Share |

Grej 2005: Nye fluestænger

Grej 2005: Nye fluestænger

Året går på hæld men en ny sæson venter forude. De fleste producenter af fluestænger har nye stænger eller modeller klar til 2005, og vi har taget et kig på nogle af dem. Der er få nye materialer i spil, men her og der viser udviklingen sit tydelige spor. Stænger i alle længder og lineklasser, fra de letteste enhåndsstænger (nu lanceres en klasse 00 hos Sage), til de kraftigste tohåndsstænger.

Det virker som om bølgerne har lagt sig ud i nyhederne på saltvandsstænger, men en lille dansk nyhed er dog værd at ligge særligt mærke til for kystfiskeren.
Oversigten bringer informationer fra producenter og forhandlere – ikke fra praktiske tests. Visse af stængerne er dog allerede landet i butikkerne, hvis du har mod på at teste dem selv.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at der blandt de nævnte stangfabrikanter findes websider, hvor de nye stænger endnu ikke vises.

UssingBech

Havørred Ussing stang
© scandicangler.com
Claus Bech-Petersen

Det lille firma UssingBech lancerer i foråret 2005 en serie nye stænger til kystfluefiskeren.
UssingBech er etableret af to sjællandske fluefiskere, der var utilfredse med de eksisterende stænger på markedet og samtidig undrede sig over de høje priser, fluestænger kan komme op på i dag. Deres mål er kystfluestænger, der både i distance og finesse kan matche topmodellerne fra anerkendte amerikanske producenter - samtidig med at priserne holdes væsentligt under hvad en tilsvarende kvalitet ellers koster. For at holde priserne nede er fordyrende mellemled skåret væk, og stængerne sælges direkte fra UssingBech til kunden.

UssingBech får klingerne produceret hos den lille newzealandske familieejede stangfabrik Composite Tube Systems, der takket være avanceret teknologi er i stand til at være præcise i deres arbejde, samtidig med at selve produktionen stadig er præget af håndarbejde og individuel finpudsning af hver enkelt klinge. Ud over evnen til at designe fluestængernes taperinger, har fabrikken også et godt renommé når det gælder omhuen i arbejdet – især med den svære tilpasning af ferrullerne på 4-delte stænger.

Serien består i første omgang af tre stænger i klasse 6, 7 og 8. De er alle ni fod og firedelte. Senere er det planen at udvide med en eller flere fluestænger til geddefiskeri samt en serie lettere stænger til det klassiske ørredfiskeri - eller ultralet fluefiskeri på kysten.

Stængerne bliver monteret i Danmark med løsdele fra Pacific Bay og kommer til at koste 3.495 kroner, men sælges i starten til en introduktionspris på 2.795 kroner. Stængerne sælges også som klinger for 1.695 kroner med en introduktionspris på 1.495 kroner. Stænger og klinger leveres i stofpose. Stangrør - som kunderne ofte har i forvejen - kan købes særskilt til en lav pris.
Stangen på billedet er en af firmaets testmodeller, og stængernes endelige farve og logo er ikke lagt fast.

Firmaets webside www.ussingbech.dk

Scierra

MPA og EDP stænger fra Scierra
© scandicangler.com
Scierra

Ny topmodel i 2005. scandicAngler tester et par af stængerne i løbet af foråret, så hold et godt øje med grejsiderne.

MPA serien
Flere danske nyheder. Scierra lancerer i 2005 to nye serier, dels en ny topserie, dels en ny serie for den prisbeviste fluefisker. Produktchef Henrik Mortensen fortæller om Scierra nye eksklusive serie MPA (Modern Progressive Action): >>Temaet for MPA er en fortsættelse af det, der blev sat i gang med HMS serien. Jeg synes, at udviklingen af stænger i de seneste år har bevæget sig i en forkert retning, især for de amerikanske stænger. Det de kalder ”fast action” vil jeg kalde ”stiv aktion” og ikke ”hurtig aktion”. Jeg vil hellere lave stænger der er lette at kaste med, og det var det jeg prøvede med HMS serien, og fortsat forfølger med MPA serien. Målet er at alle, begyndere såvel som øvede kastere, skal kunne kaste med stængerne.<<

MPA serien består af 12 stænger:
8 enhånds 8’ #3/4 - 8,6’ #4/5 – 9’ #5/6 – 9,2’ #6/7 – 9’6 #6/7 – 9,6’ #7/8 – 10’ #7/8 - 9,6’ #8/9
4 tohånds 12’ #7/8 – 13’ #8/9 – 14’ #9/10 – 14,8’ #9/10
Serien er bygget på brune klinger og har brune beviklinger.
Der er angivet stangens data på alle dele, samt mærke til præcis samling.
Som noget nyt angives kastevægt på stængerne sammen med lineklassen, og dette system videreføres på Scierras nye liner.

Prisen kommer til at ligge ca. 700-1.000,- kroner over HMS serien.
Stængerne leveres både i alurør og stangpose samt taske til røret.
Stangposen er specialsyet så hjulet kan efterlades på stangen.
Håndtagene har en ny tapering og er en anelse større end det traditionelt ses.

EDP serien
Scierra nye økonomiske serie kaldes EDP, og den afløser de tidligere XDA og SST serier. Klingen er moderat progressiv og er designet med henblik på skandinavisk fiskeri og kastestil. EDP serien består af 7 enhåndsstænger, 3 tohåndsstænger og 4 rejseklare stænger bygget på 4-delte
klinger.

Scierra's Webside

Scott

Scott bringer to helt nye stangserier på markedet i 2005. Dels en videreudvikling af den tidligere Eclipse serie, dels en ny serie tohåndsstænger.

E2 serien
Serien indeholder 15 stænger i 4-dele i klasse 3-8, samt 6 2-delte stænger i klasse 4-8. Stængerne er bygget på grønne hurtige klinger, og Scott er gået efter at lave meget lette stænger.

LS2 serien
En helt ny serie tohåndsstænger fra Scott, der således er på banen med hele tre serie indeholdende tohåndsstænger i 2005. LS2 dækker over 5 stænger fra 12-16 fod i klasse 6-10. Alle stængerne er 4-delte og prismæssigt ligger de sig mellem A2 serien og ARC stængerne. Stængerne er bygget for at give oplevelsen af en let stang, og klingerne har en medium hurtig-aktion.

Scott på nettet: www.scottflyrod.com

Sage nyheder 2005
© scandicangler.com
Sage

Giganten Sage har som vanligt udviklet en del nye stænger til det kommende år:

TXL serien
Dette er Sage’s nye lette serie, så let at fabrikken nu har indført en klasse 00 med tilhørende line. Serien tæller 8 3-delte stænger fra klasse 00 til 4. Klingen er gylden oliven og lavet i G5 teknologi.

Launch serien
Launch er den ene af to nye økonomiske stangserie. I USA kommer serien til at koste omkring US$ 200. Launch serien er baseret på føling med kastet og klingen har en medium-hurtig aktion. Serien indeholder i alt 14 stænger, nogle 2-delte andre 4-delte, og serien spænder fra klasse 3-9.

Fli serien
Den anden økonomi serie hedder Fli og er bygget på lidt bredere klinger med tynde vægge, der dermed giver en hurtigere aktion end Launch serien. Fli serien dækker hele 24 stænger fra klasse 3-10. Cirka halvdelen er 2-delte, resten 4-delte.

TCR serien
Denne serie er ikke ny, men den øges i 2005 med 7 stænger. Mest spændende er udviklingen til at serien nu også indeholder 4 tohåndsstænger fra klasse 8-10. Alle de nye stænger er i 4 dele.

Alle modeller ses på Sage’s web: www.sageflyfish.com

Loop

Loop nyt 2005
© scandicangler.com
Loop Tackle Design

Svenske LOOP har dedikeret en ny stang serie til Göran Andersson og lagt ekstra fart og kræfter i en GreyLine SALT serie, hvilket giver en række spændende nyheder i det kommende år.

GreyLine SALT serien
Denne serie er bygget med samme teknik som den normale GreyLine, men den er hurtigere i aktionen for at øge line hastigheden under vanskelige vindforhold. Serien kommer til at indeholde fem 9 fods 4-delte stænger i klasserne 6,7,8,10 & 12.

Göran Andersson Signature serien
Der er ikke meget tilgængeligt stof om denne lille nye serie, men billeder afslører at der designmæssigt er tale om en traditionelt udseende stang med en grå klinge og sorte beviklinger. Serien indeholder kun 3 stænger; en enhåndsstang 10´ # 7, en tohåndsstang på 12.6´ # 9 samt en tohåndsstang på 14.6´ # 10.

LOOP viser endnu ikke de nye stænger på nettet, men tålmodighed belønnes utvivlsomt: www.looptackle.se

Temple fork outfitters
© scandicangler.com
Temple Fork Outfitters

Det succesplagede firma Temple Fork Outfitters, med Lefty Kreh i spidsen som stangdesigner, barsler med nye saltvandsstænger i 2005.

TFO TX serien
Denne stang er en opgraderet version af TiCr serien. Klingen er dybblå og TFO ligger vægt på, at der her virkelig er tale om øjne i overstørrelse. Stængerne er lavet for at få fart over feltet, men i første omgang indeholder serien kun 5 stænger på 9 fod i 4 dele i klasse 5-9.

Læs mere om de nye stænger hos TFO på: www.templeforkflyrods.com

G.Loomis

Loomis 2005
© scandicangler.com
G. Loomis

Meget tyder på, at tohåndsstængerne er på fortsat fremmarch i USA, da Gary Loomis gør sig mest bemærket i 2005, ved at lancere intet mindre end 3 nye tohåndsserier med i alt 24 stænger over temaet RoaringRiver. Loomis gør fortsat deres stænger bemærkede med farvede hjulholdere.

RoaringRiver Stinger Spey rods
Denne er lavet til den mest fremherskende kastestil på vores breddegrader >> Scandinavian Style<< der er tilpasset fiskeri med skydehoveder på cirka 10-14 meter. Serien indeholder 8 stænger inden for længderne 12’6” – 15 fod i klasserne 7/8-10/11.

RoaringRiver Greased Line Spey rods
Loomis griber tohåndsfiskeriet rigtigt seriøst an i 2005 og lancerer en hel serie til greased line fiskeri, hvor man typisk bærer en del line i luften af gangen. Det afspejles på længden af stængerne, og de 9 stænger i serien går fra en14 fods stang #8-9 til en 17 fods #10/11.

RoaringRiver Dredger Spey rods
Den sidste serie er udviklet til fiskeri med særligt korte skydehoveder. Det er et fiskeri, der har sine rødder ved elven Skagit, hvor der fiskes steelhead med korte tunge klumper. Stængerne er lavet til at fiske >>Skagit Style<<. Serien indeholder 7 stænger fra 12'9" #6/7GLX stang til en 14' #9/10 stang.

Læs meget mere om de forskellige typer kastestil på: www.gloomis.com

Thomas & Thomas
© scandicangler.com
Thomas & Thomas

T & T ændrer kun deres populære serie, Horizon.

Horizon II serien
Tapering og montering er som på de gamle Horizon stænger, men klingen er lavet med samme konstruktion som på deres Helix serie, hvor fibrene er krydslagt. Dette har vist sig at give en væsentlig stærkere stang. HorizonII stængerne laves i 13 modeller i 4dele fra klasse # 3 til # 12, og de kan fås både som klinge og som færdige stænger. Aktionen er muligvis en anelse hurtigere end den gamle, men du kommer til at vente til februar med at teste stangen.

Find ud af mere om oplægningen af kulfiberen på de nye stænger: www.thomasandthomas.com

Orvis

Orvis har to nyheder på programmet for 2005.

TLS Pro Guide serien
Orvis laver en ny TLS serie, TLS Pro Guide. Forskellen til de gamle TLS er at man nu bruger den samme termoplastiske teknik, som man i 3 år har brugt i topserien, T3. Fordelen ved dette skal være, at stængerne er væsentlig stærkere over for stød og slag. Taperingerne er de samme som på de gamle TLS. Serien findes fra # 3 til # 9, fortrinsvis i længder omkring 9 fod og den laves overvejende i 4 delte udgaver.

Frequent Flyer serien
Serien drejer sig om 7-delte stænger til rejsebrug. Teknikken er i dag så udviklet, at man kan lave mange-delte stænger uden at det går ud over aktion eller holdbarhed. Denne serie laves fra # 4 til # 9, og leveres i transportrør. Disse stænger er kun dækket af almindelig markedsgaranti, men der er til gengæld tale om relativt prisbillige stænger. Serien deles i hhv. saltvands- og ferskvandsaktioner.

Læs mere om nyhederne hos Orvis: www.orvis.com

Følg med på scandicAngler – vi bringer flere spændende grejnyheder i løbet af vinteren.