Snookfiskeri i Florida

Hannibal og jeg går lige ned og fisker lidt, råber jeg, idet jeg smider min toårige søn om i rygbæreren og smutter fra poolen ned til badestranden med fluestangen i hånden – og ungen på ryggen. Badegæsterne spiller volleyball, slapper af i solen eller flyder rundt i det varme lave klare vand på luftmadrasser.

De er helt uvidende om, at blandt dem cruiser mindre grupper af snooks, en hårdtfightende og aggressiv tropefisk, der jager småfisk helt inde på det lave vand. Snooken er stort set ukendt blandt danskere, men os der har haft fornøjelsen af at fiske efter den, ved at den er værd at rejse langt efter. Uden min kone er helt klar over det, har jeg faktisk fået planlagt hele vores sommerferie rundt om denne fisk…

JEG SPOTTER en lille klat småfisk helt oppe i vandkanten, som er presset sammen af de syv – otte snook, der ligger på lur som grågrønne spøgelser bag byttefiskene. Pludselig farer de ind i stimen og angriber småfiskene i vilde skumsprøjt. Jeg er helt oppe at ringe, og mit hjerte banker. Men hverken min toårige søn eller badegæsterne har den fjerneste idé om det fantastiske fiskemuligheder, der er lige for deres fødder…

En større gruppe på tyve snook kommer cruisende en meter fra bredden, og denne gang er jeg klar. Jeg passer på ikke at kroge en parasol, min søn eller en badegæst i bagkastet, mens jeg lægger den lille zonkerflue ud foran stimen og hiver den ind i små ryk. Tre af spøgelserne gilder over for at inspicere fluen, men afviser den i det klare vand. Jeg skifter til en grøn og hvid Clouser Minnow og prøver igen. Men det samme sker.

Dernæst gentager det sig med en grå reje flue. Først da jeg prøver en lille Gummi Minnow flue, og får lagt den i nærheden af nogle småfisk, så sker der noget. Pludselig farer fem seks fisk frem og angriber de stakkels småfisk, og midt i kaosset er der en af dem, som forveksler min lille flue med ”the real thing”. Jeg giver modhug, hvorefter fisken kvitterer med en serie gællerystende spring og dans på halen. Jo – nu er både badegæsterne og min søn klar over, at der er heftige fisk i farvandet!

SNOOK er en superstærk fisk. De holder primært til i brakke mangrove områder, hvor den ynder at svømme ind i mangroverødderne for at knække linen til stor ærgrelse for fiskeren. Men herude på den åbne sandstrand har den ingen steder at gemme sig.

I stedet må den nøjes med lange udløb og hidsige spring til store glæde for min 6’er stang og undertegnede. Efter en god fight får jeg landet fisken med et tommelfingergreb i underlæben, og beder en af de nysgerrige badegæster om at tage et par billeder inden fisken får sin frihed. – Daddy schtoor fischk, lyder det fra min søn omme i rygbæreren. Jo – man kan sagtens kombinere familieferie med fluefiskeri!

VI BEFINDER OS på Sanibel Island på Florida vestkyst. Øen ligger tæt på en lufthavn, Disney World, masser af shopping muligheder, skønne restauranter og superlækre badestrande – uanset om man betragter dem iført bikini, badevinger eller polbriller…

Med andre ord, der er alle ingredienser til en god familieferie, for ikke at nævne den lave dollarkurs… Og så er der lige en bonus. Hver sommer samles masser af snook langs kysterne for at gyde i tidevandstrømmene i stræderne mellem øerne. Og i denne periode patruljerer de langs strandende i søgen efter føde, og er et oplagt bytte for både flue- og spinnefiskere.

HVIS FAMILIEFERIEN skal kombineres med fiskeri, er det ikke altid lige let at få det hele til at gå op i en højere enhed. Men her på Sanibel Island ligger fiskeriet lige foran hotellet, lejligheden eller hytten man har lejet, og så gælder det bare om at gå en tur iført bare tæer, fluetang og polbriller, hver gang lejligheden byder sig.

Stå op et par timer før resten af familien til solopgangsfiskeriet – eller list ned når ungerne og mor hygger sig i poolen. Men vær også forberedt på at bruge et par dage på at besøge Disney, shoppe, plaske i poolen og spise en masse burgere, rejer eller hummere på øens mange restauranter. Lidt shopping til dig selv bør der også være tid til, for en rejse til området er ikke komplet uden et besøg i Bass Pro Shops i Ft. Myers. Grejbutikken er større end noget du kan forestille dig i dine vildeste drømme. Her er 12.000 kvadratmeter fiskegrej og to akvarier på henholdsvis 40.000 og 75.000 liter!

Natteliv er der ikke meget af på øen, men den slags er der jo heller ikke meget tid til hvis både familien og fiskeriet skal passes…

Hvis sightfishing langs kysterne ikke er nok til at stille fiskelysten, er der en mole på sydenden af øen hvor der udover snook fanges hajer, rokker og til tider tarpon af medefiskere. Øens bagside er dækket af mangrover og her kan man fange redfish, snook, tarpon og en masse andet godt ved at vade eller fiske fra en kajak. Du kan bl.a. læse om fiskeri efter redfish i samme område i Fisk & Fri, sept. 2008. En dag i båd med en professionel fiskeguide er også en stor oplevelse og her kan du jo invitere familien med. Men det visuelle kystfiskeri efter snook langs kysten er og bliver min favorit.  For mig er dette fiskeri er mindst lige så spændende som tilsvarende bonefish fiskeri på lavt vand. Og så kommer vi ikke uden om at en snook i modsætning til bonefish hugger mere aggressivt og springer fri af vandet under fighten.

SNOOK kan fiskes på agn, spin og flue. Den kan veje langt over ti kilo, men fisk på 1-5 kilo er det mest almindelige. Florida er et af de bedste fiskesteder, men Costa Ricas vestkyst er også kendt for sine gigantiske snook. Enkelte danskere har måske hørt om fisken i forbindelse med en Super Grand Slam, hvor der fanges bonefish, tarpon, permit og snook på en dag! Snooken holder primært til i brakke mangrove områder, men kan altså fiskes på strandene om sommeren.

En person der er fuldstændig bit af fluefiskeri efter snook er forfatteren til “Snook on the Fly”, Norm Ziegler. Han skriver bl.a. om Sanibel Island i sin bog: ”Summerfishing along the beaches is a world-class experience that easily ranks as one of the most thrilling in all of flyfishing”.

Norm valgte faktisk at flytte til Sanibel Island, for det er her han kan dyrke sin passion bedst. Jeg mødte Norm i øens grejbutik ”The Bait Box” og fik en god snak om dette unikke fiskeri. Norm var begejstret for at danskerne skulle gøre opmærksom på dette fiskeri og delte gerne ud af sine tips. – It’s all about timing, fortæller Norm, der holder af at fiske snook tidligt om morgenen, når badegæsterne er fraværende. – Men perioden efter lidt blæsevejr, når vandet klarer op igen kan også være fantastisk.

Norm’s yndlings flue er hans eget mønster Schminnow, som består af hvid marabou hale, hvid crystal chenille krop og plastik øjne. – Fluen er effektiv, fordi den svæver livagtigt og provokerende lige foran fisken, forklarer han. Jeg vil i øvrigt klart anbefale Norms bog, hvis du har planer om at dyrke dette fiskeri.

FISKERIET foregår ved at gå flere meter oppe på stranden for ikke at skræmme fisken, som cruiser helt inde på det lave vand få meter fra strandkanten. Det er skønt at går en tur langs stranden, mens man kigger efter fisk. Nogle dage er der flere hundrede meter mellem fiskene og andre dage kan man blive stående et sted, mens små grupper jævnligt passerer forbi.

Lange præcise kast parallelt med stranden er nødvendige, og man skal være forberedt på at få en del afvisninger, der kan være hårde for ego’et. Til gengæld er belønningen enorm, når man ser snooken inhalere en velplaceret lille streamer for derefter at springe fri af vandet. Men husk ikke blot at tage fluestangen, men også konen i hånden på strandturene. Så kan du nemlig overtale hende til, at I skal tilbage igen året efter.

Information og links

fortmyers-sanibel.com
Er linket du skal vise din kone for at overbevise hende. Der er billeder af lækre strande, information om aktiviteter i området og muligheder for at vælge boliger i alle prisklasser.

blind-pass.com
Her er store lejligheder med køkkener, pool og tennisbaner tæt på stranden. Bowmans Beach området er ikke er vildt besøgt af badegæster. Der er desuden gratis kano og kajakker til rådighed – samt en stor lagune, man kan fiske i. Kan varmt anbefales.

fishpineisland.com
Bill Russel er en af de flinkeste og dygtigste guider i området. Ud over at fange dig en røvfuld fisk, kan han lære dig en masse om lokalområdet og fiskeriet.

thebaitbox.com
En lokale lille grejbutik på øen, hvor du kan supplere op på fluer og lokalviden. Her du kan hilse på Norm Ziegler og købe en signeret udgave af hans bog ”Snook on the Fly”.