Ponoi River

Salmon for dinner – Ponoi River

Det hele startet sent i desember 2004, mens jeg og familien var på ski ferie i Trysil, da piper det inn en SMS fra Lars Petter med tekst pålydende: Skal du være med til Russland og fiske laks?. Hva annet enn ja kunne jeg svart.

Turen ble bestilt gjennom Global Club Of Flyfishing, og de neste 6 måneder føltes som 6 år. Dagen kom og reisen var i gang, Oslo til Tromsø. Der møtte vi resten av gruppen (7 andre) og reiste videre til Murmansk med et fly, som er en historie for seg selv. Kort sagt, det ristet, det var trangt og et støynivå som var så høy, at du måtte bokstavlig talt skrike til din side man. Konklusjon – Aeroflott var ikke så flott.

Ved ankomst i Murmansk blir vi møtt av en Norsk guide, som tar oss med til hotellet. Resten av denne dagen og påfølgende dag er det Murmansk by som står i fokus. Murmansk ble, som historien forteller oss, bombardert under 2. verdenskrig og nesten 90% av byen ble lagt i ruiner.

Den ble raskt bygd opp igjen i 50 tallet, og siden har den stått slik den er i dag. Byen er gammel, nedslitt og bærer stort preg av industri rundt seg, lite spennende men dog en ny opplevelse for oss.

Ponoi River

Bjørn!

Endelig er dagen kommet og vi skal til Ponoi River med helikopter, rett ut til tundraen. Tundraen er stor, veldig stor. Så langt øye kan se er det bare sletter på sletter med myr og noe få lave fjelltopper med is på. Noe skog og enda mer sletter og myrer. Etter ca. 1,5 times helikoptertur kunne vi se campen og gå inn for landing. Der står gruppen før oss klare til å reise hjem, og mens de lastet ut og inn av helikoptret hadde vi en samtale med den tidligere gruppen.

De kunne fortelle om sine fiskeopplevelse, og ikke minst om besøket de hadde hatt inne på campen natten før vi kom! Om en gammel bjørn på rundt 300 kg., som hadde forvillet seg inn på campen. Det hadde visst vært et leven uten like da vakthunden til en av guidene varslet om bjørnen. Godt å ha en slik hund til kompis.

Etter alle historiene måtte vi nyankommende sjekke elven, og alt så veldig lovende ut med et unntak, vannstanden lå ca. 1,5 m. over det den skulle vært. Været var for godt til å være sant, sol og atter sol og passe temperatur.

Ved elven

Det tar ikke lang tid til vi er oppi vaderne med fiskestangen i hånden, sitter ved elvebredden og nyter synet oppover elven med solen skinnende over hode på oss og lerka full av vodka. NÅ er vi på fisketur! Fiske var i gang og det tok ikke lang tid før en og annen fisk tok fluene våre. Mange ble det ikke på grunn av vannstanden, men fisk fikk vi. Finværet tok fort slutt, allerede dag to var solen borte og himmelen ble dekt med skyer og regn.

Ponoi River

Regnet gjorde ikke fiske noe bedre med tanke på vannstanden, men som ekte fiskere vi er, lar vi oss ikke stoppe av litt dårlig vær. Det var frokost kl. 8:00-09:00, lunsj kl. 14:00 og middag ca. kl. 20:00. Vi kom til ferdig dekket bord hver gang. Spiste og fisket videre, bedre kunne det ikke blitt. Hyttene minnet om moelvenbrakker, men hva så. Der skulle vi bare sove og henge opp tøy.

Ponoi River

Campen var under oppbygging og ikke helt klar, da vi kom. Bygging av spisesalen pågikk hele uken, og den salen fikk vi gleden av først til frokost, dagen vi skulle reise hjem igjen. Fin ble den uansett, ordentlig villmark. Hele gruppa bestod av ni mann og fem guider med hver sin båt. To og to fiskere reiste dit de måtte ønske på det fem mil lange fiskevallet, og det var mange fine plasser.

Guide Andri

Vår guide var helt utmerket og noe for seg selv. Han gjorde virkelig alt han kunne for oss. Andri, som han heter, lagde kaffe på ett ca. tre meter langt bål og han stekte reinsdyrside på bålet. Som om ikke det var nok. Et par dager senere lagde han røkt laks på bål av kun einerbusker, flettet sammen en seng med greiner av bjørketrær og einerbusker, litt salt og pepper. Cirka 45 min. på bålet og han serverer oss et gastronomisk opplevelse ute i det frie natur. Tro meg når jeg sier, det smakte godt. Han gjorde hele fisketuren virkelig komplett for meg og Lars Petter. I tillegg til dette så biter fisken jevnt og trutt.

Ponoi River

Omsider slutter det å regne og solen kommer frem igjen, elven synket raskt og fisken tar oftere enn det den gjorde før i uken. De fleste fiskene ligger på 3-5 kg., men det ble tatt flere fisk helt opptil 8 kg. Elven er ikke kjent for stor laks, men til gjengjeld har den mange fisk, og det er nettopp dette som gjør Ponoi River så spesiell som den er. For utenom laks så var også harren en fisk som stadig vekk satt på kroken, og den kunne være så stor, at den kunne lure selv den beste fiskeren til å tro, at det var en laks – i vertfall noen sekunder.

Dagene gikk, mer fisk på kroken, og etter som solen skinte måtte vi også ha bål stunder med dram og fiskeskrøner, og ved bålet stekte vi mer laks. Og den laksen var liksom ”bare å bestille” så mye du trengte.

We need salmon for dinner

En morsom opplevelse jeg bare må fortelle. Vi står alle ved elvebredden en ettermiddag, da Andri vår guide kommer bort til oss alle og sier på gebrokken dårlig engelsk: We need five salmon for dinner, about 3-4 kg. each! Vår reiseleder Peter Thomsen tar utfordringen på strak arm og legger ut snøre, det går 5 min. og vi hører ”åhh, jeg har en”. Tre min. etter ligger det en fin fisk på land, og Peter sier på engelsk med dansk aksent: One done – four to go!

Med et bredt smil om munnen legger han ut snøret igjen, og det tar pine meg ikke mange minutter, så tar han en til! Er det mulig? Denne mannen er ikke bare dyktig, han har også en god porsjon flaks. Nei, det var ikke Peter som tok alle nei. Vi andre måtte hjelpe til litt. Vår guide spurte etter 5 fisk til middag, og han fikk 5 fisk til middag, alle tatt på ca. en times tid med en god porsjon flaks og gode forhold.

Ponoi River

Alle dager var en opplevelse for seg selv, med nye eventyr og mye moro hver dag. Kunne nesten skrevet en liten bok full av detaljer. Myggen var alle manns store skrekk, men den viste seg nesten ikke. Først de siste dagene begynte den å vise seg godt, syntes vi da. Andri sier igjen på gebrokken dårlig engelsk: This is no problem, in Juli moskito stop my motor to boat – that’s a big problem! Og med dette i tankene kan det være like greit å reise før moskitoene kommer. Avreisedagen nærmer seg og ingen har lyst til å reise. Siste kveld går til en masse hyggestund rundt bålet, mer grillet laks og reinsdyr på menyen, drakk enda mer vodka og ”ljuger” litt om de store fiskene vi mistet, selvfølgelig. Etter 6 dager med fiske klarte 9 mann å lande 150 fisk alle i størrelser fra ca. 1,5-8 kg. hver. Sier vi en snitt vekt 3-3,5 kg. blir det ca. 500 kg. med laks, og det tiltross for 3 dårlige fiskedager på starten.

Jeg har ikke opplevd maken før…