Share |

Produktportræt – Scott fluestænger

30 år med kvalitetsfluestænger...

Der findes en god håndfuld firmaer, der repræsenterer hvad man kan kalde fluestængernes superliga. Firmaer der er dedikerede til at producere de bedst mulige fluestænger på markedet. Disse firmaer er til stadighed i skarp indbyrdes konkurrence, men en ting har de dog til fælles. Deres high-end produkter er sjældent det første valg for den nystartede fluefisker. Til gengæld er der stor sandsynlighed for at selv samme fluefisker før eller siden ejer en eller flere af deres fluestænger…

Det amerikanske firma Scott befinder i denne superliga, og firmaet har produceret kvalitetsfluestænger i 30 år. Der er for størstedelen af Scott’s fluestænger tale om luksusprodukter med en udsalgspris på mere end 5.000,- DKK, men de seneste års udvikling af produktionen har fået fabrikken til at lancere et par basisserier til omkring det halve af prisen for deres flagskibe. Til slut tager vi et kig på de stangserier Scott har på markedet dags dato, og undervejs fremhæves nogle af de features, der er særlige for Scotts måde at producere fluestænger på.

Historien om Scott Fly Rod Company

Scott stangbygning
© scandicangler.com Kim Rasmussen

Scott blev grundlagt i San Francisco i 1974 af Harry Wilson. Han opkaldte fluestængerne og fabrikken efter sin søn Scott. Harry Wilsons innovative ideer om materialer og konstruktionsteknikker viste vejen for en helt ny måde at lave fluestænger på. En af hans grundlæggende ideer var spigot-ferrulen, der radikalt forbedrede den tids flerdelte glasfiberstænger. Allerede i 1976 så Harry Wilson og en af hans stangbyggere Larry Kenney muligheden i benytte materialet kulfiber til en udvikling af fluestængerne. Eksperimenterne startede og undervejs udvikledes blandt Wilsons ”Flex Rating System”, der den dag i dag benyttes af Scott til at parre de enkelte stangdele. Flex Rating sikrer ligeledes en ensartet produktion. Inden længe kunne Scott præsentere verdens første lange og lette kulfiberfluestang af den type, som vi alle benytter os af i dag. Disse stænger førte til udviklingen af Scotts G-serie. Serien blev udviklet til let fiskeri med vægt på præsentation, og det er bemærkelsesværdigt at serien stadig er at finde i fabrikkens sortiment. Selvfølgelig er serien udviklet med tiden, men den nyder fortsat stor respekt blandt rendyrkede tørfluefiskere og andre med hang til delikat fiskeri. I 1993 blev firmaet købt af de nuværende ejere Stephen Phinny og William Clay Ford Jr.. Fabrikken flyttede produktionen til Telluride, Colorado, hvor nye og forbedrede faciliteter gjorde det muligt at følge med den hastigt stigende efterspørgsel på stængerne. Senere flyttede fabrikken til byen Montrose hvor den fortsat ligger.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Kim Rasmussen

På de nye faciliteter overtog Jim Bartschi jobbet som stangdesigner. Han var dog langtfra ukendt med Scotts holdning til fluestænger, da hans karriere begyndte som attenårig ved at være elev hos Wilson og Kenney. Bartschi viste hurtigt sine kvaliteter som designer, og stangserier som STS, Heliply (HP) og ARC spredte yderligere kendskabet til firmaet. Alle luksus stænger med Scotts berømte spigotsferrule. Fabrikken havde et ønske om komme i kontakt med fluefiskere tidligere i deres karriere, og derfor blev to økonomiserier lanceret. SVS og SAS var begge serier med normale han/ hun ferruler og nogle ganske basale fittings. En pris på det halve af de øvrige seriers betød, sammen med et stangrør og en livsvarig garanti, at Scott hurtigt gjorde nye landvindinger på markedet. Scott gik ind det nye århundrede som et kendt og respekteret brand blandt de amerikanske fluestænger, og et øget publikum skabte nye og større udfordringer for firmaet. I dag udvikles stængerne sammen med række kendte og dygtige fluefiskeprofiler, blandt andet Chico Fernandes. Scotts seneste to bud på Rolls Royce fluestænger S3 (ferskvand) og S3s (saltvand) er udviklet efter denne politik. Scott har dog bevaret sit særlige koncept, som det har fungeret de sidste 30 år ud fra Harry Wilsons grundlæggende ideer.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Scott Fly Rod Company

Scott ser sig selv som to fabrikationsenheder, nemlig den del der fabrikerer klingerne til stængerne, og så selve bygningen af stængerne. Begge dele af produktionen ligger dog side om side i Montrose. Scotts succes er bygget på håndværk og kvalitet, men i dag er også miljø- og arbejdsmiljøhensyn et vigtigt aspekt for fabrikken. Følg med på en fluestangs fødsel: 1. Det der gør det muligt at benytte kulfiber til fluestænger er det epoxyklæbestof, der holder sammen på kulfiberen. Kulfiber og epoxy lagres som store ark, der opbevares i en fryser, der konstant holdes på – 5 °C grader. Arket rulles ud og skæres til en trapezform, der senere giver den ønskede tapering af fluestangen. Arket skæres med 1/100 mm’s nøjagtighed, og hver eneste del på hver Scott fluestang skæres efter sit eget unikke mønster.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Scott Fly Rod Company

2. Herefter rulles arkene på mandriller ved hjælp af en rullemaskine, der sørger for at arket ligges på i en nedadgående og tvistende bevægelse. 3. Herefter bevikles hele mandrillen med en cellofantape, som en lang spiral der holder sammen på kulfiberen. Derefter bages klingen ved en temperatur på 120-175 °C, der får epoxyen til at smelte og trænge ud i kulfiberen. Den overskydende epoxy render neden ud af klingen. Derefter sænkes temperaturen og epoxyen hærder langsomt og kulfiberklingen opnår sin styrke. 4. Efter hærdningsprocessen trækkes mandrillen ud, og cellofantapen fjernes forsigtigt. Det er derfor spor efter tapen, der stadig ses som en spiral op af stangen på stænger i ARC – serien og andre uslebne stænger fra Scott. 5. Længderne på klingerne tilpasses.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Scott Fly Rod Company

6. Det er nu tid til produktion, montering og tilpasning af spigotferrulen. Ferrulen fabrikeres individuelt på samme måde som klingerne selv, hvorefter de monteres i klingerne. Hver enkelt ferrule tilpasses og slibes til manuelt. 7. Nu monteres håndtaget. Scott køber deres kork direkte i Portugal. Korkringene limes til klingen under pres, hvorefter håndtaget slibes i facon. Selv om det er håndarbejde og øjemål, så arbejdes der med en tolerance ned til 1/100 mm. på de enkelte håndtag. 8. Scotts to nye stænger i S3 og S3s serierne har som de eneste malede klinger. Igennem mange har fluestangsfirmaerne skiftet kulører på deres stænger som moden skiftede, men Scott har først nu lavet deres bidrag til farveskalaen. Til formålet er udviklet en farve, der først og fremmest ikke falmer eller misfarver under UV påvirkning. Farven er baseret på naturlige farvestoffer og harpiks fra grantræer. Alt malearbejdet er håndarbejde, og grundet det miljøvenlige maleprodukt er der altid en duft af jul i malekabinen. Malingen hærdes ved hjælp af UV lys.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Scott Fly Rod Company

9. Klingen nærmer sig en fluestang. Rygraden findes og stangen ”Flex Rates” ved hjælp af en vægt, der fastgøres i spidsen af den samlede klinge, hvorefter fleksibiliteten aflæses på et skema i sin tid udviklet af Harry Wilson. 10. Alle øjnene sættes på efter udregnede skemaer, og der sættes de velkendte prikker i enderne af hver del. Prikkerne gør det senere nemt at samle stangen uden at skulle flugte retningen gennem øjnene. Som finish sætter en betroet medarbejder Scotts signatur på stangen. 11. Nu sættes stangen til lakering. Scott er grundige og benytter tre gange lak på deres stænger. Imellem hver lakering hænger stængerne til tørre, mens de roterer i lange reoler. 12. Hjulholderen er det sidste der monteres på stangen. Stangens øjne og samleprikkerne afgør hjulholderens position. 13. Den færdige stang undergår en kyndig inspektion, hvor efter den rengøres, puttes i stangpose og stangrør. Stangen er klar til afsendelse til forhandleren.

Scott S3s
© scandicangler.com Redaktionen

I år har Scott hele syv stangserier at vælge blandt. Foruden de to nyeste tiltag S3 og S3s fås serierne STS, ARC og G med Scotts spigotferrule, men økonomiserierne A2 og V2 i år afløser SAS og SVS serierne. Nedenstående giver en kort introduktion til den enkelte stangserie. Scott leverer stangrør og livstidsgaranti på alle stænger. S3 Stængerne er hurtige ferskvandstænger, hvor kontrollen ikke er sat over styr til fordel for kraft og hastighed. Klingen er sort med sorte beviklinger. 4-delte stænger fås fra klasse 3-8. S3s Scotts nye saltvandsserie med en hurtig jævn progressiv aktion. Præcision trods forholdene er kodeordet. Klingen er blå med blå beviklinger. 4-delte stænger fås fra 6-12. STS Prisbelønnet stangserie, der nu kun fås i saltvandsmodeller. Stængerne arbejder højt i klingen og med høj fart. Stængerne er tredelte og fås fra klasse 7-12. Klingen er sort med bordeaux farvede beviklinger.

Scott stangbygning
© scandicangler.com Kim Rasmussen

ARC Serien er i dag en rendyrket tohåndsserie, der består af kraftfulde stænger der ikke har mistet sin lethed. Fra de mindste af alle tohåndsstænger til de kraftigste sværvægtere. I alt seks stænger fra klasse 6-10. De uslebne stænger er enten i tre eller fire dele med sorte beviklinger. G Serien har været i produktion i 30 år, og med sin elegante moderate aktion har den fortsat sine tilhængere verden over. Stængerne har bordeaux beviklinger på den sorte klinge, og de fås i 3-5 dele fra klasse 2-6. A2 Den nye økonomiserie, der skal afløse den populære SAS. Serien er bygget på sorte klinger med sorte beviklinger og den har almindelige han/ hun ferruler. Serien dækker alle behov fra klasse 3-10, og stængerne findes både som 2-delte og 4-delte enhåndsstænger eller som 3-delte tohåndsstænger. V2 Scotts bud på en begynderstang anno 2004. Denne serie har medium aktion, og de sorte klinger er matchet med grønne beviklinger. Serien indeholder stænger fra klasse 3-9, og der findes både 2-delte og 4-delte stænger. Scott Fly Rod Company er still going strong, og de mange stænger gør det muligt at finde et fornemt produkt til enhver form for fluefiskeri. Scott laver desuden lidt tilbehør for entusiaster, bla. T-shirts, fleece beklædning og kastevideoer.

Facebook Comments Box