• Facebook
  • Instagram
  • Mail
scandicAngler.com
  • THEMES
    • DIY
    • BOOKS
    • PORTRAITS
  • TRAVEL
    • Bahamas
    • Canada
    • Cuba
    • Greenland
    • Iceland
    • Los Roques
    • New Zealand
    • Norway
    • Seyschelles
    • Sweden
  • GEAR
  • PATTERNS
    • SALTWATER
    • BONEFISH – PERMIT
    • PIKE
    • SALMON
    • SEATROUT – SALT
    • NYMPHS
    • TARPON – GT
    • DRY FLIES
    • WET – STREAMERS
  • VIDEOS
  • PODCASTS
  • ARTICLES
  • " aria-hidden="false" data-av_icon="" data-av_iconfont="entypo-fontello">Søg
  • Menu Menu
Forårsfiskeri efter Gedder på den sydsvenske kystThomas Bengtsson

Vårgädda på kusten

28/02/2011/i Acticles, Kystfluefiskeri, Sverige /af Thomas Bengtson

Upptäckten av en förväntansfull Gädda bara någon spölängd bort, gör att fokus på vårens första ystra budbärare, Sädesärlan, snabbt bleknar. Närmar mig försiktigt men bestämt den hoppfulle, potentiella föräldern, ett slags Chicken Race jag inte kan förlora, och mycket riktigt, Gäddan lämnar ett dammoln efter sig och är borta.

Fortsätter dom sista metrarna ut mot djupkanten. Vattenståndet är ovanligt lågt, behöver inte göra några längre kast för att nå ut till den mörka kanten där Gäddorna har sitt tillhåll. Första kastet resulterar inte i någonting, inte mer än att jag får se budbäraren hoppa mellan stenarna, glatt vickandes på stjärten. I det andra kastet hinner jag inte ta hem flugan många tag innan det stramar hårt och långsamt i linan, intensiteten i hugget påminner mig om damkören i en Kyrka vid en konfirmation för inte så längesedan.

Tanterna var inte många i kören, men den sammanlagda åldern gjorde nog att vi skulle hamna hos våra förfäder vikingarna,och vikten av desamma motsvarade säkert ett av dessas skepp. Tempot denna lilla skara tanter hade efter en Psalm tillbaka mot stolarna var oerhört likt huggets. Fokuserat, långsamt och tungt. Fisken vältrar sig i ytan några gånger innan den första rusningen får min fluglina att skifta färg för första, och kanske enda gången i år.

Backing rinner ut från rullen, inte mycket, bara några meter, men ändå. Om man får frågan, – drog den mycket? Då är det väl tillfredsställande att kunna svara, – tog med sig en bit backing i alla fall. Fisken är riktigt stark, inte jämförbar med årets tidigare fångster, pressar fisken så mycket jag vågar.

Vårgädda på kusten

Vårgädda på kusten

Den kommer sakta och majestätisk mot mig, bara 6-7 meter kvar, lägger ner spöt på sidan och drar fisken mot land. Helt plötsligt vänder den bara om och skjuter iväg ut över den mörka kanten med 20 meter lina, det är bara att låta det ske. 10-12 kg. Gädda i full karriär bromsar man inte upp bara så där.

Pressar den motvilliga fisken på nytt, men den visar inga som helst trötthetstecken, en ny, nu något kortare rusning. Jag börjar backa mot land, drillar nu ståendes på den torra sanden där det om några månader ska ligga utbredda filtar med inoljade, solandes människor på.

Drar fisken in på riktigt grunt vatten, Gäddan ligger på buken en kort stund innan den välter över på sidan, jag ger slaklina och går fram mot min slagna motståndare. En otroligt vacker och fet fisk.

Är för dagen ensam på fisketuren, saknar för en gång skull alla dom frågvisa hundekipage som brukar spatsera på stranden bakom mig. Lite hjälp med ett foto skulle vara tacksamt. Sätter istället kameran på den lilla bryggstump som fortfarande finns kvar efter vintern. Självutlösaren sätts på 10 sek., fokuserar på sanden där jag kommer att sitta med Gäddan.

Vårgädda på kusten - Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Ger detta ett försök, mäter den sedan snabbt med ett måttband och tar några kort med spöt liggandes vid sidan för att få lite referenser om det första kortet skulle misslyckas. 112 cm. vårgädda dras med ut mot djupare vatten, hjälper den med andningen och släpper sedan taget om stjärtspolen, ryggfenan bryter vattenytan en kort stund innan den svarta djupkanten på nytt sväljer fisken i sitt mörker.

Det är i början av April och många Gäddor har fullt upp med lek, vilket gör att dom kan var svåra till att få att hugga. Vad som fick denna större hona att hugga, kan ha varit att hon blivit intensivt uppvaktad av ett flertal mindre hannar, tröttnat, blivit irriterad och i samband med detta har min fluga landat på rätt plast vid rätt tidpunkt.

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Nu på våren får man en hel del mindre Gäddor med ganska elaka bitmärken över rygg och sidor som vittnar om brutala överfall av bruden på sina allt för trånande uppvaktare. Man kan säga att vårfisket är uppdelad i tre faser: Före leken, under leken och efter leken.

Före leken

I månadsskiftet februari-mars intar hoppfulla hannar områdena omkring lekvikarna. Vikar som ligger Sydvända och håller en mörk, gärna lite dyngig botten är bra. Mörk botten absorberar värme och det mjuka, dyngiga bottensedimentet lagrar värmen bättre än en hård botten. Kan man hitta mjuk botten så börjar leken här tidigare än på en botten med hårdare struktur med för övrigt identiska förhållanden.

Honorna står fortfarande kvar längre ut på djupare vatten och avaktar, avsaknaden av det kvinnliga könet gör att hannarna fortfarande äter det mesta som simmar förbi, alltså också våra flugor. Nu innan dom första honorna kommer in mot lekplatserna för att hetsa upp manfolket brukar fisket vara stundtals riktigt bra.

Fisken hugger utan minsta misstänksamhet på våra alster. Vid denna perioden är vattnet kallt, ofta en bit under 5 gr. Hannarna går ofta in på riktigt grunt vatten, väntandes på en lekamrat.

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Tog med min 13-årige son, Adam, ut tidigt på säsongen när fisket på grunt vatten var bra. Han lyckades få sin första fluggädda på mycket kort lina, kastandes mot land. Ingen jätte, men sin första. Så denna tiden kan vara bra för våra yngre att prova på, krävs inga längre kast.

Under leken

Efter en tid börjar hannarna bara följa efter och liksom smeka flugorna, bita lite lätt längst ut i stjärten på dom. Detta känns som små lätta dragningar och kanske en svag virvel, men inga direkta hugg. När detta börjar ske vet du att nu har dom första honorna tagit sig in på lekplatserna. Själva lekperioden har börjat. Nu avtar fisket nästan helt på dom mindre Gäddorna, skulle man få någon så sitter ofta Flugan allra längst ut i läppen på fisken. Nu börjar hannarna uppvakta dom större honorna, man kan ibland se en större hona stå inne på grunt vatten med 2-3 mindre hannar tätt inpå.

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Har ni funderat på hur en kvinna uppfattar det vi män kallar förspel? Många skulle nog svara, – en halvtimmes tjatande!!!! Så verkar det vara även i Gäddvärlden, den ej ännu mogna honan tröttnar efter ett tag och slår käftarna över en allt för påträngande Don Juan.

Dom mindre hannarna man får under denna period har ofta bitmärken över sidorna. Genom dessa kan man få en fingervisning om hur stora honfiskar som rör sig i området. Nu kan det vara effektivt att använda en fluga som påminner färgmässigt om en Gädda, alltså något mörkgrönt, gärna melerat (barred på flugbindningsspråk).

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Har man nu tur som jag hade den där dagen, så hamnar man med flugan i närheten av en söndertjatat Madam, som klipper flugan i ett tungt kyrkohugg. Gäddan leker över en längre period, skulle alla leka samtidigt behövs bara ett väderomslag år det kallare hållet så skulle kanske en hel årskull vara förstörd.

Nu löser naturen detta genom att leken sker i omgångar under våren och avkomman är räddad vid ev väderomslag. Det kan nu löna sig att köra runt lite och leta, konstigt nog, kallare vatten för att hitta ställen där leken inte kommit igång. På detta sätt kan man få en längre säsong innan leken är avslutad, än om man bara fiskar på samma kuststräcka varje gång.

Efter leken

Det är enligt min menig inte ofta man får efterleksfisk på lekplatserna, jag har den uppfattningen att när fisken har lekt, så går den från lekplatserna för att äta upp sig. Varför skulle den stanna kvar och jaga på sina lekplatser där den kommer att störa sin avkomma? Så mitt tips är att söka den på platser en bit längre ut från lekvikarna.

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

Vårgädda på kusten/Forårsfiskeri efter Gedde på kysten

I månadsskiftet April-Maj kan fisket stundtals vara mycket bra, men det gäller att ta till vara på tiden här. För nu börjar rapporterna från Danmark komma allt tätare, Näbbgäddan är på väg, när den väl har gjort entré i Östersjön blir dom två om våra flugor och den stationära Gädda hinner inte med här, vårfisket är över för nu.

Vårfisket ger så mycket, Fåglarnas nybyggda bon med ofta nästan overkligt vackra ägg. Vassarna som skiftar mellan det torra, döda, och levande gröna skott. Fritidsfiskarna som förbereder sina båtar inför en stundande säsong, fyller dom med Ålstrutar och alla möjliga typer av Sportfiskenät som ska ut på dom bästa platserna.

Så skulle du tröttna på överbefolkade Havsöringsstränder under våren, bind på något stort grönaktigt på tafsen och ge det en chans, man vet ju aldrig…

Tags: Geddefluefiskeri
Share this entry
  • Del på Facebook
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Link to Instagram
https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2018/t-z/vrfiske2_sa.jpg 480 640 Thomas Bengtson https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2019/03/SA-275.png Thomas Bengtson2011-02-28 23:00:002020-08-15 00:10:40Vårgädda på kusten
Du ville måske også kunne lide
Gedde i overfladen - geddefluefiskeriGordon P. Henriksen Geddefluefiskeri med Poppers
Geddefluefiskeri, Pikefly, Pike fly fishingThomas Bengtsson Gäddflugfiske i Blekinge
Geddeflue - SverigePeter Lyngby Vintergedder i sydsverige
Majgedder og Morris Megadiver Majgedder og Morris Megadiver
Gedde Vintergedder på flue
Just BlackPeter Lyngby Just Black

NYESTE ARTIKLER

  • Status Greenland 2021 – Part II
  • Greenland 2021Status Greenland 2021 – PART I
  • Michael L. HansenFire simple – og sikre sensommer tørfluer
  • Coastal Mackerel – Tactics and Flies for “Mini Tuna”.
  • Taylor EnigmaTaylor Enigma 2.0
  • Acklins and Crooked Island: Bahamas Bonefishing Paradise
  • Mongolia: The Last Refuge of the “River Wolf”

Contact

scandicAngler.com
Fredericia, Danmark

+45 20105401

Info

ABOUT SCANDICANGLER.COM
TAGCLOUD
CONTACT
ARCHIVE
NEWSLETTER

SECTIONS

SALTWATER
FRESHWATER
TROPICAL

TRAVEL

FLY FISHING GEAR
VIDEOS
FLY FISHING PODCASTS

plasticinthebasket
Scroll to top

This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.

OK

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Accept settingsHide notification only