældent om der er tale om en test, anmeldelse eller blot en regulær omtale direkte fra forhandleren. Et eksempel er, når der pludselig dukker en omtale af en stang op temmelig umotiveret midt i en artikel ! Det kan være mere end svært at se hvad der er hvad.
Lystfiskeren som forbruger er ofte ilde stedt, hvis man vil lade sig vejlede af traditionelle test.
Et andet problematisk forhold er hvordan man sammenligner. Hvor er seriøsiteten henne hvis man sammenligner en stang til 800 kr. med en til 5.000 kr.?
Som oftest er det de dyreste stænger der testes, men vi syntes at det var på tide at sætte fokus på dem i den billigere ende. Vi har derfor forsøgt ikke at gøre det alt for teknisk og indforstået, så man som førstegangskøber også får et udbytte af testen. Derfor kom pris kategorien til at hedde fra 0 til max. 1.000 kr.
Lineklasserne fra 6 til 7 er dem, der dækker den bredeste vifte af det danske fluefiskeri, og derfor blev de valgt som udgangspunkt. Så er der både mulighed for at fiske i å, sø og på kysten. Så kan man altid siden hen specialisere sig, når man har fundet sin favoritdisciplin.
Vi valgte at teste alle stænger med en WF 6 line og en WF 7 line, da vi mener at WF liner er den mest brugbare type i det ofte blæsende danske vejr.
Traditionelt er opgivelser på stænger lavet, så den laveste lineklasse er en DT line og den tungeste en WF line. Producenterne råder i dag over materialer ,som bør have tilstrækkelig med tolerance til at håndtere både en 6´er og 7 ´er line i WF. Også i de laveste prislag.
Begrundelsen for at vælge stænger med en længde på mellem 9 og 9,6 fod, er at disse stænger giver dig mange muligheder i fiskeriet. Desuden er det en god længde for de fleste til at tilegne sig kasteteknikken.
Selv om du er en erfaren ræv i fluefiskeri, synes vi lige du skal blive hængende lidt. Vi fik os i hvert tilfælde et par gedigne overraskelser !
Vi må sige, at det er blevet meget nemmere at være begynder i dag. Stængerne er langt bedre, end de var for blot fem til ti år siden. Går man tyve år tilbage, er det nærmest som at tage et spring fra før Darwin til rumalderen i èt hug.
Stænger af den kvalitet, som de i testede, kunne knapt nok fås dengang, og de der kommer tættest på kostede dengang flere tusinde kroner.
Først og fremmest kaster stængerne generelt meget bedre i dag, selv de dårligste.
Testens billigste stang er Ron Thompsons Steelhead til 449 kr., mens RedFly fra Redington og Snowbees Diamond II ligger i den anden ende med 999 kr. De flerdelte begynder med Ron Thompsons Cherokee til 799 kr., og den er oven i købet 5- delt.
Som det vil fremgå kan du ikke bare tage prisen som en målestok for kvaliteten i alle tilfælde. Hverken i den billige eller den dyre ende. Med hensyn til garantien på stængerne er den 1 år, med undtagelse af RedFly som har en livsvarig totalgaranti (gælder altså også en bildør der gør stangen tredelt !). Loop tilbyder en ekstra garanti, men den er ikke inkluderet i stangens pris og koster altså ekstra.
I bedømmelserne af finishen deler stængerne sig i 3 grupper. Den stang der får færrest point er Kunnan Seahawk fra DMA, og den følges tæt af Ron Thompsons Steelhead og Nya Bäcksländan II på de næste pladser.
Det er især håndtag, hjulholder og lakeringer, vi er faldet over. Det undrer, at der ikke er ofret lidt mere på Kunnan Seahawk og Bäcksländan, da de kaster ganske godt.
I midtergruppen finder vi fem stænger der ligger snert op ad hinanden. Her opnår Diplomat fra ABU, Travelpool fra Bios, Snowbee fra DMA nøjagtigt samme antal point.
Lidt flere point opnår Santana fra Ron Thompson og slås kun lige med et halvt point af Redingtons RedFly. Hvis Redington havde ofret lidt mere, ville der være bedre overensstemmelse med det meget overraskende kastepotentiale stangen har. Det er den billige hjulholder, vi ikke synes lever op til resten af stangen.
I den sidste gruppe er Ron Thompsons Cherokee første stang. Denne 5- delte klinge er flot monteret for en stang i denne prisklasse. Powerpool, som vi har fået hjem fra Sverige, er ganske enkelt elegant og indbydende.
Vinder på finish siden er dog Loop's Black Line som scorer med 21 ud af 25 mulige point.
Når det gælder kasteegenskaber deler stængerne sig også i tre grupper.
I bunden er det igen Ron Thompsons Steelhead, der klarer sig dårligst, mens Travelpool af mærket Pool 12 og ABUs Diplomat følger lige efter.
Det er stænger i den slaskede bløde ende, og som, begynder får du ikke følelsen af at stangen for dig, når du har fundet en god kasterytme. Det er jo i sidste ende med til at udvikle dig yderligere.
I midtergruppen befinder sig seks stænger, hvor den første er Kunnan Seahawk. Den arbejder ganske fornuftigt af en stang til 500 kr., og den rykker pænt op i det samlede resultat, selv om den var dårligst i finish. Powerpool opnår samme pointtal, og næst efter følger Bäckländan fra svenske Fly Fisherman, som også gør et godt indtryk.
Så kommer Santana og Snowbee fra DMA på de næste pladser med samme point tal. Et halvt point efter ligger Cherokee fra Ron Thompson.
I den sidste gruppe er der så Redington's RedFly og Black Line fra Loop. Redingtons RedFly er testens ubestridt hurtigste stang, og har nogle kræfter, som normalt først fås i en helt anden prisklasse. Den kræver dog en vis timning, så det er ikke en begynderstang.
Med den rette timing sluger den hele linen plus en god bid bagline i et snuptag.
Alligevel bliver den slået med 2½ point af Black Line fra Loop. Black Line er også i den hurtige ende af skalaen, men har ikke RedFly's stivhed. Black Line er ekstremt tolerant, og er en god medspiller når det gælder om at få opbygget en god kasterytme. Den klarer både det delikate, præcise kast på kort distance, og en anseelig portion line udenfor topøjet.
Når der snakkes fluestænger kommer man ikke uden om, at kasteegenskaberne er den vigtigste faktor. Derfor har vi beregnet stangens samlede resultat som 4 x point for kasteegenskaber (80 %) plus 1 x point for finish (20%), i alt 100%.
Loop Black Line er en klar vinder i det samlede resultat. Den behersker både 6´er og 7´er linen nærmest upåklageligt. Samtidigt er den flot og 3- delt til en fornuftig pris. Black Line er en super allround stang, og det gælder lige fra tørflue- til kystfluefiskeri.
Redington's Red Fly er en lige så sikker nummer to. Vi blev særdeles overraskede over dens power, og det er et suverænt bud på en kyststang, der også vil kunne klare en lineklasse højere end 7´eren. Den vil også gøre sig med et skydehoved. Vi er mere end tilbøjelige til at mene, at den reelt er underklassificeret. Havde overskriften på testen været kyststænger, ville den være en potentiel vinder. En stang der tager kampen om med langt dyrere stænger.
Vi var også glade for den femdelte Cherokee fra Ron Thompson. Den er også et godt bud på en god allround stang, og set i relation til prisen, er det et yderst fornuftigt køb. Samlet får den tredjepladsen. Santana fra samme firma løber med fjerdepladsen, men den mener vi også er underklassificeret. Hele stangens anatomi og fightingbutten gør, at vi anbefaler den til let lakse- og havørredfiskeri på ferien i Norge eller Sverige. Den type stang havde vi ikke regnet med at finde i testen.
I den billigere ende synes vi godt om kasteegenskaberne i stangen fra Kunnan Seahawk og i Bäcksländan, men skønhedspræmier får de ikke. De placerer sig samlet som henholdsvis nummer 7 og 8.
Det var fornøjeligt at konstatere at det er blevet både nemmere og billigere at være ny i fluefiskeriets verden, og at kvalitetsforskellen mellem de dyre og billige stænger mindskes. Dermed bliver de billigere stænger også interessante for andre end nybegynderen. For at gøre det mere overskueligt for dig, har vi lavet et vejledende skema, hvor du kan se, hvilke typer fiskeri vi mener stænger passer til.
[Finish udgør 20% og kasteegenskaber 80 %]
Stængernes rækkefølge er helt tilfældig og et udtryk for det nummer de havde i blindtesten.
Er testens billigste stang og høster ikke overvældende med point. Med en 6´er line arbejder den dog acceptabelt og er rimelig letkastende på moderate distancer, uden på nogen måder at være prangende. Kommer 7´er linen på, gør den dog vrøvl. Stangen er lidt for slasket og hjælper dig ikke umiddelbart med af finde en god kasterytme.
Kan anvendes til ørredfiskeri i mindre og mellem store åer, men til kystfiskeri og havørred i en stor å som f.eks. Karup å, har den for få kræfter.
Også en stang i den billigste ende. Det fornemmes på finishen og især det tynde håndtag. Det er for tyndt ! Den kaster dog heldigvis en hel del bedre, end den ser ud. Her er det absolut en 7´er line der skal på. Med den på får man en god og let kasteoplevelse, også på de lidt længere distancer. En klasse 6 line spænder ikke stangen nær så godt.
En af testerne mente, at det var en godt valg til en dame- eller børne stang. Vi finder den velegnet til å, kystfiskeri, P & T, og tungt nymfefiskeri.
Lad det være sagt med det samme. Fornøjelsen var helt på vores side. Ikke den dyreste stang men alligevel testens klare vinder.
Black Line vinder på fremragende finish og kasteegenskaber. De gode kasteegenskaber gælder vel og mærke begge lineklasser. Stangen lever altså virkelig op til klassifikationen 6 - 7, så konklusionen ligger lige for; det er ikke bare en god stang, men en god allround stang til danske forhold. Til det tungeste kystfiskeri ville vi dog nok finde en anden løsning.
Skulle man dryppe lidt malurt i bægeret, vil et par rigtig store hænder nok finde håndtaget en smule for klejnt, men så er vi altså også ned i småtingsafdelingen. Som plus tæller også, at den er 3- delt.
Her løb vi ind i en meget positiv overraskelse, selv om vi nok synes den ikke hører hjemme i klasse 6-7, men nærmere i klasse 8 eller med et 9´er skydehoved. Så er der til gengæld også smæk for skillingen i den grad. En stiv og lynhurtig stang, som man normalt skal betale en hel del mere for.
Vi spår den en lovende fremtid på kysten ! Den klarer både tunge fluer og stiv kuling uden at kny.
Synd at hjulholder slet ikke matcher denne elegante stang.
Vi vil ikke anbefale den til begyndere, men snarere til erfarne folk. Kaster med den rette timing let hele linen plus 5 meter bagline. Tag den bare med ud og fisk bonefish !
Stangen fortjener et ekstra skulderklap for som den eneste i testen at have en garanti ud over det normale ene år. Garantien er livsvarig.
Stangens klassificering er opgivet til at passe fra klasse 6 til og med 8. Det er nok lige at tage munden for fuld, og man løber den risiko, at sætte sig mellem to stole. Det synes vi er tilfældet her. Den klarer sig bedst med en 7´er line, uden at være voldsomt overbevisende.
Med en 6´er det derimod dig, der kommer til at gøre arbejdet. Vil også kunne gøre sig med en 8´er line.
Stangen placerer sig kastemæssigt i den tunge ende af testen. Skal vi pege på et anvendelsesområde er det til kyst og elvfiskeri.
Et rart bekendtskab hvor pris, kasteegenskaber og finish går flot i spænd. Sagt på en anden måde får du meget stang for pengene. Et godt bud på en allround stang, og ovenikøbet 5 delt, hvilket ikke mærkes overhovedet. Med 7´er line får stangen pludselig karakter, når der er pænt med line ude.
Fungerer også nydeligt med en 6´er line på og magter også de korte delikate kast. På den baggrund er det ikke sært, at stangen placerer sig stabilt i testens øverste del både med hensyn til kasteegenskaber, finish og samlet.
En firdelt stang af mærket Pool. Her synes vi ikke, at den flerdelte klinges kasteegenskaber kan opveje fordelen ved de 4 dele. Vi havde lidt større forventninger til stangen efter at have prøvet dens 2- delte fætter, Power Pool, som vi var glade for. Finishen ligger lige under testens midterfelt.
Her vi ikke så glade for hjulholderen, lakeringen og det tynde håndtag.
Kasteegenskaberne ligger under middel både med en 6´er og en 7´er line, dog med et lille plus når 7´er linen kommer på. Stangen er ikke nogen stor medspiller når der kastes.
Anvendelsesområdet må være P & T.
Et nyt og spændende bekendtskab fra svenske Bios. En pæn og flot stang som scorer testens næsthøjeste pointtal i finish. Vi synes den er smukt bygget, og hjulholderen er i top.
En forholdsvis let og velkastende stang. Fungerer klart bedst med en 6´er line, og besidder ikke de store kræfter, når der er godt med line i luften. Så kan det næppe overraske, at den giver for meget efter for vægten af en 7´er line.
Et godt valg til en ørredstang i mindre og mellem store åer. Meget stang til pengene selv om kasteegenskaberne ikke helt lever op til den flotte finish.
En stang som placerer sig lidt over midterfeltet i testen hvad angår både kast og finish. Stangen er elegant af udsende og det overrasker derfor, at hjulholderen er irriterende svær at montere et hjul på som er afstemt til stangens opgivne klassifikation.
Stangen føles fast og god med især 7´er linen, og viser en god tolerance ved sagtens at kunne kaste godt med en 6´er også. Her får du en stang, der giver dig flere muligheder. Vi synes den egner sig til åen, elven og det lettere kystfiskeri.
Et andet nyt svensk bekendtskab, som ikke er uinteressant. En stang der har masser af kastepower med en 7´er line. Vi fik lidt fornemmelsen af en ulv i fåreklæder. Den kan ikke helt leve op til samme niveau med en klasse 6 line. Finishen er ikke imponerende, men der er fuld valuta for pengene på kastesiden.
En meget fornuftig stang til kysten, geddefiskeri, havørred i åen og til fiskeri i nabolandenes elve. Vi synes desuden, det er en god begynderstang, men kun hvis den får den rigtige line at arbejde med.
Her fik vi intet mindre end to gedigne overraskelser. For det første ser man sjældent klasse 6-7 stænger med fighting butt, men her var den altså monteret. Det synes vi er lidt synd.
For det andet nærmest forlangte den at få mere line, når vi kastede med en 7´er. Denne stang er er lidt af en kastekanon. Vi er ret sikre på at stangen slet og ret er underklassificeret.
Den skal have en klasse 8 line eller sågar et 9´ skydehoved. Så kan det jo nok ikke komme bag på nogen, at den er helt uanvendelig med en 6´er.
Vores konklusion er, at det er en stang til laks og havørredfiskeri i elv og f.eks. Skjern å. På den baggrund er en fightingbutt helt ok. Egentligt falder stangen udenfor testens linekriterier (6-7).
Facebook Comments Box