Once in a Blue Moon

Ikke siden Sage’s Jerry Siem doublede som Brad Pitt i filmen A River Runs Through It (Ved Floden), er fluekast optaget så flot på film. Denne nye new zealandske DVD har mange kvaliteter, men først og fremmest er det de smukke billeder filmet af professionelle kamerafolk der gør udslaget.

En lille film om de store øjeblikke når naturen og fluefiskeriet går op i en højere enhed. Omdrejningspunktet for Once in a Blue Moon er mus. Ikke at der ikke er nok at berette om de store ørreder i den smukke sydlige new zealandske natur i forvejen, men når ørrederne pludselig fråser i mus under et såkaldt museår, så er historien ganske unik. Dr. Gerry Closs fortæller om gode og dårlige museår.

Når musenes vilkår er ideelle kan de nærmest være en plage i visse områder. Indeholder disse områder søer og elve med ørreder starter et sandt ædegilde. Undersøgelser har vist, at musene ikke frygter vandet og gerne krydser ganske store flader. Det er dog ikke uden risiko og ørreder og sågar store ål tager godt for sig af retterne.

Fiskeriet er naturligt nok bedst i de mørke timer og det er der ikke meget ved at vise billeder af på film. På søerne er der derfor ikke det store held med at få optaget musefiskeriet, men i elvene går det bedre. Voldsomme ørreder går uden videre tøven til biddet på de flydende musefluer. Flotte optagelser af ørreder der både tager musene i en let og elegant bevægelse, og ørreder der går mere aggressivt biddet.

Fiskeren i fokus er primært Carl McNeill, som danner par med filmskaberen Jeanie Ackley. Sammen har de begået en meget smuk film med en række usædvanlige optagelser. Filmen indledes ganske poetisk og langsomt bygges stemningen op til et mere action præget scenarie. Musikken er fint afstemt og historien bakkes troværdigt op af små interview klip med forskeren Rasmus Gabrielsson. Filmen holdes stramt og er ikke trukket ud med fyld. Som i A River Runs Through It er der her ikke så meget skuespil i mellem kastene. Historien er som nævnt ganske lille, men alle der holder af flot natur og fluefiskeri bør unde sig selv en halv times tid med smukke optagelser af vand, fisk og fisker optaget både fra helikopter og over og under vandet. Anbefalelsesværdig.

Fakta

Titel: Once in a Blue Moon
Producent: On the Fly Productions
Spilletid: 36 minutter
Format: 16:9
Sprog: Engelsk (ikke tekstet)