Pike Fly fra Scierra

Endelig – en super stang til store fluer og store gedder…

Blandt årets nyheder har Scierra en lille serie fluestænger specielt designet til geddefluefiskeren. PF–serien indeholder to stænger i henholdsvis klasse 7/8 og klasse 8/9. Da den største udfordring for en geddefluestang er håndtere store fluer og store fisk, så faldt opmærksomheden naturligt på den kraftige klasse 8/9 stang.

Hånden på hjertet – det har været svært at få armene ned til at skrive disse linjer. Det er ganske enkelt et brag af en geddefluestang Scierra har begået. Ris og roser bør følges ad, men sarte sjæle er hermed advaret om, at der er langt mellem risene i linjerne herunder.

Pike Fly 8/9 fra Scierra

Længden er 9 fod og stangen er i tre dele. Stangens egenvægt er 122 gram, hvilket er normalt i forhold til længde og klasse. Stangen opleves umiddelbart let og i fin balance. De første obligate vip uden line på giver blod på tanden – der er muskler i stangen. Påført kraft med kastearmen forlader spidsen med et lækkert kick og klingen falder til ro med det samme.

Montering og finish

Stangen er monteret med en hjulholder, hvor hjulet låses fast ved at skrue hele fightbutten op mod håndtaget. Flere typer fluehjul har været i hjulholderen de seneste måneder, og de har alle siddet fast som de skal. En udstanset gedde i den faste del af hjulholderen er lækker detalje, der understreger stangens formål. Hjulholderens farvedesign er guld og en brunviolet anodisering. I sig selv ganske pænt, men det matcher de færreste fluehjul.

Pike Fly 8/9 fra Scierra

Håndtaget har en kraftig fightbutt og korkkvaliteten er hæderlig. Håndtagets form er Scierras egen udgave af full wells, som er lidt længere end standarden, men knap så bølget som det traditionelt ses. Smag er behag og for mig sikrer håndtaget et perfekt greb om stangen.

Klingen er mørkegrøn med en vis transparens. SIC-skydeøjnene havde jeg gerne set et nummer større, men slangeringene er store som de bør være. Nøddebrune beviklinger klæder klingen godt, og lakeringerne er nydelige og pænt lukkede ved foden af øjerne. Som på Scierras øvrige stangserier er hver del af stangen mærket med længde og klasse. Kastevægten er ikke angivet på denne stang, selv om de anbefalede 20 gram fremgår i Scierras materiale om stangen. Således hælder stangen noget mod klasse 9 frem for klasse 8.

Pike Fly 8/9 fra Scierra

Stangen leveres i mørkegrøn stangpose og cordurarør. Befriende at slippe for et uhåndterligt og støjende alurør. Alt i alt et diskret men kønt design efter min smag. Komponenternes kvalitet og stangens finish er der ikke noget udsætte på.

Fiskeri og kasteegenskaber

Jeg gik i en stor bue udenom kastebanen og drog direkte til vandet denne gang. Hvis stangen er ikke kunne håndtere store fluer, så kunne det ligeså godt afklares med det samme. Vind og store fluer er i reglen, hvad der skiller fårene fra bukken. Hvad fluestænger på markedet angår, så er det håbløst mange dyre kraftige stænger, der giver op, når entusiasten i den anden ende forsøger at bryde alle fysiske love ved at smide hvad der ligner en dyngvåd vandrotte op mod en strid modvind.

De fleste kender nok fornemmelsen, når spidsen af stangen mister kraften og kollapser, fordi den er overbelastet og mister styringen i kastet. Scierras Pike Fly 8/9 overraskede mig på alle måder positivt ved kast og fiskeri. Jeg lagde ud med en geddeflueline i klasse 9 og en pæn stor flashflue, og med denne standardkombination var der absolut ingen slinger i valsen. Masser af kontrol, god fart og deraf længde på kastene. Legende let at kaste med, men den kunne godt tåle lidt mere.

Pike Fly 8/9 fra Scierra

Skæbnen skulle udfordres og stangen blev nu monteret med et skydehoved på de foreskrevne 20 gram. Der er noget om snakken, stangen trives rigtigt godt med denne vægt. På snævre pladser kan stangen med korte bevægelser sparke skydehoveder på kun 5-6 meter ud til gedderne, og med et skydehoved på godt 9 meter leverer den rigtigt lange kast på åbent vand.

Stangen tilter ikke ved store fluer og brutale vejrforhold, men den er heller ikke ufølsom på en stille dag med en relativ lille flue. Den mindste påvirkning af fluen mærkes i øvrigt tydeligt under indtagning af fluen.

For at tvinge stangen i knæ monterede jeg den med et skydehoved på godt 23 gram og en næsten 30 centimeter lang og fyldig geddeflue. En voldsom cocktail der kunne mærkes i håndleddet. Den der ler sidst ler som bekendt bedst, og selv om det selvfølgelig ikke var stangens livret, så gik fluen ud hvor ingen 9’er stang før havde sendt den for mit vedkommende.

Pike Fly 8/9 fra Scierra

PF 8/9 er en kraftig og hurtig stang, men den er ikke stiv. Hurra for styringen af klingen under kast. I dette efterårs heftige blæst har den tilmed klaret mosten uden at virke trættende. Med denne styrke og stabilitet udvist under kast kommer det næppe som nogen overraskelse, at der er masser af kræfter at fighte fisk med.

En mængde gedder har kæmpet forgæves mod stangen de sidste måneder. Der er rygrad til at sætte krogen, smidighed til at tage geddens rusk og styrke til at presse den bort fra grøden. Selv store gedder i ti kilos klassen kunne landes trygt og hurtigt. Det er vigtigt at huske, at dette er et kraftigt stykke værktøj, så stangen er overkill til vande der udelukkende holder mindre gedder.

Scierra Pike Fly klasse 8/9 er efter min mening svaret på mange hardcore geddefluefiskeres bønner, og jeg ruller med største glæde bedetæppet ud for denne fluestang. Det er absolut stangen til de store fluer og de store fisk, men det er heldigvis meget nemmere at finde stangen, som klarer resten af geddeflueopgaverne.

Fakta

Scierra PF – Pike Fly 9 fod i tre dele klasse 8/9 Anbefalet kastevægt 20 gram Vægt 122 gram