Share |

Havørredens Hemmeligheder 1+2 - DVD

Havørredens Hemmeligheder 1+2 - DVD

Hvis der er en opgave indenfor dansk fiskelitteratur eller –film, der er utaknemmelig, må det være at skulle begå endnu et værk om havørredfiskeri fra kysten. Intet andet område er beskrevet så omfattende, og at føje nyt til her forekommer at være en umulig opgave. Oddsene reduceres endda betragteligt ved, at de allerede eksisterende udgivelser svælger i indbyrdes modsigelser: fisk hurtig/fisk langsomt, fisk over dybt vand/bliv oppe på stranden og fisk det knædybe vand og så videre. Uanset hvad man beretter i et nyt værk, vil det være modsagt i et foregående, og ingen af delene er tilsyneladende entydigt rigtige i praksis.

Derfor er det en præstation, at Niels Vestergaard har produceret ikke én men to film om kystfiskeri efter havørred med et indhold af anseelig nyhedsværdi.

Vinkel og disponering er ellers ganske traditionel: En kystfisker, fynboen Thomas Hansen, følges på en række ture på forskellige kystpladser på forskellige tidspunkter af året, og så kigges og lyttes der med, når han fisker og fanger (mange!) fisk. Nej, nyhedsværdien bibringes af nogle opsigtsvækkende optagelser fra et undervandskamera placeret ude på fiskepladserne, mens der fiskes.

havørred DVD
© scandicangler.com
Wide Open Outdoor Film - fra filmen

Massevis af undervandsoptagelser har givet et helt enestående materiale, som besvarer alle frustrerede lystfiskeres spørgsmål nummer et: ”Sker der i grunden noget under vandet derude?”. Ved at bejle til lige præcis det spørgsmål, benyttes undervandsoptagelserne simpelt men effektivt som en del af den historie, hver fisketur udgør. ”Thomas fisker. Er der mon fisk på pladsen? Ja, her ser vi en farvet havørred svømme roligt forbi, men Thomas mærker ikke fisken” osv...

Desuden benyttes undervandsoptagelserne til at vise havørredens byttedyr og forekomsten af dem på forskellige årstider. De fleste har nok stået og kigget på mysis og rejer omkring støvlesnuderne, men også at se kutlinger, tobis, børsteorm og andet i fri dressur og naturlige farver giver virkelig anledning til fremtidige overvejelser om valg af endegrej. For fluebindere med hang til imitationer er der inspiration til mindst et dusin nye mønstre, så filmene tager naturligvis også det næste skridt og viser undervandsoptagelser af blink og fluer til sammenligning med den ægte vare.

Men ’Havørredens Hemmeligheder’ er ikke instruktionsfilm – det er snarere film om fiskestrategi. Der snakkes mest til kystfiskere, som allerede har gjort sig erfaringer med grej og fiskepladser, så når Thomas under fiskeriet beskriver og demonstrerer sit fluevalg, indtagningsteknik, valg af fisketidspunkt osv., er der masser af lærdom at hente – hvis man altså allerede har aftjent sin værnepligt på kysten. Nybegyndere vil være i fare for at blive endnu mere forvirrede af de tips og undervandsobservationer, der er nye selv for os andre, som efterhånden har slidt flere par waders op.

havørred DVD
© scandicangler.com
Wide Open Outdoor Film - fra filmen

Der er meget lidt genbrug af materiale mellem de to film, og selvom ’Havørredens hemmeligheder 1’ handler om spinnefiskeri, og ’Havørredens hemmeligheder 2’ handler om fluefiskeri, kan udøvere i begge lejre have glæde af filmene. Dels fordi spinnefiskeriet i 1’eren for en stor dels vedkommende foregår med bobleflåd, som også fluefiskere kan lære af. Dels fordi 2’eren indeholder et kort, men væsentligt afsnit om, hvordan filmene er blevet til.

I løbet af filmenes fisketure fanger Thomas Hansen flere fisk, end jeg gør på et helt år. Alligevel viser undervandskameraet, at der indenfor dets begrænsede synsfelt trækker endnu flere havørreder rundt på fiskepladsen, som Thomas aldrig ser eller mærker. For alle os, der har spenderet timer på at kaste blink og fluer ud over det døde hav, er det ny og opløftende viden, at fiskene kan være der alligevel.

”Det var det såmænd også ny viden for både Thomas og mig, da vi gik i gang med optagelserne for nogle år siden”, fortæller Niels Vestergaard. ”Dengang var målet at lave en instruktiv film om havørredfiskeri fra kysten, og så garnere den med nogle heldige billeder af havørreder i deres rette element efter inspiration fra BBC’s tidlige fiskeudsendelser.”

havørred DVD
© scandicangler.com
Wide Open Outdoor Film - fra filmen

Hvad der blot skulle have været nogle få heldige billeder, er i stedet blevet det bærende element i filmene. Selvom der er klippet fiskeløse perioder fra og muligvis klippet lidt billeder ind fra andre ture for at øge underholdningsværdien, går budskabet alligevel troværdigt igennem: Bare fordi en kystfisker ikke ser eller mærker havørrederne, er de der sikkert alligevel.

Det bliver slået fast med syvtommersøm under en råkold forårstur i ’Havørredens Hemmeligheder 2’. Mens Thomas Hansen knokler løs med fluestangen og lander et par grønlændere, afslører kameraet, at en stime på 24 havørreder trækker rundt indenfor kastevidde – uden at Thomas nogensinde registrerer dem! At optagelsen oven i købet jordede en gammel fordom om havørreders opførsel i koldt vand, fuldender lærestregen. Niels fortæller: ”Efter at have set optagelsen af de 24 havørreder ringede jeg til Thomas og spurgte ham, hvor han troede, de fisk befandt sig i vandet. Han svarede ganske i overensstemmelse med de fleste kystfiskeres overbevisning ’ved bunden’, men faktisk trak ørrederne rundt midt i vandet.” ’Havørredens Hemmeligheder’ er fulde af den slags dementier af statsautoriserede opfattelser af havørredens gøren og laden.

Thomas Hansen spin
© scandicangler.com
Wide Open Outdoor Film

Desuden sætter det filmene i en klasse for sig selv, at Niels Vestergaard udnytter de mange og flotte undervandsoptagelser til at bryde den sædvanlige fortælleteknik for fiskefilm. Reglen er jo masser billeder af en fyr, der fisker, jævnligt afbrudt af mere eller mindre vedkommende naturbilleder, der skal bryde monotonien i fiskeriet. Ved at veksle mellem billeder af Thomas Hansen, der fisker, og billeder af de samtidige begivenheder under vandet, får Niels Vestergaard i stedet bygget et fint narrativt forløb, der ellers vil være næsten umuligt at sammensætte ved blindt kystfiskeri.

Wide Open har lavet andre fine film, men kameraet tændes ofte først, når fisk er kroget, og fighten er i gang. Sådan er det ikke i ’Havørredens Hemmeligheder’. Kameraet er der både under indtagningen, hugget, fighten og landingen af fisk. Det er især medrivende, når Thomas Hansen opdager en følger, og man fornemmer helt ind i stuen, at hugget nu bare MÅ komme – hvad det da oftest også gør.

Som sagt er ’Havørredens hemmeligheder’ ikke instruktionsfilm. Egentlig gennemgang af grej er for det meste pakket pænt væk i ekstramaterialet, for i selve filmene skal der fiskes. Men da Thomas Hansen er en entusiastisk lystfisker, kan han tydeligvis slet ikke afholde sig fra at uddele tips, tricks og kloge overvejelser, mens han fisker.

Og det er bestemt ikke en tom tønde, der buldrer. Thomas har gennem de sidste 8 år guidet på fuld tid forår og efterår – i de sidste 3 år har han faktisk været i stand til at opretholde, hvad han selv beskriver som ’en håndværkerløn’ på guidning og andre aktiviteter indenfor lystfiskeri. ”I øjeblikket er hovedindtægten nu mest det konsulentfirma, jeg driver sammen med min kone,” fortæller Thomas,

Thomas Hansen
© scandicangler.com
Wide Open Outdoor Film

”men ved at holde en arbejdsuge på 20-25 timer er der plads til også at passe guidning, foredrag, fluebindekurser og alt mulig andet, hvor jeg ser muligheder for at kombinere lystfiskeri og arbejde.”

Faktisk er Thomas en mand, der efter eget udsagn er i stand til at presse 2-3 fisketure ind mellem møderne på en almindelig arbejdsdag! Den foretagsomhed og entusiasme brænder da også igennem hele vejen ind i stuen, når vi er på fisketur med Thomas Hansen i ’Havørredens Hemmeligheder’. For os andre dødelige er det vidunderligt, at se en mand med en fangstjournal så tyk som en telefonbog begejstres lige så meget over dagens første som sidste fisk – uanset størrelsen.

’Havørredens Hemmeligheder 1+2’ føjer – usandsynligt nok - ny og inspirerende viden til Danmarks nationalfiskeri og fortjener derfor at få en plads blandt klassikerne. Og som Niels Vestergaard selv siger med et grin: ”Det er blevet meget lettere at fiske et par resultatløse timer på kysten uden at miste modet – nu ved jeg jo, at havørrederne er derude alligevel”. Alene dét er alle pengene værd.