Flywater Productions første DVD: Multer på Flue udkom i går. Vi tog en snak med Brian Kjær, manden bag både filmen og det nystartede produktionsselskab. Som filmen også giver indtryk af, så er der nok at fortælle om multefiskeriet.
Først og fremmest tillykke med jeres nye film. Hvordan kom du på at lave en film om fluefiskeri efter multer?
BK: Det startede egentligt ret uskyldigt og selvfølgelig for sjov. Jeg havde snakket lidt med en fiskekammerat om at filme lidt af vores fiskeri, men da jeg længe nok havde slæbt multer hjem til køkkenbordet, så blev beslutningen taget, og vi købte alt det nødvendige optageudstyr. Selvfølgelig måtte vi ret hurtigt købe noget mere professionelt udstyr – blandt andet undervandsudstyr, men man skal jo starte et sted. Siden er jeg blevet bidt af det, og jeg har blandt andet gået på Kort- og Dokumentarfilmskolen i nogle måneder for at lære at formidle via film. Det var svært at filme multefiskeriet, da multerne er så sky. Vi måtte optage når forholdene og chancerne bød sig, og så lave drejebogen bagefter.
Hvor længe har I sammenlagt brugt på at lave filmen, den færdige udgave varer jo bare godt en times tid?
BK: Uha, det har taget lang tid. Vi har brugt mere end to og et halvt år, altså tre multesæsoner. Vi havde heldet med os allerede første sæson, hvilket gav troen på projektet. Anden sæson begyndte vi at kunne fornemme filmens form, og tredje sæson fik vi de sidste optagelser i kassen. Efter alt muligt fraklip endte vi så med mere end halvtreds timers råfilm. Men tilbage til dit spørgsmål – jeg ved det ikke. Masser af tid og mindst tusind timer alt i alt. Jeg var godt mæt her til sidst, og det er en fornøjelse omsider at være færdig.
Har det arbejde afskrækket jer fra at lave flere film eller er der nye projekter forude?
BK: Nej, skræmte er vi ikke. Vi skal bare lige finde vores fødder igen ovenpå denne omgang. Vi har allerede fået utrolig meget ros for Multer på Flue, og vi har i sinde at kaste os over andre projekter med samme ildhu. Vi har kun et ønske om at gøre tingene ordentligt, og så må det tage den tid det tager.
I filmen tager du skarp afstand fra ulovligt garnfiskeri. Hører det hjemme i en film om multer?
BK: Ja bestemt! Det er selvfølgelig en lidt politisk udmelding, men jeg har flere steder set konsekvensen af rovdrift og ulovligt fiskeri med garn. Multerne vokser langsom, og de vender i reglen tilbage til de samme steder. De er meget sårbare overfor overfiskning.
Jeg kunne ikke lade være med at bemærke, at du selv tage en del af multerne med hjem?
BK: Det er rigtigt. Multekødet er noget af det fineste at spise. Det kan tilberedes på et hav af måder. Jeg kan kun anbefale at prøve det...
I filmen får du, trods forhindringer, fiskeriet til at se legende let ud. Hvornår startede du, hvor mange er det blevet til i gennem årene?
BK: Jeg startede i 1992, men jeg kan ikke huske om jeg nåede at fange den første multe der også, eller om det først var i 1993. Jeg har ikke en 100% statistik over fangsterne, men jeg overdriver ikke hvis jeg siger, at jeg har landet lige omkring 200 multer siden da.
Det er jo en masse fisk! Hvor store er de multer du får på flue?
BK: Multerne er generelt store. Min største multe til dato vejede 5,2 kilo, og jeg vil skyde på, at mine ti største multer alle har vejet over fire kilo. Derefter er der rigtigt mange fisk mellem tre og fire kilo.
I filmen er et afsnit filmet på Vestsjælland. Hvor har du fanget resten?
BK: Hovedparten på Lolland og Falster, hvor jeg bor.
Det er jo store og stærke fisk. På DVD’en undgår du nærmest at komme ind på udstyret. Hvor kraftigt grej benytter du til multerne?
BK: Det er bevidst undgået. jeg fortæller lidt om forfanget, men ellers skulle det fremgå, at der er tale om almindeligt kystfluegrej klasse 6-8. Stængerne skal have lidt rygrad, men det har de fleste kyststænger jo i forvejen. Fluerne vises i små klip, og ellers kan man se lidt fluebinding på vores webside.
Facebook Comments Box