Scierra HM3

En af årets nyheder i Scierras store program er en ny serie stænger designet af verdensmesterkasteren, britiske Hywel Morgan. Målet har været at designe en række lette stænger med et kraftigt kastepotentiale. Der er i alt fjorten forskellige HM3 stænger, og vi stoppede op ved seriens mindste tohåndsstang på 12’6 fod i klasse 8/9. Vi prøvede stangen i Norge denne sommer, blandt andet med Scierras egne MWF liner. Det blev et fornøjeligt bekendtskab.

Montering

HM3 12’6 er i fire dele og leveres i både pose og rør. Røret er i sig selv en nyhed, idet det er udført i kulfiber. Det er let og virker utroligt stærkt. At det samtidigt har et flot farvespil i grønne og brune nuancer trækker ikke fra. Denne type transportrør kommer vi uden tvivl til at se mere til.

Scierra HM3

Stangens egenvægt er 249 gram, hvilket er over middel blandt markedets stænger i samme længde og vægtklasse. Ikke desto mindre føles stangen let, når først den er samlet og et passende fluehjul er monteret. Altså et umiddelbart positivt førstehånds indtryk af balancen. Håndtaget er uden tvivl medvirkende til balancen.

HM3’erens håndtag er nemlig en del længere end det tidligere er set på tohåndsstænger i denne klasse hos Scierra. Her har vi et fuldvoksent tohåndshåndtag med en god form udført i hæderlig korkkvalitet. Den titaniumfarvede hjulholder springer straks i øjnene som på alle Scierras stangnyheder i år. En udstanset laksefisk med en baggrund af et grønligt væv pryder hjulholderen – en flot detalje.

Funktionelt er der heller ingen slinger i valsen, flere størrelser fluehjul sad solidt og urokkeligt i den kraftige hjulholder. Klingen har en mat mørkegrøn farve og beviklingerne er mørke i en rødbrun nuance. Lakeringerne er gennemgående af god kvalitet og de er helt lukkede ved øjnenes fødder.

Scierra HM3

Skydeøjnene efterfølges af tobenede slangeringe, og et pæreformet topøje uden foring afslutter en klassisk montering. Som på alle Scierras øvrige stænger har delene påtrykt længde og klasse, samt en markering til at sikre rette styring af delene. Et positivt træk som igen må fremhæves.

Fiskeri og kasteegenskaber

Ved vandet bemærker man straks det fuldvoksne håndtag og den lette oplevelse af stangen. Kastene afslører stangens hurtighed og klingen falder pænt til ro efterfølgende. Fluefiskere der blev præsenteret for stangen reagerede prompte positivt, og oftest med en bemærkning om de kræfter stangen har at byde på. Erfarne tohåndskastere kastede lange underhåndskast med selv korte bevægelser, og under blæsende forhold var der masser af progressive kræfter at trække på ned gennem klingen i mere kraftbetonede overhåndskast.

Scierra HM3

Kastevægten er angivet til 25-27 gram, men 25 gram føles vel lette på stangen, med mindre man har fornøjelsen af, at skulle fiske på kort line med små fluer. Håndtaget ansporer måske til at lægge lidt flere kræfter i kastet, og der var bred enighed om, at stangen nemt håndterer et par ekstra gram udenfor topøjet også. Den mindre rutinerede kaster vil opleve det som om stangens kræfter slippes lidt nemmere løs ved at toppe kastevægten en smule. Også selv om der tages højde for et polyleader, som oftest lægger yderligere 1,5-2 gram oveni.

Et skydehoved på 29 gram giver ingen sure miner hos hverken stang eller fluekastere, når det rigtigt skal længde på kastene. Det lykkedes ikke at lande rigtige kæmper på stangen denne sommer, men HM3’eren efterlader et tillidsfuldt indtryk af, at det såmænd ikke ville have skabt panik med endog rigtigt store fisk for enden af linen. Alt i alt en muskuløs og potent stang i sin vægtklasse.

Fakta

Scierra HM3 12’6 klasse 8/9 Stangen er i fire dele og leveres i stangpose samt transportrør. Vægten er 249 gram