Mörrum

Sensommer fiskeri i Mörrum

Om foråret lokker de blanke laks tusindvis af sportsfiskere fra nær og fjern til åen, men sensommer-fiskeriet, der byder på fiskeri efter havørreder i megastørrelser, er mere tilgængeligt.

For at være sikker på, at få et fiskekort til disse hektiske dage, skal man booke fiskekort flere måneder i forvejen. Hvad mange sportsfiskere måske ikke er klar over er, at august og septempermåned kan byde på et fortræffeligt fiskeri efter grilse, havørreder og store laks. Derudover er antallet af sportsfiskere i netop augustmåned, bare en brøkdel af hvad der som oftest er tilstede i de øvrige måneder.

Både grilse og laks

Mörrum - Rene Palmer

Jeg behøvede ikke at kaste mange gange ned foran en grilse på ca. 2.5 kilo. Fisken fór gennem poolen som besat. Samtidligt med at jeg fightede fisken, ringede min mobiltelefon. I den anden ende af telefonlinjen hørte jeg en højtrøstet stemme, det var min fiskekammerat Hässe som netop havde tabt en femtenkilos laks på Domänverkets stykke.

Vore danske venner med Gerhard Andersen i spidsen fangede under turen 2 laks. Begge fisk blev fanget af samme person. I modsætning til fiskeriet efter blanke laks er det ikke nødvendigt her i sensommeren, at benytte sig af udstyr tungere end klasse 8/9.

En lettere line plasker ikke ligeså meget, og specielt ved fiskeri efter havørred kan det være det udløsende faktor for, hvorvidt alting lykkes. At man med en enhåndsstang let kan fighte en stor fisk, fik jeg bekræftet for et par uger siden.

En 13 kilo store laks, som jeg lykkes at få til at hugge, fik min 9’6 Loomis GLX til at bøje flexe helt ned til hjulholderen, men fighten tog ikke mere end 20 minutter, og jeg er overbevist om, at en tohåndsstang ikke havde forkortet fiskens lidelser.

For de som gerne vil lære Mörrumsåen at kende, er sensommeren den perfekte tid. Den lave vandstand giver et fremragende billede af standpladser, som under andre omstændigheder vil være dækket og dermed være usynlige af vandmasserne Chancerne for at fange sit livs fisk er formentlig rigtig gode nu, derudover for man oftest lov til at fiske i fred p.g.a det lave antal fiskere ved åen.

Fiskeriet i august

Mörrum - Rene Palmer

Fiskeriet i august og frem til sæsonafslutningen i Mörrum, er ikke bare fiskeri efter laks og havørreder i mange forskelllige størrelser. Det er også et fiskeri, hvor man må regne med letfarvede fisk, og vi som fluefiskere må i udstrakt grad være hensynsfulde til at praktisere “Catch & Release”.

Det er en underlig fornemmelse at genudsætte en laks eller havørred, måske endda den største man nogensinde har fanget, men at slå en lettere farvet laks eller havørred ihjel af rent egoistiske grunde, er lettere stupidt. Dertil kommer, at den kulinariske værdi er væsentligt forringet! Den 11-08-2000 ringede jeg til fiskerikontoret i Mörrum for at forhøre mig om muligheden for at få fiskekort, og meldingen tilbage var ganske opløftende.

Der var masser af kort, jeg behøvede nemlig ikke at bestille fiskekort til den kommende weekend. Jeg kunne blot møde op! Fluefiskeklubben SSSK (Sydsveriges Fluefiskeklub) og den danske klub Humby har i mange år haft et godt samarbejde, og endnu engang skulle vi have vores årlige Mörrumstur.

De populæreste pools på i den nordlige del af Mörrumsåen, var som sædvanligvis godt fyldt op med fiskere, mens der fra Åkroken og op til Rosendala var relativt få fiskere.

Domänverkets fiskestræk, men jeg har adgang til Sydkrafts fiskevand, er poolen ovenfor Domänverkets stræk. Her begynder jeg oftest mit fiskeri. Fisketeknikken under sensommerens fiskeri adskiller sig ikke nævneværdigt fra sommerens øvrige fiskeri, men de må fluer, der skal præsenteres så nært på fisken som muligt, er altafgørende for at fiskeriet bliver en succes. En stor laks eller havørred, der har kærlighed i hovedet, er ikke sådan at få til at flytte sig over længere distancer for at tage en flue.

Derfor anvender jeg altid fluocarbon forfang. Materialet er usynligt i vandet og synker tre gange hurtigere end monofilforfang. Det gør det til et oplagt valg, når fluen skal præsenteres for fisk, der står umiddelbart over bunden i vandløbet.

Med dagens højteknologiske materialer bliver chancerne for at overliste fiskene til hug hele tiden bedre!