• Facebook
  • Instagram
  • Mail
scandicAngler.com
  • THEMES
    • SALTWATER
    • FRESHWATER
    • TROPICAL
    • DIY
    • BOOKS
    • PORTRAITS
  • TRAVEL
    • Bahamas
    • Canada
    • Cuba
    • Greenland
    • Iceland
    • Los Roques
    • New Zealand
    • Norway
    • Seyschelles
    • Sweden
  • GEAR
  • PATTERNS
    • SALTWATER
    • BONEFISH – PERMIT
    • PIKE
    • SALMON
    • SEATROUT – SALT
    • NYMPHS
    • TARPON – GT
    • DRY FLIES
    • WET – STREAMERS
  • VIDEOS
  • PODCASTS
  • ARTICLES
  • " aria-hidden="false" data-av_icon="" data-av_iconfont="entypo-fontello">Søg
  • Menu Menu
Sage TCXPeter Lyngby

Sage TCX – Vi prøver 3 langtkastende stænger…

02/05/2009/i Acticles, Fluestænger, Gear Reviews, SAGE /af Peter Lyngby

Amerikanske Sage leverer et bredt sortiment af kvalitetsfluestænger og ynder stor respekt blandt skandinaviske fluefiskere. På toppen af kransekagen har Sage gennem årene haft en serie teknisk krævende fluestænger for distance kast og øvede kastere.

Om end juryen stadig tygger på sagen, så er der tunge argumenter for at stænger med en hurtig aktion kaster længst men også kræver teknisk mest af fluekasteren. Blandt fluefiskere er det et tilbagevendende emne, om disse stænger nu også er gode at fiske med eller om de bare er gode til at imponere med på en græsplæne.

De seneste år har modellen heddet TCR, og disse stænger har både haft en stor fanskare og måttet ligge rygrad til megen kritik. Fra i år hedder Sages bud på toppen af ultra-high-performance stænger TCX, og vi satte os for at prøve tre modeller som burde have deres berettigelse på det skandinaviske marked, nemlig 9 fods udgaverne i 5,6 og 8. Klasse 6 stangen fås både med half wells håndtag og med full wells håndtag med fightbutt. Vi prøvede sidstnævnte.

Vores mission har ikke overordnet været at sammenligne TCX-stængerne med deres forgængere, men vi har den generelle oplevelse af TCX, at det er lidt lettere stænger med appeal til en bredere skare af kastere end TCR. Sage markedsfører TCX, som stængerne der under udviklingen førte både ’the wow cast’ og ’the holy smokes cast’ med sig.

Vi fokuserede på kast i den relativt lange ende af skalaen, da vi tog de tre stænger med til åen, søen, kysten og tropen.

Montering og finish

Klingen på TCX’erne er limegrøn og beviklingerne er olivenfarvede udført i en halvtransparent tråd. Ved hjulholder og samlinger er der bourgognefarvede pyntebeviklinger.

Sage TCX

Umiddelbart virker klingen lidt mere hidsig i farven end det kendes fra Sages tidligere produktion, men vi synes den vinder ved nærmere bekendtskab. Beviklingerne er flotte og veludførte.

Det samme gælder lakeringerne, hvor der på tre stænger kun kunne findes meget små og ubetydelige fejl. Op til klasse 6 er stængerne monteret med half wells håndtag og blank hjulholder med indlæg af ædelt træ. Fra Klasse 6 og opefter er hjulholderen en ny saltvandsbestandig model med holder og to omløbere. Metallet er let farvet og ganske pænt, dog uden at matche ret mange fluehjul. Hjulholderne holder hjulet godt fast. Den nye model kan med visse fluehjul desværre have en tendens til at sætte sig så fast, at det pludselig bliver en to mands opgave at få hjulet af.

Lidt uheldigt. Stængerne har alle det klassiske fluehvil foran håndtaget og i den nye hjulholder sidder også fluehvil i små slidser på begge sider af hullet til hjulet i håndtaget. 5’eren har det traditionelle half wells håndtag, men Sage har justeret deres full wells håndtag til TCX’erne. Sammenlignet med Sages Xi2 serie er håndtaget på TCX en smule længere og lidt tyndere bagtil.

De nye håndtag giver et godt greb på disse hurtige stænger. Selve korken klarer sig sammenlignet med markedet, men man kunne ønske sig at Sage gjorde en indsats for at øge kvaliteten. Klasse 6 og 8 stængerne har den samme størrelse fightbutt og på 6’eren virker den en anelse for lang. TCX serien er monteret med ganske små og lette slangeringe. Klasse 5 og 6 kun med et enkelt skydeøje, 8’eren med to. Da 6’eren i full wells udgaven (691-4) vil se en del saltvand i Skandinavien kunne lidt større ringe og et ekstra skydeøje ønskes.

Alle tre stænger er i fire dele og til hver stang følger en sort pose og et grønt aluminiumsrør. Sage bygger generelt flotte stænger og TCX-serien er ingen undtagelse trods den lidt vovede kulør på klingerne.

Fiskeri og kasteegenskaber

Førstehåndsindtrykket af de tre stænger er ikke overraskende, at der er tale om hurtige kontante modeller. De første vip uden line giver en indikation af, at de alle tre er relativt lette stænger. 5’eren føles lidt for hård oppe omkring midten af stangen, 6’eren synes umiddelbar harmonisk og giver store forventninger til testen og 8’eren føles lynhurtig og noget voldsom. Det gør 8’er stænger dog oftest uden line, hjul og flue. Herunder er vores praktiske oplevelser med stængerne.

Sage TCX 590-4

Når der i konkurrencer dystes i længdekast er det ofte med klasse 5. Når denne stang monteres med line kunne man nemt forestille sig, at det netop er med længdekast for øje den er lavet. Starter vi der, så er stangen et fantastisk kasteredskab. Forskellige skydehoveder monteret med monofile skydeliner kaster rigtigt langt og forbløffende præcist med denne 5’er.

Vi holdt den op mod et par nye saltvandsstænger i klasse 5, og der var ikke nogen af dem der kom i nærheden af den længde vi relativt let kom ud på med TCX’eren. Imponerende. Med hele liner ligger forcen absolut stadig på distancen, hvor den elegant bærer lange liner med god præcision. På denne model kastede vi kun små fluer og klingens kontrol var fin.

Der er dynamit i stangens midte på godt og ondt. Når timingen rammes er det en leg, men slækkes koncentrationen en smule, så føles samme midte for hård og voldsom. Det er trods alt kun et lille half wells håndtag man står med i den anden ende. Til åens 5’er fiskeri faldt den ikke i vores smag. For hård og for voldsom. Ikke en fiskestang på det felt. Der laver Sage til gengæld en række andre glimrende modeller.

Skulle man derimod bygge en langtkastende men let saltvandsstang, så kunne denne klinge være et godt bud. Konklusionen er at 5’er stangen er en stang for entusiasten. Til græsplænefiskeren og den der ikke ser problemet i ferskvandsmonteringen til saltvand.

Sage TCX 691-4

Klasse 6 modellen valgte vi som et bud på kyststangen anno 2009. Generelt er ferskvandsfluefiskeriet begyndt at stoppe ved klasse 5 men begynder igen ved klasse 7. Til gengæld har nordens saltvandsfiskere fundet klasse 6 passende i mange situationer. Denne stang overrasker positivt.

Uden at sammenligne nærmere gør både aktion og vægt den til et behageligere kendskab end sin forgænger TCR. Under et kastekursus lod vi en række mindre øvede kastere prøve stangen med en standard WF-line, og for de flestes vedkommende varede det ikke længe før de fandt rytmen i stangen og fornemmede linen. Ved åen prøvede vi stangen med en række flydende WF-liner med forskellige taperinger.

Under praktisk fiskeri afsløres det hurtigt at det som forventet ikke er den ideelle åstang. Der skal holdes fast og timingen skal sidde der for at lykkes. Stangen kan absolut holde en lang line i luften, men den må ikke overbelastes. Ved deciderede distancekast vil en line med lang klump i klasse 5 være at foretrække.

På kysten kommer den til sin ret. Med rette timing kaster den med lethed ganske langt. Harmonien og momentet i stangen ligger godt, så stangen opleves let og elegant trods den hurtige aktion. Både med skydehoved og hel line går det godt, men for at udnytte distancepotentialet, og de små ringe på stangen i mente, er det oplagt med kombinationen af skydehoved og monofil skydeline.

Et sådant setup giver en let og sprød levering af kastet selv med relativt store fluer. Det er dog ikke legetøj for begynderen. Stangen kræver en god timing siddende på rygraden eller fuld fokus på kastet.

På kysten sammenlignede vi med Sages egen saltvandsserie Xi2 i klasse 6. Xi2’eren gav ikke samme lette fornemmelse men har en mere sej og kraftfuld aktion. Trods vidt forskellige aktioner kastede stængerne umiddelbart lige langt. Inde på land måtte det efterprøves med ens liner. Samme resultat. De to stænger kastede lige langt med vores kasteevner, blot på hver sin måde.

Både med hel line og med skydehoved står det klart at TCX har en fornem lethed og balance, der performer flot ved det stilrene kast. Xi2 har større råderum og er nemmere at kompensere eller ligefrem voldtage når det gælder. Den fysiske vægtforskel er ikke stor men oplevelsen i den retning hælder til TCX’ens fordel.

Under fight med fisk har TCX en behagelig aktion og rygrad der ikke opleves stiv og ufølsom som den lynhurtige aktion kunne give anledning til at frygte. Til de største fluer og fisk peger pilen mod Xi2, men sådan er de nok også tænkt fra Sages side.

Sage TCX 890-4

Konkurrencestang nummer to. En kraftfuld stang som med rette timing kaster langt uden store problemer. Umiddelbart føles den som 5’eren lidt hård i midterstykket, men ved sin dåb monteret med en spritny bonefish line var det ikke tilfældet. 8’eren føltes let i hånden og med ganske lidt energi lagt i kastet var der masser af fart over feltet med denne WF-line. Flotte tighte loops med god præcision i kastet.

Under fight er der fin rygrad uden nogen stiv fornemmelse, og igen er det tydeligt hvorfor Xi2 er Sages saltvandsserie. Med vores lange erfaringer med Xi2’eren siddende på egen rygrad, så er det voldsomt at opleve en bonefish i sprint på TCX’en. Væk er alle fornemmelser om en stiv fluestang.

Hjemme på egne breddegrader måtte stangen med på geddetur. 8’eren kørte acceptabelt med en kort klump på 20 gram. Selv med pænt store fluer leverede den varen, men i takt med at fluestørrelsen steg, så blev det klart at den hurtige aktion bliver lidt bedrøvelig med den unaturlige dæmpning fra de store fluer. TCX’en bliver næppe den foretrukne geddestang, men det har næppe heller været intentionen med den.

Med en intermediate klump blev græsplænen pludselig kort. En voldsom kanon hvor det bare er med at holde på hat og briller. Ikke ufølsom og stiv – men hurtig. Vi tog aldrig det sæt med på kysten herhjemme, der virker 8’eren ganske enkelt for voldsom.

Opsamling

Sages nye TCX serie er flotte og hurtige stænger. Det er stænger for viderekomne og selv om de er nemmere at håndtere for begynderen end forgængeren TCR, så kræver det kunnen at få det optimale ud af dem. Som ved alpint skiløb, hvor begynderen ikke får meget glæde af lange stive eliteski.

Sage TCX

TCX 691-4 var umiddelbart den model vi havde mest fornøjelse af, og det er en glimrende kyststang. Harmonisk og relativt let kastet. Det er stænger for dem holder meget af selve fluekastet og ligger meget opmærksomhed i den retning. Nogle kan lide hurtige potente biler, hvor det under kørslen gælder om at holde fast i rattet og have øjnene på vejen. Andre nyder at cruise langsomt af sted og fløjte med fuglene, mens den bløde hat er solidt plantet på hovedet.

Billedligt talt er Sage TCX skønne sager i den førstnævnte kategori.

Fakta

Model: Sage TCX 590-4 Vægt: 3 5/16 oz. Længde: 9 fod (4 dele)
Model: Sage TCX 691-4 Vægt: 3 1/2 oz. Længde: 9 fod (4 dele)
Model: Sage TCX 890-4 Vægt: 4 oz. Længde: 9 fod (4 dele)

Tags: Sage
Share this entry
  • Del på Facebook
  • Del på Twitter
  • Del på Pinterest
  • Del på LinkedIn
https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2018/h-j/img_8429_sa.jpg 480 640 Peter Lyngby https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2019/03/SA-275.png Peter Lyngby2009-05-02 22:00:002020-08-15 00:10:43Sage TCX – Vi prøver 3 langtkastende stænger…
Du ville måske også kunne lide
SAGE XI2 Sage Xi2
Sage Xi3Peter Lyngby Sage Xi3
Bonefish-en-Los-Roques-parte-1 Bonefish en Los Roques
Trout-Season-The-Misfit-Saviors Trout Season – The Misfit Saviors

NYESTE ARTIKLER

  • Fluefiskeri efter Redfish - FloridaGordon P. HenriksenRedfish – når fluefiskeren ser rødt
  • EcoCutter – Innovativ lineklipper med indbygget god samvittighed
  • Greenland – Fly Fishing on Top of the World
  • Scott introducerer Centric – Ny topmodel til ferskvand
  • Alphonse IslandAlphonse Island – A Tropical Fishing Paradise in the Seychelles
  • Det smukke efterår
  • The French Connection

Contact

scandicAngler.com
Fredericia, Danmark

+45 20105401

Info

ABOUT SCANDICANGLER.COM
TAGCLOUD
CONTACT
ARCHIVE
NEWSLETTER

SECTIONS

SALTWATER
FRESHWATER
TROPICAL

TRAVEL

FLY FISHING GEAR
VIDEOS
FLY FISHING PODCASTS

plasticinthebasket
Scroll to top

This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.

OK

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Accept settingsHide notification only