Share |

Fenwick - The eagle has landed!

Fenwick - The eagle has landed!

Det var Rolls Royce, der i samarbejde med Royal Air Force i England fandt frem til kulfiberen. Det skete i slutningen af 60'erne.

Engelske Hardy eksperimenterede derfor tidligt med den nye kunstfiber, men opgav lige så hurtigt at få noget fornuftigt ud af den til bygning af fiskestænger. Richard Walker, datidens flueorakel og samtidig konsulent for Hardy, karakteriserede engang de nye prototyper som "aldeles ubrugelige"...

Amerikanske Fenwick, som faktisk allerede da havde arbejdet sammen med Hardy - om udvikling af "Jet" fluestængerne i glasfiber - gav imidlertid ikke op så let. De vidste, at man her havde en ny fiber med helt nye muligheder - når først man lærte at bruge den rigtigt.
Det lærte man sig i løbet af 1972, hvorefter man i 1973 kunne sende verdens første serieproducerede kulfiberstænger på markedet - under det nu verdensberømte navn "HMG", der står og stod for "High Modulus Graphite".

Fenwick var allerede da et legendarisk navn inden for bygning af fiskestænger i glasfiber. Ikke mindst deres gule stænger i tætvævet glasfiber havde venner verden over. Det var da også til disse stænger, at Fenwick udviklede verdens første glas-til-glas ferrule - "sleeve" samlingen, som var et stykke glasrør lagt uden på overdelene med underdelen passende ind i.

Det var også Fenwick, som siden udviklede "Feralite" samlingen, der var mere krævende at fremstille, idet stangen nu bestod af to separate klinger, hvor underdelen passede direkte ind i overdelen.

I nogle år leverede Fenwick da også klinger til ABU's fluestænger af samme navn. Nu, hvor ABU er sammen med Fenwick i OTG gruppen, kan man således sige, at ringen er sluttet. To gamle samarbejdspartnere har fundet sammen igen!

Den første prototype

Den første kulfiberstang var omgærdet med megen mystik, hvilket illustreres på glimrende vis af følgende lille historie fra det virkelige liv:

Den første Fenwick prototype så dagens lys i 1972, hvor den skulle "field testes" ved den afsides beliggende steelhead-flod, Dean River i British Columbia, Canada.

Jim Green, dengang Fenwick's dynamiske leder, var fader til prototypen. Han var netop ankommet og i færd med at rigge stangen til - da en larmende jet boat kom susende op ad den ellers øde flod. Båden tog land, og ud sprang en vildt fremmed mand.

- Jim Green, I presume? - Jeg hører, at De netop har bygget verdens første kulfiberstang. - Må jeg se den?!

Så stor var forhåndsinteressen altså, og de nye kulfiberstænger tog da også verden med storm. De nye stænger var lettere, stærkere og tyndere end noget tidligere. At de så også var langt dyrere, holdt ikke fluefiskerne tilbage. Ville man være med helt fremme på det sidste beat, måtte man have sig en Fenwick "HMG"!

De var som sagt ikke billige - end ikke i USA og da slet ikke herhjemme. Da de første Fenwick stænger nåede lille Danmark i 1974, var vi mange, der nærmest stod i kø for at prøve dem hos daværende Sport Centrum i Odense.

- Sikke nogle kastemaskiner, når man nu var vant til langsomme og tunge fluestænger i glasfiber og splitcane! Men prisen - på den forkerte side af kr. 1.000,-...

Fenwick red højt på kulfiberbølgen i nogle år, indtil konkurrenterne fik indhentet forspringet. Fenwick blev siden solgt til Woodstream koncernen og produktionen flyttet til først Mexico og siden Fjernøsten. Jim Green forlod firmaet og gik sammen med sin gamle kollega Don Green, der flere år tidligere var gået solo for at starte Sage. Hermed røg Fenwick ud på sin første nedtur nogensinde.

I en årrække koncentrerede Fenwick sig i høj grad om at udvikle beklædning til udendørs brug - specielt naturligvis med sigte på lystfiskere. Den politik blev så atter lagt på hylden i 1994, hvorefter man igen satsede fuldt ud på det, man for alvor kunne - nemlig fremstille førsteklasses fiskestænger.

På banen igen

Vi sidder i den rustikke "Fenwick-hytte" hos OTG-CANI i Randers, hvor Ib Andersen fortæller om Fenwick's nye produkter og forestående markedsføring i Danmark. Faktisk er det CANI, der fremover skal produktudvikle Fenwick til ikke bare Skandinavien, men også det øvrige Europa!

Da Berkley købte Fenwick fra Woodstream i 1988, gled Fenwick i nogle år ud i glemslen. Stangproduktionen, som Fenwick havde startet op i Cancun, Mexico, blev lukket og flyttet til Outdoor Technologies International (OTI) på Taiwan. Hos OTI rådede man over den fornødne ekspertise til avanceret stangkonstruktion. Her har man nemlig fremstillet fiskestænger i mere end 30 år!

For det er avancerede stænger, som fremstilles hos Fenwick. Stænger, som ikke bare bygger på de nyeste kulfibre fra fly- og rumfartsindustrien. Men stænger, hvis komplicerede opbygning slet ikke fremgår af den blanke og glatte overflade. Stænger, som for den uindviede kan ligne hinanden til forveksling.

I den dyreste ende ligger de eksklusive "Iron Feather" stænger, der i en kort periode blev markedsført som "CoFi" stænger. De lanceres nu igen under "Iron Feather" navnet - til priser op imod kr. 5.000,-. Det er stænger, som er bygget af de bedste og dyreste kulfibre, der er lagt op om specialdesignede stålmandreller i separate lag og forskellige vinkler. Finish'en er selvfølgelig i top, men det er altså under det glatte ydre, den virkelige sensation befinder sig...

"World Class" er næste skridt i rækken - stænger, som har været på markedet i nogle år nu og der vundet mange tilhængere i USA. "World Class" har lånt navn fra de meget kostbare fluehjul, som Fenwick producerede engang i 80'erne, da man endnu var ejet af Woodstream.

Lidt billigere endnu er den klassiske "HMG" serie, der bærer arven fra 1973 videre mod årtusindskiftet. Stænger, som stadig kan tilfredsstille selv den mest krævende fluefisker.

Billigst er "Black Night Hawk" fluestængerne, hvor der ikke er gået på kompromis med aktion og kasteegenskaber - blot er der anvendt mindre kostbare kulfibre til klingerne og billigere fittings. Flere af stængerne fås også som 4-delte, hvilket der er stigende interesse for.

Men Fenwick er ikke kun fluestænger, selv om de stadig fylder mest hos den amerikanske producent. Fenwick er også spinnestænger og havstænger i verdensklasse, hvilket dokumenteres af de dyre, men hypersensitive og superlette "Iron Feather" stænger, de råstærke "River Runner" i radial kulfiber samt arbejdshestene fra "Black Night Hawk" serien.

Kræsne havfiskere vil i "Sea Hawk" serien finde meget smukke og råstærke havstænger, der for alvor kan håndtere de nye uelastiske liner á la Berkley's "FireLine".

Disse havstænger har nemlig nyudviklede AFTCO rulleøjer med så små tolerancer, at selv sytrådstynde FireLines ikke kan komme i klemme. Endda øjer, hvis ruller kan udskiftes på et øjeblik!

"Salt Stick" er en helt ny stangserie baseret på den engelske "uptide´" tradition. Det er lange og lette havstænger, som fint kan kaste selv tunge havpirke. Stænger, der kan bruges til såvel det traditionelle pirkefiskeri på pirkesiden som til det mere aktive kastefiskeri på spinnesiden.

Fenwick VIP Customer Goldcard

Ib Andersen fortæller, at man satser på at etablere omkring 25 Fenwick forretninger landet over - butikker, hvis personale og generelle indstilling er kvalitet og service frem for alt. Butikker, hvor man kan se mest muligt af det store sortiment, og hvor man kan få en kvalificeret rådgivning omkring de dyre produkter.

Ib Andersen fortæller også, at man agter at gøre noget specielt ud af de kunder, der investerer i de dyreste Fenwick grejer. De bliver VIP kunder og får et Goldcard samt løbende info om spændende nyt fra Fenwick.

I den forbindelse lancerer Fenwick snart en serie fluehjul i prisklasser, der matcher de forskellige serier af fluestænger. - Det bliver kræs for kendere, lover Ib Andersen. De nye hjul bliver markedsført under navnet "Eagle River".

Men Fenwick er ikke kun fiskestænger og -hjul. Fenwick er også fiskeliner - spinneliner og flueliner. Således regner man med, at de nye TechnaBraid flueliner med uelastiske Dyneema kerner lanceres på næste Fly Tackle Dealer Show i Denver, Colorado, USA. De har været under opsejling i efterhånden flere år, men Fenwick vil være sikker. Sporene fra engelske Airflo skræmmer stadig.

Når Fenwick forhåbentlig snart lancerer TechnaBraid, er den gennemtestet til mindste detalje. Ingen uheldige overraskelser her!

TechnaAV

Moderne kulfiberstænger er uhyre lette - så lette, at en fluestang af virkelig kvalitet ofte vejer under 100 gram!

Det hele er imidlertid ikke rosenrødt. De stedse lettere og stivere kulfibre gør, at der skal mindre og mindre materiale i klingerne. De bliver derfor så tyndvæggede, at de ofte kan knække ­ trods en meget høj pris. En vildfaren, vægtbelastet flue kan let gøre uoprettelig skade på den tyndvæggede klinge.

Fenwick har længe eksperimenteret med at blande små kevlarfibre i det færdige kulfiberklæde. Kevlar bruges som bekendt til skudsikre veste, punkterfri dæk og lignende. Klinger fremstillet på denne måde bliver derfor markant stærkere - tåler bedre stød og slag og vildfarne fluer - uden samtidig at blive tungere.

Udviklingen er nu så langt fremme, at Fenwick kan lancere en helt ny serie stænger bygget efter dette koncept. Det er "Techna AV" serien, som i den amerikanske fiskepresse markedsføres under brug af skudsikre veste og rå mountain bikes - for at markere de nye stængers robusthed.

Vi har imidlertid ikke turdet teste de nye Techna stænger "to the limit", som amerikanerne selv siger. Men det står klart, at der er tale om en meget vellykket og velkastende stangserie. Klingerne er spændstige og meget slanke. De yder derfor minimal luftmodstand under kastet.

Man ser tydeligt de små kevlarfibre, der ligger som papirfibre mellem kulfibrene - altså de fibre, som skal gøre Techna stængerne ekstra robuste over for stød og slag, der ellers let kan tage livet af en moderne, tyndvægget kulfiberstang. Ifølge Fenwick er TechnaAV stængerne fire gange som robuste over for stød og slag som almindelige kulfiberstænger.

Alt tyder således på, at den amerikanske ørn flyver igen!