A Celebration of Salmon Rivers

Alverdens lakseelve beskrevet i tekst og flotte billeder…

Der er skrevet en hel del hyldemeter af fiskebøger om laksefiskeri i ferskvand, men kun ganske få bøger beskriver, som A Celebration of Salmon Rivers, udelukkende laksenes færdselsårer mod gydepladserne – elvene.

Den flotte til udgivelse har NASF (The North Atlantic Salmon Fund) som afsender. Bogen er til dels en fotobog som illustrerer en række lakseelve i både Skandinavien, UK, Island, Frankrig, Spanien og Canada. Danmark er med i et glimt i bogens slutning, hvor et par vellykkede vandløbsrestaureringsprojekter omtales. Teksterne til billederne består ud over et forord af selveste HKH Prinsen af Wales og en introduktion af Orri Vigfússon, af en række bidrag fra folk med et særligt kendskab eller kærlighed til den pågældende elv. Teksterne beskriver blandt andet fiskesæsoner, elvenes karakter og fiskeriets historie på lokaliteten. Det giver en række varierede tekster, men trods en redigering også tekster af blandet kvalitet og værdi.

Billedsiden er for hovedparten skabt af fotografen R. Randolph Ashton, som har brugt to sæsoner på at få de rigtige billeder i kassen til A Celebration of Salmon Rivers. Billederne er vellykkede og besidder samme flotte kvalitet og stil gennem hele bogen. Det er fortrinsvis farvemættede landskabsbilleder taget med lang lukketid. Et af NASF’s mål med bogen er at skabe opmærksomhed på de smukke elve, som skal huse laksene på deres vandring. Det lykkes til fulde med R. Randolph Ashtons billeder. Det er umuligt ikke at blive inspireret til at slå et slag for laksenes og elvenes velfærd efter gennemsyn og læsning af A Celebration of Salmon Rivers.

Med et sådant projekt skal der tages en række valg ud i hvilke elve som skal med og hvilke som ikke skal. Enhver har sine personlige præferencer, men det undrer mig, at disponeringen giver islandske elve hele halvtreds sider, mens både norske, svenske og finske elve tilsammen råder over knap fyrre sider.

A Celebration of Salmon Rivers er en flot og inspirerende bog som NASF kan være stolt af. Som læser kunne man drømme om det fuldendte værk, hvor alle lakseførende elve var med i stedet for de godt halvtreds udvalgte, men det er sandsynligvis et urealistisk projekt. I den gode sags tjeneste vil jeg opfordre til at lave flere bind med tiden.

Skynd dig at bestille dit eget eksemplar. Du støtter et godt formål.

Fakta
Titel: A Celebration of Salmon Rivers
Forfatter: Orri Vigfússon m. fl.
Forlag: Jepsen & Co. 2007
Sider: 240 (Hardback)
ISBN: 978-87-91770-39-5
(findes kun på engelsk)