Amerikanske Sage har ry for at levere nogle af markedets bedste og mest eksklusive fluestænger. Specielle saltvandsfluestænger er ingen undtagelse, og Sages Xi2 fluestænger har i en årrække været referencen ud i det salte.
Udviklingen har imidlertid ikke stået stille, og nu er Sages nye Xi3-serie så småt i butikkerne. Xi3 fluestængerne fås fra klasse 6 og nu helt op til klasse 16. Indtil klasse 14 er alle stængerne 9 fod lange i 4 dele. De to big game fluestænger klasse 14 og 16 er dog kun 8 fod lange.
Gammel kærlighed ruster ikke siges det, men vores test kan under alle omstædigheder slå fast, at Xi3 fluestængerne er både lettere og hurtige end forgængeren. Xi3 læner sig mere op af Sages egen TCX-serie, dog med flere kræfter til fighten gemt i bunden af stængerne. Sage har taget udgangspunkt i deres G5 teknologi, men hele byggeprocessen er målrettet mod det hårde salte miljø. Resultatet har de meget passende kaldt for Salt H2O Technology. Vi tog den letteste model i klasse 6 med på et par danske og tropiske kystture.
Montering og finish
Sage har lavet en visuel flot fluestang, og på vores testeksemplar var der ikke en finger at sætte på montering og finish. Både klinge og beviklinger har havblå farve med en metallisk toning. Sage har valgt nye håndtag, nye hjulholdere og nye skydeøjer til Xi3-serien. Håndtaget er som TCX-modellerne en smule længere end tidligere og den nye hjulholder gør jobbet som den skal. Den holder hjulet fast og virker ganske eksklusiv. Alle øjer er i oversize som genren dikterer det. Alle Xi3 stænger er i fire dele og til hver stang følger en pose og et sort aluminiumsrør.
Fiskeri og kasteegenskaber
Fra første samling af stangen farer to tanker gennem hovedet – 1) Stangen er markant hårdere og hurtigere end sin forgænger og - 2) Der er en lækker balance i stangen og den føles en del lettere end forgængeren Xi2. Hvor Xi2 kastede langt næsten uanset hvordan man bar sig ad, så er der ingen nåde at hente i Xi3. Langtfra en ideel stang til nybegynderen, men for den erfarne kaster pirrer den nysgerrigheden. Aktionen er lynhurtig men mere gennemgående en det var tilfældet med Xi2.
Stangen kræver koncentration og fokus på kastet, men når man finder melodien så går linen uhørt langt med selv ganske få kræfter. På fjorden gik det over al forventning med Sages eget nye Coastal Special flydende skydehoved i klasse 6 (10 meter / 14 gram) på en monofil running line. En anden dag prøvede vi RIOs Outbound i klasse 6, men her var resultatet ikke så vellykket.
Linen er egentlig tungere men det virkede vanskeligere at time kastet og loade stangen rigtigt i den ret hårde vind. Mindre kystørreder og en fjordørred på godt 70 cm. kunne ikke stile meget op mod kraftressourcerne i stangen og den gode balance er det mest positive at sige om den sag. En klasse 6 er de fleste steder i underkanten til bonefish, men vi prøvede alligevel denne Xi3 på flatsene. Det kneb med de præcise korte kast også selv om vi øgede linevægten til en 7’er. Med den evige vind blev det ikke den store succes og det havde uden tvivl været mere rimeligt at have givet en 7’er eller 8’er stang chancen her.
Opsamling
Xi3 kaster som sin forgænger langt, og der er masser af power til store fluer og hårdt vejr. Stangen stiller store krav til kasteren for at udløse det store potentiale, og det forbløffer en smule at Sage dermed snævrer målgruppen en del ind med denne stangserie. Debatten om underklassificering af saltvandsfluestænger kan blusse op med Xi3 serien, og til vores hjemlige forhold kunne man drømme om en klasse 5 stang i serien. Dog ingen tvivl om, at Sage fortsat holder en skarp stil, og at mødet med Xi3 har været mere sødt end salt.
Fakta Model: Sage Xi3 690-4 Vægt: 102 gram Længde: 9 fod (4 dele) Vejl. pris 665 euro