Share |

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere!

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere!

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere!

Du kender sikkert udtrykket "at fiske med gearstangen", det der med at fistre fra plads til plads for at finde fisk, eller den håbløse jagt på de ideelle forhold og så er pladsen alligevel ikke helt optimal. Dette ender som regel i meget lidt effektiv fisketid og dyr benzin.

Eller det modsatte - bilen parkeres og der vandre's langt, meget langt langs kysten i sten, tang og løst sand. Efter pusten, stønnen og forvredne fødder nås så langt om længe den ønskede plads, men kun for at konstatere, at to andre ligesindede er nået frem til pladsen før dig og allerede står på de bedste spots.

Sidst, men ikke mindst - dagen med optimale forhold. Du har pladsen for dig selv og der er konstant fisk i overfladen, men desværre hele tiden lige uden for kastehold - lige meget hvad du gør, kan du nøjagtigt ikke kaste ud til dem - Hvem der bare kunne bevæge sig hurtigt og behageligt fra plads til plads langs kysten uden brug af bil eller motorbåd.

Efter endnu en dags "bilfiskeri" uden større held, bliver problematikken vendt og drejet endnu en gang.

Kravene er jo egentlig ganske simple. Et let fartøj som kan bæres over kortere strækninger af én mand og samtidigt er hurtigt nok til at flytte fiskeren mellem flere gode fiskepladsen inden for rimelig tid.

Det er nu nogle år siden og meget vand er løbet under kajakken siden.

Det er ved at blive mørkt og ingen af os har lys på (lanterne) så det er på tide at stoppe nu. Vi har fisket det meste af aftenen på kanten af 7 meter kurven nederst i fjorden, men uden resultat.

Aftenbrisen har lagt sig og fjorden er spejlblank, så vi padler langsomt og forsøger at lave så lidt uro i vandet som muligt.

Vi er lige under broen og er nu så tæt på hinanden, at vi kan nøjes med at viske sammen og jeg fortæller Jan om en oplevelse jeg en gang har haft lige her.

Under flyderingsfiskeri en sen sommeraften springer en stor havørred 5-7 kg. helt fri af vandet, mindre end en meter fra mig og lander med plask, så jeg må tørre vandet af brillerne. Formodentlig er den blevet skræmt af mine svømmefødder.

Mens jeg fortæller om fisken er vi begge holdt op med at padle og lige netop som jeg igen stikker padlen i vandet igen ruller en stor fisk sig i overfladen mellem spidserne af kajakkerne og vi er begge tæt på et hjertestop! Ingen af os ser fisken tydeligt, men da der er mange multer i området kan det sagtens have været en stor multe.

Dette er bare én af de oplevelser som de senere år har beriget mit lystfiskeri liv og gjort mig til "kajakfisker".

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere! - Valg af kajak

© scandicangler.com

Der findes i grove træk fire forskellige kajak typer - havkajakken, turkajakken, whitewater kajakken og konkurrence kajakken. Alle fire typer er yderst velegnet til lige netop deres miljø. Udover de fire hovedgrupper findes der en del forskellige "hybrid" kajakker, hvor man har kombineret nogle af de ovenstående kajakkers bedste egenskaber.
Til fiskebrug begrænses valget dog hurtigt, idet det kun er havkajakkerne og de store turkajakker som er velegnede til dette formål.

Hos forskellige forhandlere har jeg, iført vaders eller gummistøvler,
"prøvesiddet" forskellige modeller for netop detaljen omkring plads til bestøvlede fødder er et meget væsentligt element, når kajakken skal bruges til fiskeri - oftest griner forhandleren lidt.

Men når jeg så bagefter sidder og spræller med armene højt løftet over hovedet for at illuderer kast med fiskestang og fight med fisk, ja så kan de som regel ikke længere holde masken - en fin måde at komme i snak med folk på.
En anden ting som jeg "tester" under disse manøvrer hos forhandlerne, er ind og udstigningen af cockpittet - iført vaders, fiskejakke og redningsvest. For ikke nok med, at der skal være plads til fødderne - cockpitt-åbningen for lille, kan det være meget kompliceret at komme i og ud af en kajak i fuld vinterbeklædning.

Hos flere forhandlere er det muligt at aftale en gratis prøvetur i forskellige modeller - ligesom flere forhandlere holder én dags eller weekend kurser i elementær "kajakmandsskab".

Brede = stabilitet / Længde = hurtighed

Disse retningslinier er grundlaget for et hvert valg af kajak. En kort (under 4,5 m.) og bred (over 0,65 m.) kajak med en flad -U - formet bund, er på fladt vand, små bølger og næsten vindstille, yderst stabil og næsten umulig at kæntre.

Den flade og brede facon gør kajakken meget langsom og meget lidt retningsstabil. Så snart det blæser en lille smule er denne udformning meget ubehagelig at sejle i. I modsø stikker kajakken hele tiden næsen i søen, padleren bliver konstant oversprøjtet og det er næsten umuligt at holde en kurs.

På langs af søen (i hård sø) er kajaktypen tilbøjelig til meget let at blive kastet omkuld - rullet rundt. Kajakker med denne facon er mest velegnede til søer eller mindre fjorde, hvor det kan lade sig gøre at fiske og sejle i læ af land.

Samme korte kajaktype, men med en rund eller V-formet bund føles straks mindre stabil på fladt vand, men den "bider" sig bedre fast i langsgående bølger og holder både retning og fart væsentligt bedre.

Længere og smallere kajakker (4,5 og 5 m.) og mellem 0,65 og 0,60 m. i bredden, med rund eller

V-formet bund bliver straks en del hurtigere og mere retningsstabil. De er nemmere at holde i fart og de er ikke så tilbøjelige til at surfe på sin egen bølge. Til forskel fra den ovenstående type (facon) kræver denne type en del mere øvelse, tilvending og træning at sejle og ikke mindst fiske fra.

De ovennævnte kajaktyper går som regel under betegnelsen motions eller tur-kajakker og flere modeller fås med et eller flere vandtætte skot og stuerum og som samtidig virker som opdrift.

Den sidste gruppe går under betegnelsen havkajakker. Havkajakken er som regel over 5 meter lang og med stor bredde.

Selve konstruktionen er sammensat af forskellige kompromiser. Den lange kajak's store volumen med god stueplads til telt, sovepose og anden fornøden bagage til lange ture gør kajakken en del tungere end turkajakkerne, men til gengæld giver det også en del mere stabilitet.

De fleste modeller er konstrueret med en høj stævn som ved sejlads i bølger bryder vandet uden at fordækket konstant bliver overskyllet, dette er også med til at forbedre stabiliteten.

Det skal også lige nævnes at der findes mange fine 2 personers modeller på markedet og er man to fiskekammerater som alligevel bruger meget fisketid sammen, er dette en super løsning.

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere! - Materialer

© scandicangler.com

Der findes i grove træk fire forskellige kajak typer - havkajakken, turkajakken, whitewater kajakken og konkurrence kajakken. Alle fire typer er yderst velegnet til lige netop deres miljø. Udover de fire hovedgrupper findes der en del forskellige 'hybrid' kajakker, hvor man har kombineret nogle af de ovenstående kajakkers bedste egenskaber.

Til fiskebrug begrænses valget dog hurtigt, idet det kun er havkajakkerne og de store turkajakker som er velegnede til dette formål.
Hos forskellige forhandlere har jeg, iført vaders eller gummistøvler, "prøvesiddet" forskellige modeller for netop detaljen omkring plads til bestøvlede fødder er et meget væsentligt element, når kajakken skal bruges til fiskeri - oftest griner forhandleren lidt. Men når jeg så bagefter sidder og spræller med armene højt løftet over hovedet for at illuderer kast med fiskestang og fight med fisk, ja så kan de som regel ikke længere holde masken - en fin måde at komme i snak med folk på.

En anden ting som jeg "tester" under disse manøvrer hos forhandlerne, er ind og udstigningen af cockpittet - iført vaders, fiskejakke og redningsvest. For ikke nok med, at der skal være plads til fødderne - cockpitt-åbningen for lille, kan det være meget kompliceret at komme i og ud af en kajak i fuld vinterbeklædning. Hos flere forhandlere er det muligt at aftale en gratis prøvetur i forskellige modeller - ligesom flere forhandlere holder én dags eller weekend kurser i elementær "kajakmandsskab".

Plast

Plast i alle mulige afskygninger er i dag et meget brugt materiale til fabrikation af kajakker. Specielt er mange populære havkajakker i dag fremstillet i plast. Plast er uhyggeligt stærkt og næsten umuligt at slå hul i. Kajakken kan surfes helt op på land og slæbes op over stranden - ridser, hakker og andre skader udbedres nemt med en slibeklods og en varmelampe (eks. hårtørrer).

Plastkajakker kan føles en smule bløde og kan derfor i yderste konsekvens absorbere en smule fart.

Der findes et enkelt engelsk firma, som fremstiller havkajakker i materialet Royalex (bruges også til enkelte kano'er). Denne plasttype er næsten lige så hård som glasfiber og får derfor lidt færre ridser. Plast er det tungeste af de her omtalte materialer. Priser fra ca. Kr. 6500,-

Glasfiber

Glasfiberkajakkens største fordel frem for plastkajakken, er at de er en del lettere og væsentlig glattere. Det giver bedre fart.

Til gengæld er glasfibermaterialet mere sårbart, ind og udstigning skal foregå i vandet og ikke på land, og der kan gå hul i glasfiberen. En ikke helt uvæsentlig ting er glasfiberkajakkens finish, som oftest er en del bedre en plastkajakkerne. Priser fra ca. Kr. 8000,-

Carbon/Kevlar

Der bliver bygget en del kajakker i dette materiale i dag. Carbon/Kevlar er super stærkt og ultralet, men også meget dyrt. Havkajak-freeks eller konkurrence padlere bruger dette materiale. Priserne begynder ved Kr.15.000.

Foldekajakker

Det canadiske firma Feathercraft laver i dag nogle af verdens vel nok fineste foldekajakker. For folk som rejser meget og i forvejen har en firedelt rejsestang er dette et absolut "must". Nej - spøg til side, Feathercraft laver foldekajakker til næsten et hvert formål og flere af dem er meget velegnede til fiskeri og langture. Prisen begynder ved ca. Kr. 18.000.

Min kajak

Er en rimelig lang og ikke for bred havkajak med V - formet skrog i glasfiber. V - form, fordi den føles en smule mere stabil end den med den helt runde bund.

Og samtidig i kombination med længden, giver en meget retningsstabil kajak. Dette vil på sigt give mig flere mulige dage på vandet.

Glasfiber - det skal være en glasfiberkajak fordi jeg gerne vil vinde et par ekstra kilo i vægten da jeg tit og ofte kommer til at løfte kajakken op og ned fra biltaget og bære den til standen. Så en smule forfængelighed - nypoleret glasfiber, om det nu er en jolle, trollingbåd, sejlskib eller kajak, er nu et smukt syn.

Kajakken er en 5,49 m. lang og 0,54 m. bred Nordkapp Jubilee havkajak fra det engelske firma Walley. Med en vægt på ca. 25 kg. og en max lastvægt på ca. 140 kg. passer den fint til mit behov. Nordkappen er forsynet med en rund luge i fordækket på 19 cm. - en oval luge i agterdækket på 41 x 22,5 cm. samt en tredje rund luge lige bag cockpittet, som kan nås under sejlads. Alle rum er adskilt af vandtætte skot. Specielt er den ekstra luge bag cockpittet perfekt for mig som fotograf.

Kajakken er samtidigt monteret med et ror som betjenes med fodpedaler fra cockpittet. Nordkappen kan ligesom mange andre leveres med en justerbar agterfinne, ror eller helt uden. På dækket er der monteret en håndline til at gribe fat i tilfælde af kæntring, samt en "elastiklayout" tilpasset til fangstnet, fiskestang, søkort og meget andet.

Cockpittets facon passer fint til en neoprenbeklædt lystfisker. Det "nøglehuls"
formede cockpitthul er rimeligt nemt at komme ind og ud af. Samtidig er der lige nøjagtig plads til et par str. 43 under det let hævede fordæk. Cockpittets udformning gør det også nemt, at finde støtte til knæene når balancen skal holdes i hårdt vejr.

Det skal til sidst lige nævnes, at der findes mange kajakker som er nemmere at fiske fra end Nordkappen, men til gengæld er fornøjelsen ved langturs sejlads optimal. Jeg har udstyret min kajak med nogle bespændinger som gør det muligt, at montere et par "seawings", oppustelige pølser, som stabiliserer kajakken når jeg fisker fra den.

Havkajakken - Gør det hele lidt nemmere! - Udstyr

© scandicangler.com

Der findes i grove træk fire forskellige kajak typer - havkajakken, turkajakken, whitewater kajakken og konkurrence kajakken. Alle fire typer er yderst velegnet til lige netop deres miljø. Udover de fire hovedgrupper findes der en del forskellige 'hybrid' kajakker, hvor man har kombineret nogle af de ovenstående kajakkers bedste egenskaber.

Til fiskebrug begrænses valget dog hurtigt, idet det kun er havkajakkerne og de store turkajakker som er velegnede til dette formål.
Hos forskellige forhandlere har jeg, iført vaders eller gummistøvler, "prøvesiddet" forskellige modeller for netop detaljen omkring plads til bestøvlede fødder er et meget væsentligt element, når kajakken skal bruges til fiskeri - oftest griner forhandleren lidt. Men når jeg så bagefter sidder og spræller med armene højt løftet over hovedet for at illuderer kast med fiskestang og fight med fisk, ja så kan de som regel ikke længere holde masken - en fin måde at komme i snak med folk på.

En anden ting som jeg "tester" under disse manøvrer hos forhandlerne, er ind og udstigningen af cockpittet - iført vaders, fiskejakke og redningsvest. For ikke nok med, at der skal være plads til fødderne - cockpitt-åbningen for lille, kan det være meget kompliceret at komme i og ud af en kajak i fuld vinterbeklædning. Hos flere forhandlere er det muligt at aftale en gratis prøvetur i forskellige modeller - ligesom flere forhandlere holder én dags eller weekend kurser i elementær "kajakmandsskab".

Pagaj

Pagajen er først og fremmest beregnet til at drive kajakken frem, men bruges også som "støtteben" under uventede situationer, samt under ind og udstigning. Jo stivere pagaj- jo bedre kraftoverførsel. Samtidig spiller vægten en væsentlig rolle når der skal sejles langt.

Kombinationen aluminiumsskaft og plastblad er det mest anvendte, men det mest optimale og letteste er en ren kevlar/carbon pagaj. Bladets størrelse og udformning er lidt af en smagssag - stort blad giver en stor fremdrift samt en god støtte når det behøves, men resulterer også i lidt større vindmodstand - ikke mindst i blæsevejr. Jeg har valgt en pagaj med et mellemstort, asymmetrisk blad. Da det asymmetriske blad er lidt nemmere at løfte fri af vandet.

Padlehandsker

Til sejlads i den kolde periode kan jeg anbefale at bruge et par padlehansker, de giver læ til kolde fingre og samtidig holder de håndledene fri for det kolde vand. Håndledene er et af de steder på kroppen som afgiver mest varme og derfor hurtigt er med til at nedkøle kroppen.

Ekstra pagaj

På længere ture eller ture hvor åbent vand skal krydses bør man medbringe en reservepagaj. Reservepagajen er som regel delbar og bør anbringes under elastikken på for eller agterdæk, men stadig så den kan nås fra cockpittet.

Seawings

Et sæt aflange "pølseformede" luftposer som kan anbringes på hver side af cockpittet for at give en ekstra stabilitet. Med et sæt seawings monteret og oppustet bliver kajakken næsten lige så stabil som en flydering og kan stadig padles, om end med nedsat fart.

En super ting hvis der skal fiskes fra kajakken længere tid af gangen. Disse seawings kan også bruges i stedet for ovennævnte padelfloat. Den ene side monteres og blæses imens kajakken stadig ligger med bunden i vejret. Derefter vendes kajakken rundt og den anden seawing monteres og blæses op. Nu kan man kravle tilbage i kajakken fra agterenden, tømme cockpittet for vand, fastgøre sprayskirtert og sejle videre.

Påklædning

Udover en til årstiden passende lag på lag påklædning, bør der altid findes en vandtæt pose med et komplet sæt skiftetøj.

På lange ture kan det anbefales at padle i et par neoprensko eller sandaler og så skifte til vaders når der skal fiskes fra land.

Fiskegrejet

Generelt kræver fiskeri fra kajak ikke noget specielt grej, men både spinner og fluestænger kan med fordel være 3 eller 4-delte, da de er nemmere at transporterer og kan gemmes væk under dækket når de ikke er i brug. Et fangstnet, som skal være nemt at få fat i, er også på sin plads. Sidst men ikke mindst en priest og en plastpose/opbevaringspose til opbevaring af fangsten.

Nu er det kun vejr og vind som sætte grænserne, men det kræver en del øvelse før kajakkens muligheder kan udnyttes optimalt. Har du mulighed for det, så meld dig ind i en lokal kano/kajak forening og få her den fornødne undervisning og ikke mindst - mød nogle ligesindede.

Forhandlerliste

Tempo Både - 43900115

C&C Camping - 59659911

Kano og Kajakbutikken - Strandvejen 349 D,2920 Charlottenlund- 39908989 -

KajakCentrum Grejs - Nørre Bygade 8, Grejs,7100 Vejle - 75853636 -

Havkajakken - Elboparken 6, Pjedsted,7000 Fredericia - 75954433 -

Far Out - 39900953

Cockpit overtræk (Sprayskirt)

Cockpit overtrækket som lukker hullet mellem padleren og kajakken, er næsten uundværligt hvis det blæser bare en lille smule. Overtrækket findes i forskellige materialer, neopren, nylon, gummi m.m.

De fleste foretrækker neopren, fordi pasformen er bedst, men til fiskeri er et overtræk i vandtæt nylon, som danner nemlig en lille 'lomme' mellem benene, perfekt. Lommen fungerer som linekurv når man fluefisker fra kajakken. Denne type overtræk har typisk en lille lomme påsyet øverst på "bryststykket" med plads til en lille grejæske og en rulle forfang.

Redningsvest

En kajak er et fartøj som alt andet og loven påbyder, at der forefindes en redningsvest pr. mand ombord. Men lige netop til kajaksejlads burde det være lovpligtigt at have den på hele tiden.

Under kæntringer kræver det al koncentration, at få vendt kajakken og komme tilbage i cockpittet - så er der ingen grund til også at bruge energi på at holde sig flydende. Om man vælger en almindelig jollevest, sejlervest eller en CO2 vest er næsten ligegyldigt - bare man husker at salttabletten i CO2 vesten udløser med det samme og at en CO2 vest ikke ligefrem er nem at svømme i - i opblæst tilstand (hermed opfordres ikke til, at fjerne salttabletten).

Padlefloat

En oppustelig pose som i en nødsituation kan monteres omkring padlens ene blad, mens padlens anden ende holdes fast i cockpittets bagkant. Dette støtteben gør det muligt at komme tilbage i kajakken efter en eventuel kæntring. Når padlefloaten ikke er i brug bør den være fastgjort i en af elastikkerne på dækket så den er nem at komme til.

Pøs - Pumpe

Hvis uheldet er ude skal der på dækket eller i cockpittet altid være en håndpumpe eller pøs. Så man kan lænse cockpittet for vand inden spraydecket igen lukkes til. En anden god ting er en svamp, til at holde cockpittet rent efter våde støvler, kafferester eller døde fisk - men det er jo et luksusproblem.

Nødblus

Er uheldet for alvor ude og man ikke selv er i stand til at bjerge sig i land efter et uheld, kan et nødblus være den eneste løsning. Brug det med omtanke og KUN hvis du for alvor behøver hjælp. Skal opbevares i en 100% vandtæt pose!

Biltelefon

Som med nødblusset - brug 112 med omtanke og husk at ringe til familien hvis du er forsinket!

Kompas og kort

Et kompas er et "must". Man skal ikke ret langt fra land, før man nemt mister orienteringen da synsvinkelen er meget begrænset på grund af den lave placering i kajakken. Samtidig kan selv en svag dis skjule kysten på få minutter.

Sejler du i fremmet farvand skal der også være et søkort i kajakken - det kan nemt anbringes i en vandtæt lomme på fordækket. Et godt søkort kan også være med til at give gode ideer til nye fiskepladser.

Anker - Drivanker

Til meget kastefiskeri fra kajakken kan det være praktisk, at nedsætte kajakkens drift over grunden. Et lille foldeanker ca. 700 - 1000 gr. er i sammensslået tilstand som regel nok til at sænke farten. Brug en kort kraftig og elastiksnor som bindeled mellem ankerline og kajak for at afbøde de ryk ankeret vil give i kajakken. I nødstilfælde, ved tab af pagaj eller lignende, kan det også være praktisk at ankre op for at vente på hjælp.