Krabber har en fornem plads på menukortet hos bonefish. Når bonefish støver rundt på flatsene betragtes krabber som en kærkommen godbid, der er relativ nem at fange. Bonefish har ingen problemer med krabberne og andre skaldyr, som den inhalerer og knuser mod ganen inden de fordøjes.
På vores årlige læsertur til Los Roques i Venezuela går vi primært efter bonefish, og gennem årene er der kommet flere og flere krabber og andre krebsdyr i flueæskerne. Bonefish Bitters er efterhånden klassikere og fluebindere som for eksempel Tim Borski har påvirket mønstrene en del.
Cigala Crab har ikke meget med cikader at gøre, men de første eksemplarer så dagens lys på Cigala, en af Los Roques mange små posadaer (pensionater/ små hoteller). Krabbefluen er holdt i brune og grønne nuancer som har vist sig mest effektive på øgruppens såkaldte pancake flats, der ofte er dækket af græs. Lysere varianter kan bindes til områder med sandbund, men den originale Cigala Crab har også en del fisk fra helt lyse bundforhold på samvittigheden. Loven om lyse fluer på lys bund og mørke fluer på mørk bund kender ikke alle bonefish til.
Fluen er simpel at binde og ganske lig den klassiske permit krabbeflue Merkin. Cigala Crab strippes ind i korte tag med eventuelle korte stop. Fordelen ved konstruktionen er at den lander relativt blødt og derfor ikke skræmmer så let. Hjortehårene forrest giver en smule grødebeskyttelse, som i de fleste tilfælde gør det muligt at placere fluen og lade den synke til bunden mens den tiltænkte bonefish nærmer sig.
Fluen bindes bedst på i et lille loop for at sikre god bevægelsesfrihed. Blikfanget er benene, der er valgt i en hidsig chartreuse farve. Krabben er ikke så stor men bundet på Gamakatsus bonefish krog SL 45. Den krog er stærk og giver i reglen et godt kroghold. Det er dog væsentligt at være opmærksom på at den ikke er rustfri. En tiltalende tanke med henblik på de enkelte bonefish, der ender kampen med at svømme rundt med en falsk krabbe i kæften, men også vigtigt at forholde sig i forhold til opbevaring og tørring af fluerne. Man kunne forestille sig, at fluen måske også fungerer på andre kroge. Hvem ved.
Cigala Crab
Krog: Gamakatsu SL45 str. 6
Tråd: Hvid eller chartreuse
Øjne: Oliven eller chartreuse kuglekæde øjne i str. M
Hale: Oliven grizzly marabou
Krop: Tre bundter garn eller fibre, skiftevis oliven og brun
Ben: To sæt sortstribede chartreuse gummiben
Munddele: Oliven hjortehår
Bindetips
1. Start med at sikre en stabil indbinding af kuglekædeøjnene.
2. Herefter bindes halen og de tre bundter garn ind. Brug ottetalstørn til at sikre hvert bundt garn. Kroppen klippes først til når alle tre bundter er på plads.
3. Drej nu krogen rundt i stikket. Da fluen er så lille er der ingen grund til at binde benene ind mellem kroppens dele. Her bindes de ind lige efter kroppen. Det ene sæt ligges lidt tilbage mod kroppen, det andet sæt bør stå næsten vinkelret ud fra krogen. Pas på ikke at stramme tråden for kraftigt, når du binder benene ind.
4. Afslut med at binde et lille bundt hjortehår ind lige foran øjnene. Grundet hårenes opdrift afgør mængden af hjortehår synkehastigheden på fluen, holder fluen på ret køl og sammen med stivheden i nogen grad fluen grødefri.
Facebook Comments Box