Spolestation til flueliner

For nogle  år siden så jeg på Fly Fair, et apparat til opbevaring og skift af flueliner. Den var fremstillet i højglanspoleret akryl og kostede spidsen af en jetjager.

Men ideen var god. I hovedtræk var det et arrangement med et antal store spoler, en gennemgående aksel og et håndsving.

På den måde var det muligt at skifte line hurtigt. Linen blev opbevaret på store spoler, hvilket minimerer deformation under opbevaring. Det var muligt at rense linen og smøre den med line dressing uden fuglereder: At have alle liner med til fiskevandet At skifte linen ved bagsmækken af bilen på 2-3 min

Men prisen på ca. 2000 kr. var ikke til at argumentere for derhjemme, og personligt syntes jeg også at det var optrækkeri. Tanken var, at den må jeg selv kunne fremstille. Og det lå lige for næsen, da først ideen var der, og andre vil nok sig det samme når I ser det første foto. Fluelinerne købes på spoler. Der er runde og 8 kantede og, begge typer kan bruges. I midten af spolen er der et hul på ca. 9,5 mm. Det bores forsigtigt op til 10 mm. Et aluminiumsrør med en diameter på 10 mm, kan købes i de fleste byggemarkeder. For at stive aluminiumsrøret af, har jeg skudt et 8 mm rør inden i 10 mm røret. Det købes samme sted.

Håndsvinget må man bruge sin fantasi for at fremskaffe. Børneværelset er et godt bud (LEGO), ellers må man bøje en metalstang, og evt. forsyne den med en stump plastrør som håndtag. De hvide klodser er af nylon. Klodsernes beskaffenhed er ikke så vigtig. Hårdt træ kan bruges. I den ene klods bores et 10 mm gennemgående hul, og den anden et 10 mm såkaldet bundhul. (D.v.s. ikke boret helt igennem). 10 mm hullerne bores i klodserne så langt oppe, at der er frigang under spolerne når de hænges op. D.v.s største spoleradius + ca. 1,5 cm. Nu vælges et bræt hvorpå det hele skal fastgøres.

Brættets længde afhænger af antallet af spoler man ønsker. Lav ekstra plads så der med tiden kan sættes ekstra spoler på. Bredden skal være lidt større end diameteren på spolerne for at stabilisere og beskytte. Klodserne fastgøres nær hver ende ved at skrue dem i nedefra. Der skal være plads til et håndsving i den ene ende. Brug undersænkede skruer, ellers vil det hele vippe på skruehovederne når det er færdig. Aluminiumsrøret skæres af i længde, så ca. 10 mm stikker en udenfor klodserne når det sættes i. Husk at regne bundhullet med.

Nu sættes aluminiumsrøret i det gennemgående hul i den ene klods, og man kan begynde at skyde de første spoler på. De må godt gå lidt stramt, ellers vil de roterer med rundt når der spoles line frem og tilbage. Mellem spolerne har jeg anbragt et par stykker dobbeltklæbede tape for at fjerne eventuelle sprækker mellem gavlene. Når den sidste spole er sat på, sættes alurøret i den anden klods med bundhullet. For at låse alurøret fast sættes en split igennem lige inden for klodsen med det gennemgående hul. Skal man derefter have flere spoler, på fjernes splitten og alurøret trækkes fri af bundhullet.

For at få en endnu større diameter på spolerne, har jeg forsynet dem med udfyldningsringe af Selotex (emballageskumplast skåret i strimler). Til at holde på linerne ved starten af påspolningen, har jeg anbragt en hægte fra en BH, (de kan købes i løsvægt, så det er ikke påskud til at pelse en blondine) der er sat på en strimmel stof. Og linerne bliver holdt på plads af bukseelastikker, som kan skiftes fra den ene spole til den anden. Jeg har været så heldig, at få nogle ekstra tomme spoler ved min grejforhandler. Så prøv at spørge.

Der er nu meget let at skifte flueline, hvilket også er med til at minimerer behovet for dyre ekstraspoler til fluehjulene. Pengene kan så bruges til flueliner. I stedet for en ny stang, skulle man måske prøve at skifte til anden line. Man kan blive glædelig overrasket ved at prøve en anden line type/klasse på sin gamle stang. Det anbefales at mærke spolerne med vægtklasse og type for at holde rede på dem.