Mastering Pike on the fly

Mastering Pike on the fly

Bogen gennemgår geddens levevis og sanser, og fortæller hvorfor disse oplysninger er relevante for fiskere, som ikke bare vil fange gedder by chance…

De fleste geddefluefiskere kender Barry Reynolds. Enten for hans fascination af kaninskinds fluer, for hans film eller nok især for den geddeflue bog han skrev tilbage i 1993. I mange år stod den som det eneste gennemarbejdede værk om emnet.

Siden er der kommet en del artikler og også nogle få bøger til. De fleste har dog lidt af at være for generelle og ikke gå ordentligt i dybden med emnet. Barry Reynolds beskriver i sin nye bog, den føste som værende en introduktion til geddefluefiskeri og den nye som værende en grundbog for den som er kommet i gang med fiskeriet, men vil gå et skridt videre.

Bogen gennemgår geddens levevis og sanser og fortæller hvorfor disse oplysninger er relevante for fiskere som ikke bare vil fange gedder by chance. Geddens levesteder bliver også grundigt beskrevet igen med forklaringer af hvordan denne viden kan bruges i praksis. Det fleste af disse informationer kan findes i andre seriøse værker om gedden, og denne bog vil også give ikke-fluefiskere nyttigt information til brug for praktisk fiskeri. Ingen andre har dog samlet så megen information målrettet til fluefiskere.

Bogens egentlige force er – i mine øjne – kapitlet om præsentationer. Her gennemgås samtlige kombinationer af flue- og linetyper krydret med råd om hvornår den specifikke teknik bedst bruges. Variationer af indtagningen bliver også beskrevet. Efter dette fremragende kapitel følger bogen største skuffelse: kapitlet om fluer. Her bidrager Reynolds ikke med noget nyt.

Favoritfluen er stadig Bunny Bug’en og de øvrige fluer er ikke voldsomt spændende. Der er dog et bredt udvalg af fiskefluer, men det er svært at se hvad de seneste 10 år har bragt af nyskabelser på dette område. Jeg synes faktisk at kapitlet i den forrige bog er klart bedre. Læsere af Reynolds første bog vil genkende stilen i layoutet. Bogen indeholder en række sort/hvid fotos samt simple illustrationer. I midten af bogen findes en del af disse fotos gengivet i farver herunder alle flue fotos. Kvaliteten på disse er dog skræmmende ringe, hvilket er en stor skam, da de trækker helhedsindtrykket af bogen ned.

Bogen rundes af med kapitler om gedde grej og om gode råd til de som planlægger “the trip of a lifetime”. Grejet beskrives udfra hvilke funktioner det skal opfylde. Afsnittet er ikke fyldt med en masse reklame, men Reynolds nævner hvilke mærker han selv benytter. Stænger, hjul, liner og forfang bliver beskrevet over flere sider. Til opbevaring anbefaler Reynolds stadig zip-lock poser, men jeg savner alternativer. Jeg savner også lidt mere information vedr. knuder til forfangene. Her nøjes Reynolds igen med at fortælle hvad han selv benytter. Kapitlet rundes af med en beskrivelse af nyttigt værktøj til brug ved afkrogningen samt hvordan gedder bør behandles. Ligesom det er tilfældet med Reynolds video bliver hans egen anbefaling af ikke at løfte (store) gedder lodret ikke fulgt på en del af bogens billeder.

Bogen fremstår som en grundbog i det moderne geddefluefiskeri. Reynolds første bog bar præg af hans fiskeri, i primært store Canadiske søers lavvandede områder. Denne bog rummer en ligeså grundig gennemgang af fiskeri med synkeliner til brug på dybere vand. Bogen kan varmt anbefales til alle med interesse for dette spændende fiskeri.

Fakta
Titel: Mastering Pike on the fly
Forfatter: Berry Reynolds
ISBN: 1-55566-291-9
Antal sider: 255