Om sportsfiskere der fanger kæmpemarlin i Australien, tun i Adriaterhavet eller glubske hajer et sted i Afrika.
En dag bliver det din tur - og så gælder det om at ramme rigtigt, hvad angår valg af destination, årstid, båd osv. Nogle steder i verden er der et så overvældende udbud af muligheder, at man kun kan blive dybt forvirret. Og andre gange kan du komme ud for, at der næsten ingen både er, selvom fiskevandene er rige.
Denne artikel kan måske hjælpe dig lidt på vej i junglen; mod dit livs fisketur..
Start i god tid
Det kan vel næppe kaldes surt arbejde at bruge måneder, eller år, på at planlægge sin tur til udlandet. Første skridt er altid at holde øjne og ører åbne. Sørg for, at få dem du kender til at tage brochurer og fiskeblade med hjem fra deres rejser - og opbyg efterhånden dit eget lille fiskebibliotek. Desuden kan du, også uden at have konkrete planer, sagtens skrive til interessante skippere eller agenter, simpelthen for hele tiden at have opdateret viden om hvad der rører sig.
Brochurer har det med at fyre lige lovlig mange prangende tillægsord af, og det er ikke altid den fulde sandhed, der vises. Skulle man tro 100% på sådanne salgstekster, ville hele verden være "et sandt paradis for lystfiskere".
Kender du floskelen? Nej, de kulørte tryksager skal understøttes af mere direkte kilder, før man får et brugbart indtryk.
Lokale lystfiskermagasiner rummer ofte en sand guldgrube af information; artikler om gode fiskevande, lokale tips, annoncer fra charterselskaber og meget mere.
Skaf så mange forskellige som muligt. Og køb så Jens Ploug Hansens bog "Hvor kan jeg fiske i hele verden" - som efterhånden er lidt gammel - men stadig er et fint opslagsværk med info og adresser over hele kloden.
Hvad er vigtigt?
Charterselskaber praler ofte med længden af deres både, og hvor store motorer de har. Men er I f.eks. kun to gutter om bord, og ligger fiskepladserne tæt på land, er de faktorer komplet uinteressante. Som jeg ser det, må de vigtigste informationer gælde sæsoner for de forskellige arter, og hvordan de enkelte både klarer sig indbyrdes.
Bedst ville det naturligvis være, hvis man altid kunne stå stand-by, og rejse når der var fisk. Men det vil de færreste arbejdsgivere, og privatøkonomier, næppe være parate til. Så koncentrer dig om de arter, der giver dig åndenød og vilde drømme om natten (emnet er stadig fisk!) - og sæt dig ind i, hvilke måneder der plejer at være de bedste.
Prisen for at chartre både i udlandet er normalt så høj, at man med rette kan kalde det en investering. Risikoen er ikke at fange noget - og udbyttet kan være en af dit livs store øjeblikke. Så når du kommer så langt, at du skal booke en båd, er der en række ting, som du skal være opmærksom på.
Hvor mange timers fiskeri får du? Normalt er en "full day" beregnet til ca. 8 timer, hvor der i alt ryger et par timers sejlads til/fra pladerne. Snyd ikke dig selv med en halv dag, når du nu omsider har chancen. På 4 timer satses der desuden ofte på fiskeri tættere på land = farvel marlin!
Er grejet i orden? De fleste både rundt omkring i verden er udstyret med toptunet grej - nypudsede penn-hjul, masser af line, outriggers osv. Skal man fiske med naturlig agn, kan det være interessant at vide, om man først skal bruge tid på at fange småfisk. Som udgangspunkt bør alt være klar, når I forlader havnen
Hvor mange dage skal jeg fiske? Vi ved det herhjemme fra: Man kan altid løbe ind i en 0-dag - så tag minimum to dage på havet. Det kan være en god idé at have en "fridag" mellem turene - især hvis vejret er hårdt (og hvis familien er med).
Hvordan er besætningen? Mandskabet om bord betyder alt! Samarbejdet mellem en erfaren kaptajn og hans bådsdreng sikrer, at der ikke går kludder i linerne, at der hele tiden bliver fisket effektivt og at fangne fisk håndteres ordentligt. Det kan være svært at sikre sig på dette område hjemmefra. Men spørg eventuelt, om skipper og den øvrige besætning er vant til at arbejde sammen.
Hvad er prisen? Dette varierer ekstremt fra land til land, og er svært at sige noget generelt om. 2500 kroner for hele båden (entire boat/sole charter) i 8 timer er en god pris - gennemsnittet ligger nok på omkring 3500-4000 kroner. Spørg om rabat, hvis du vil fiske flere dage (men forvent ikke noget)! En del, eller hele, beløbet skal normalt forudbetales før reservationen er bekræftet.
Hav en god tur!
Tag et smut forbi havnen, og hils på skipper et par dage før du skal fiske. Det er herligt at gå og glæde sig i flere måneder - og et kig forbi havnen kan pirre én til det yderste. Hvordan ser båden ud? Er skipper flink? Har de fanget noget for nylig? Er der en lille, lusket bar, hvor fiskere og besætningerne udveksler tips og lystfiskerhistorier?
Kommer der andre både ind med fisk? Hænger der en tavle med årets bedste fangster eller prangende billedkollager? Sørg for at suge alle disse indtryk til dig. Tag et par billeder af dine hjemlige fangster med, som du kan vise til skipper - det er altid spændende at se andre arter, end dem man er vant til.
Og samtidig kan han også se, at du er seriøs lystfisker - og ikke bare en tilfældig turist med for mange penge på lommen. Det kan godt inspirere til en lidt større indsats, når han véd, at du kan sætte pris på ordentlig fiskeri og en god fangst.
Når situationen pludselig opstår
Det kan måske virke fjernt at tænke på. Men pludselig en dag sidder du i fight-stolen med en marlin eller sailfish på krogen - og, hvis du er dygtig og heldig, får du fisken helt hen til båden. Og så melder spørgsmålet sig:
Hvad med catch & release? Jeg fiskede engang i Sydafrika, hvor jeg fightede en sort marlin på omkring 250 kilo, hvilket er en ekstremt god fisk i de vande. Uhyret lavede mange meters "tail-walking" umiddelbart efter den tog agnen, og sprang som en besat de næste 20 minutter. Jeg var nervøs, ekstatisk og dybt koncentreret ved mødet med min første sorte marlin - og da var det, at skipper spurgte mig: "Do you wanna take him or release him ?".
Jeg anede ikke, hvad jeg skulle svare. Dels fordi jeg havde rigeligt andet at tænke på, dels fordi jeg slet ikke havde skænket det tanken. I mange lande er det forbudt at tage bill-fish med i land. Men især i de fattige dele af verden kan en stor marlin være en god indkomst for de lokale, da restauratører står på spring med kontant betaling for fisken. Nu havde jeg pludselig selv valget.
Efter lidt mere end en halv time vendte fisken 180 grader, og tordnede direkte mod båden. Skipper skreg som en gris og forsøgte at sejle væk fra fisken. Jeg rullede ind efter bedste evne - men kunne slet, slet ikke følge med i fiskens tempo. Mens mine arme syrede, blev linen slap, og krogen mistede sit fæste i den hårde marlinkæft. Duellen var tabt, og fisken slap med skrækken.
Siden har jeg utallige gange set de par minutters videooptagelse, der viser "min" marlin, kæmpe for sit lange liv. Og jeg ved nu, hvad jeg gør, når situationen opstår en anden god gang! Bestanden af bill-fish er truet mange steder, så tag nogle gode billeder langs bådsiden, og lad fisken fortsætte sit liv!
Husk søsygepiller og solcreme med voldsom faktor. Og kamera med masser af film - det kunne jo være, at du fanger dit livs drømmefisk!
Jeg har selv fisket i en række meget forskellige lande, og alle ture har budt på spændende oplevelser. Et står dog som det ultimative - og det var to dages fiskeri i Venezuela, der gav marlin, sailfish, wahoo og dolphin i rekordstørrelse. Fiskeriet hører til i den billige ende - og kvaliteten i absolut særklasse; både hvad angår fiskeri, båd, grej og i særdeleshed besætning.