• Facebook
  • Instagram
  • Mail
scandicAngler.com
  • THEMES
    • DIY
    • BOOKS
    • PORTRAITS
  • TRAVEL
    • Bahamas
    • Canada
    • Cuba
    • Greenland
    • Iceland
    • Los Roques
    • New Zealand
    • Norway
    • Seyschelles
    • Sweden
  • GEAR
  • PATTERNS
    • SALTWATER
    • BONEFISH – PERMIT
    • PIKE
    • SALMON
    • SEATROUT – SALT
    • NYMPHS
    • TARPON – GT
    • DRY FLIES
    • WET – STREAMERS
  • VIDEOS
  • PODCASTS
  • ARTICLES
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
post
wpvr_video
podcast
" aria-hidden="false" data-av_icon="" data-av_iconfont="entypo-fontello">Søg
  • Menu Menu
  • Når dine billeder går i fisk...Gordon P. Henriksen

    Når dine billeder går i fisk…

    17/09/2007/0 Kommentarer/i Strategi /af Gordon P. Henriksen

    Træt, mørbanket og frysende står du ved kysten. Solen dukker dovent op bag horisontens linie, og natten er ved at være omme. Mågerne er vågnet op og svæver uinteresserede rundt over dit hoved. Et sidste kast, inden du vender næsen hjemad mod din varme, bløde seng.

    Langsomt trækker du linen ind. Intet bid – igen. Øv, ikke et eneste hug hele natten. En sidste gang, og så er det sgu’ også slut. Du er ved at opgive, men hov, var der ikke en bevægelse, lige dér i overfladen? Du sender fluen nogle meter forbi, hvor du så krusningen. Glemt er alt om bløde dyner og varme senge. Nu skal der fisk på krogen.

    De næste minutter forløber som var det planlagt: det perfekte modhug, udløb og silhuetten af en springende ørred med en solopgang i baggrunden. Øjeblikket efter ligger den i nettet. Det er måske ikke den største fisk, du har fanget, men hold op, hvor er den smuk. Alle de timer uden så meget som en efterfølger, var bestemt det hele værd.

    Yankee fluer til danske havørreder - Gordon P. Henriksen

    Kameraet er desværre glemt, men fisken fortjener absolut et billede. Da du kommer hjem, er den stiv, mat i farverne og blødende og ligner slet ikke den smukke fisk fra tidligere. Det hele går lidt stærkt, så den bliver foreviget i bryggerset med håndvasken og de hvide klinker i baggrunden. Du har sikkert billedet endnu, men det er i hvert fald ikke det, der bringer minderne om denne særlige morgen tilbage. Men du behøver ikke at være professionel fotograf for at tage gode fiskebilleder. Hvis du griber stemningen og forsøger at fortælle en historie med dine billeder, vil du opdage hvor lidt der skal til. Prøv at følge disse råd og du vil være godt på vej til at blive en dygtigere fiskefotograf.

    Leg med kameraet

    Tag mange billeder. Lad være med at vente til fisken er død og oppe på land, men tag også billeder under fighten. Du kunne jo være heldig at fange billedet af din fiskekammerat med bøjet stang og springende ørred i baggrunden. Det gør ikke noget, at du får ti dårlige billeder, hvis du får et, der fortjener en plads ved siden af børnene på skrivebordet. Det rigtigt gode billede kan komme ved at tage mange billeder fra forskellige vinkler.

    Det kan være, mens fighten står på, eller mens din makker er ved at lande fisken. På den måde afskærer du ikke dig selv fra at ende med et langt mere interessant billede fyldt med action, og det er unægteligt mere spændende en et skud af en død fisk, der ligger slatten og blødende på bådebroen. Eller hvad med et af din makker, som har sat fluen i et træ på modsatte bred? Komiske situationer vækker altid minder. Der findes selvfølgelig masser af andre muligheder. Prøv at tænke utraditionelt og leg dig frem.

    Når dine billeder går i fisk...

    Gå tæt på

    Mange fiskebilleder er taget på for lang afstand. Hvis det er fisken, og ikke fiskerens sko, der er interessant, så vær ikke bange for at gå helt tæt på og kun få det væsentlige med i rammen. Detaljerne – det kunne være fiskens øje eller fluen i mundvigen – gør tit hele forskellen for et godt billede.

    Hvis du forsøger at få både fisk og fisker samtidig med, at alle omgivelser skal foreviges, så sørg for kun at få en lille del af hver ting med. Hvis du for eksempel vil vise, at du har fanget gedden på fluestang, så tag kun et udsnit af stangen med i billedet.

    Så pas på, at dit billede og din fisk ikke drukner, fordi du vil have alle detaljer med i billedet. Et billede kan nemt virke kedeligt, hvis horisonten skærer gennem midten af billedet, og fiskerne og/eller fisken er placeret lige i centrum. Prøv i stedet at have horisonten højere oppe og placer det vigtigste i billedet lidt forskudt for midten. En anderledes og utraditionel vinkel gør, at billedet virker mere dragende. Så igen – leg dig frem.

    Når dine billeder går i fisk – Tænk over lyset

    Rauma - Norge - Laksefiskeri

    De fleste fiskere ved, at tiden lige før og efter solopgang eller -nedgang) ofte er den bedste tid at fiske i. Heldigvis er det også den bedste tid at tage billeder i. Det varme lys giver en rigtig god effekt i billedet sammenlignet med billeder taget midt på dagen. Hvis du har en fangst, der kan fotograferes på disse tidspunkter, så udnyt det. Men hvis du ikke har en fisk, så prøv at tage nogle stemningsbilleder af din makker eller selve stedet.

    Et foto af en solnedgang med en fisker i forgrunden kan være virkelig flot, selvom der ikke er en fisk med i billedet. Både omkring solnedgang og –opgang kan man altså sagtens tage vellykkede billeder i retning af solen. Gør du det senere, dvs. når den står højere på himlen, ser man kun personernes silhuetter, så prøv at undgå at tage billeder i modlys. Hvis du alligevel synes, at det her motiv er for godt til at lade smutte fra dig, så sørg for at skygge med hånden, så solen ikke rammer linsen. Det gøres nemmest, hvis solen kommer fra siden.

    Vårgädda på kusten

    Vårgädda på kusten

    Er du i tvivl, om der er brug for blitz, så tag et med og et uden. Så er der dobbelt så stor chance for, at du rammer rigtigt. Blitz kan også bruges med fordel når solen skinner, for at lysne op i de mørke skygger som en kasket eksempelvis kan give.

    Alle ved at fiskere lyver – men kan fotos?

    Vi har alle hørt om fisken der var ”så stor” og set armene der breder sig ud. Det er ikke sikkert vi helt troede på det. Lystfiskerne kan jo til tider godt lide at overdrive. Men fotos anses for at være et endegyldigt bevis på fiskens størrelse. Alligevel kan man godt sørge for at få den til at se så stor ud som muligt på billedet. Ved at holde fisken op foran sig selv og lidt væk fra kroppen mod kameraet vil fiske komme til at se større ud. Gå helt tæt på med kameraet. Man skal dog passe på med at overdrive det da det kan blive for tydeligt hvis man stikker fisken helt op i kameraet.

    Glem ikke det vigtigste

    Det er godt hvis du kan huske nogle af disse råd, men har du glemt kameraet nytter det ikke meget. Det er vigtigt at få taget billederne på stedet så man kan mærke stemningen fra den dag og det sted fisken blev fanget. Hvis man er nødt til at vente til man kommer hjem, bliver det nemt til et skidt billede af en mand med en fisk på en kedelig baggrund. Så hav altid et kamera med. Du kan evt. have et billigt et, du kun bruger til fiskeri, som ligger i tasken du har med på tur.

    Har du ikke en makker med til at fotografere dig og din fisk, så kan du stadig tage et godt billede selv. Læg fisken på en pæn baggrund fra stedet, f.eks. lidt tang eller en stor sten, så kan man se hvor den er fanget. Ved at lægge grejet ved siden af, kan man nogenlunde se hvor stor den er, hvad den er fanget på og om grejet var tungt eller let. Lyset i billedet kan også fortælle hvilken slags dag og hvornår på dagen, den er fanget.

    På denne måde fortæller fotoet ligeså meget som en fangstrapport og bringer minderne om netop den fangst og den dag tilbage. Nu kan dine billeder hænge på væggen – og fortælle fiskehistorier helt af sig selv. Husk dog altid: En fisk skal fanges to gange – først med stangen dernæst med kameraet!

    Når dine billeder går i fisk...

    10 gode tips

    Følg disse ti simple råd, og dine billeder vil med garanti blive bedre.

    1. Tag kameraet med!
      Hvis det ligger derhjemme bliver billederne næppe så gode.
    2. Tag billederne på stedet
      En frisk fisk og glad fisker er langt mere spænende end en slatten fisk og træt fisker. Desuden får billedet en meget kønnere baggrund og fortæller lidt om fangst stedet.
    3. Brug et minut på at gøre det pænt
      Dyp fisken i vandet for at rense den for jord og blod. Dette gør at den skinner og ser flot og frisk ud. Fjern evt. solbriller så man kan de den glade fisker, og sørg for ikke at have distraherende biler, broer osv. baggrunden.
    4. Tag flere billeder
      Hvis du tager ti gange så mange billeder, så får du sikkert også ti gange så mange gode billeder ud af det.
    5. Gå tæt på
      Mange billeder viser en hel person som holder en fisk op. Hvis det kun er fisken og fiskerens ansigt det er det interessante så nøjes med at fotografere det.
    6. Gå på opdagelse
      Vær kreativ med kameraet og tag billeder fra forskellige vinkler.
    7. Inkluder detaljerne
      Lad fluen eller blinket side i munden og få stangen eller en del af stangen med i billedet, så fortæller billedet en hel del om fangsten
    8. Fang action
      Lad være med at vente til fisken er sikkert landet, men prøv at tage billeder af bøjede stænger og landingen. Du vil blive positivt overrasket.
    9. Udnyt lyset
      Står solen lavt på himlen så er der flot lys der kan give en rigtig god effekt på billeder. Skyd mange billeder på disse tidspunkter. Hvis solen står højere så placer dig så du har solen bag ved eller skråt bag ved dig selv, så fiskerne bliver lyst op ordentligt.
    10. Brug blitz
      Tag endelig et par billeder med blitz. I solskin er en svag blitz med til at bløde skyggerne op.

    Kameratyper- fordel og ulemper

    Der er mange kameraer at vælge i mellem. Hovedparten af kameraer på markedet i dag er digitale, men der findes alternativer, og det er vigtigt at vælge den rette type af kamera.

    Når dine billeder går i fisk...

    Spejlrefleks kameraet

    Dette er ”den professionelle” kamera type som seriøse fotografer og professionelle bruger. Ud over at optikken er så meget bedre at kvaliteten af billederne bliver tilsvarende bedre, er der mange fordele i hvor meget kontrol fotografen får over billederne. Man kan styre fokuspunkt, dybdeskarphed, zoom, hastighed og meget mere.

    Når dine billeder går i fisk...

    Dette kræver større kendskab til fotografering, men de fleste kameraer har mange automatiske funktioner som man kan komme langt med. Hvis man tager billeder og har ambitioner om at deltage i fotokonkurrencer eller få sine billeder trykt i stor format, så burde man nok bruge et spejlrefleks kamera. Ud over at være dyre, så fylder de en del og kan ikke lige ligge i vesten. De er rimelig besværlige at have med på fisketuren og er klart overkill hvis man bare vil have nogle gode billeder af sin fangst til privat brug.

    Når dine billeder går i fisk...

    Digitale kameraer

    Digitale kameraer fås i mange typer og prisklasser, og kvaliteten svinger også derefter. Mange fiskere bruger Internettet til at dele fiskeerfaringer på, og med et digitalt kamera slipper man for ventetiden med fremkaldelse og kan lægge billederne på internet forums eller emaile dem til sine fiskekammerater med det samme.

    Det at man kan se billedet på den lille skærm med det samme, giver en mulighed for at tjekke effekten af fx blitz og kameravinkel og man udvikler sig hurtigere som fotograf. De fleste digitale kameraer er forsynet med portræt-, landskab- og makro-funktioner, der ofte er symboliseret med små ikoner af ansigter, bjerge og en blomst. Disse er meget anvendelige for lystfiskere der netop tager portrætter (person inkl. fisk), landskaber og close-ups af fisk og fluer.

    Prisen er det største minus, men adskillige kan fås til en rimelig pris. De er meget følsomme over for vand og ikke lige den slags man bare kaster ned i fisketasken. Til gengæld kan de fås meget små og lette og er man forsigtig og har kameraet i et vandtæt etui eller pose, burde der ikke være de store problemer. Der findes enkelte vandtætte modeller på markedet.

    Share this entry
    • Del på Facebook
    • Del på Twitter
    • Del på LinkedIn
    https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2018/k-p/lr06_pl_059_sa.jpg 480 640 Gordon P. Henriksen https://scandicangler.com/wp-content/uploads/2019/03/SA-275.png Gordon P. Henriksen2007-09-17 22:00:002018-12-17 22:25:29Når dine billeder går i fisk…
    Du ville måske også kunne lide
    Michael L. Hansen Når ørreden angriber!
    san juan Et ordsprog siger: Stor agn stor fisk. Men gælder det nu også i alt fiskeri?Kim Rasmussen Makrofluer – de helt små
    0 replies

    Skriv en kommentar

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    NYESTE ARTIKLER

    • New Zealand: A Fly fishing dream come true – Part II
    • New Zealand - A Fly Fishing dream come trueNew Zealand: A Fly fishing dream come true – Part I
    • GORE-TEX – Hvorfor er det at foretrække?
    • Lee WulffA video tribute to Lee Wulff
    • Status Greenland 2021 – Part II
    • Greenland 2021Status Greenland 2021 – PART I
    • Michael L. HansenFire simple – og sikre sensommer tørfluer

    Contact

    scandicAngler.com
    Fredericia, Danmark

    +45 20105401

    Info

    ABOUT SCANDICANGLER.COM
    TAGCLOUD
    CONTACT
    ARCHIVE
    NEWSLETTER

    SECTIONS

    SALTWATER
    FRESHWATER
    TROPICAL

    TRAVEL

    FLY FISHING GEAR
    VIDEOS
    FLY FISHING PODCASTS

    plasticinthebasket
    Scroll to top

    This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies.

    OK

    Cookie and Privacy Settings



    How we use cookies

    We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

    Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

    Essential Website Cookies

    These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

    Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

    We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

    We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

    Google Analytics Cookies

    These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

    If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

    Other external services

    We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

    Google Webfont Settings:

    Google Map Settings:

    Google reCaptcha Settings:

    Vimeo and Youtube video embeds:

    Other cookies

    The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

    Accept settingsHide notification only