Stallingfluer,Kaj Kirkeby

Stallingfluer – af Kaj Kirkeby

Efter et par år, hvor farvestrålende fiskebøger på det nærmeste er sprøjtet ud fra de danske forlag, er udgivelsestempoet gået ned, og måske er en ny trend for fiskebøger på vej ?

I hvert fald står Stallingfluer af Kaj Kirkeby i skærende kontrast til det meste, der udgives. Den er nemlig helt uden billeder ! Der er et par tegninger i selve bogen, og vedlagt i omslaget er der nogle fotografier af det, bogen handler om – nemlig Stallingfluer.

Det er faktisk lidt befriende at ens opmærksom- hed ikke fuldstændig opsluges af spektakulære fiskefotos, der sender hjernen op i de højere luftlag og kassekreditten i de nedre.

Kaj Kirkebys passion er stallingen, og han har valgt at gøre som salig Jens Ploug Hansen; han lader enmlig en række dygtige fiskere fortælle deres historier selv.

Blandt de 9 fluefiskere ,og ikke mindst fluebindere, er kendte navne som dansk ørred- og stallingfiskeris nestor, Preben Torp Jacobsen.

Af de øvrige kan nævnes det omvandrende fluebindingsleksikon, Jens Staal, kendt fra grejforretningen Go Fishing i Odense, John Andersen fra fiskeafdelingen i Jagtstuen i Århus, og den kendte fiskeskribent Mogens Espersen.

Alle forfatterne giver deres bud på de bedste stallingfluer, og der er ingen tvivl, om at med et udvalg i flueæsken af de beskrevne fluer, kan man roligt tage på stallingfiskeri. Bogen giver nemlig et overblik over især effektive tørfluer, og der er både gamle klassikere som Red Tag og nyere kreationer som den smukke CDC- May Fly bundet af Niels Åge Skovbo. Lad det være sagt med det samme – der er ingen revolutioner, men det er vel også lidt meget forlangt !

Det skinner klart igennem, at bogen er båret af begejstringen ved at få stallingen til at stige til fluen, og det er jo ikke svært at forstå. Det er et fantastisk fiskeri, men når det nu er et faktum, at stallingen søger det meste af sin føde ved bunden, savner jeg lidt flere fluer til fiskeriet dernede. Og når blåmændene (store stallinger antager et blåt skær) lader op til gydningen ved at æde sig endnu større og tykke, går de ikke af vejen for småyngel. En yngel imitation findes ikke i bogen !

Indledningsvis præsenteres forfatterne og fluebindingens facetter indenfor ørred- og stallingfluer, behandles i nogle korte afsnit. Der er afsnit om kroge, bindetråd og trådkontrol, inden forfatterne selv lov til at føre ordet. Bogen afsluttes med et afsnit om stallingen biologi og forekomst.

Bogen er på 132 sider, udgivet privat og kun trykt i 200 nummererede eksemplarer.