Lystfiskeri ved kyst og hav

Steen Ulnits klar med en ny stemningsfyldt bog om det salte fiskeri med både flue og spin…

LYST FISKERI står der med store bogstaver på omslaget af Steen Ulnits netop udkomne bog. Danmarks flittigste forfatter er tilbage med en ny bog om det salte fiskeri med både flue og spin. Og det handler om lyst til at fiske. Solid viden og praktiske tips er blandet med personlige oplevelser ved kyst og hav. Lysten til at fiske brænder igennem bogens sider og efterlader hurtigt læseren med den velkendte hvad-laver-jeg-her-indedøre følelse.

Steen Ulnits kommer langt omkring emnet i bogens knap tohundrede sider. Som forfatteren dog selv påpeger i forordet er bogen ikke en hardcore fiskefagbog. Visse dele af det omfattende fiskeri berøres kun løseligt, men det er min opfattelse, at omtalen af fiskeriets mange grene gør det muligt hurtigt at gå fra drømmene til den praktiske udførelse. Steen Ulnits smider rundhåndet gode tips i puljen, og hans sunde lad-os-ikke-gøre-det-sværere-end-det-er indstilling holder læseren fast til lystfiskeriets grundprincipper.

Bogens ni kapitler omhandler: Miljøet, Grejet, Kastet, Fiskemetoder, Grejforslag, Fight og Landing, Fiskene, Lovgivning og Fiskepladser.

Igennem disse kapitler fortælles bredt om de mange muligheder der findes gennem året ved både kyst og hav med både flue- og spinnegrej. De fleste kapitler fungerer glimrende, og den erfarne Ulnits kan sit stof. Kapitlet om fiskepladser mener jeg dog er mangelfuldt og burde have været udeladt.

ulnits kyst hav

Kun kapitlerne er angivet med sidetal i indholdsfortegnelsen, hvilket kan give anledning til nogen bladren i siderne for at slå ned på et afsnit.

Ikke en Ulnits bog uden lovsangen om hans højtskattede flue Juletræet. Juletræet kvaliteter som kystflue kan ikke bestrides, men jeg håber på, at Steen Ulnits kreative evner vil resultere i flere nye fluer fremover.

Bogens fremtoning og layout er meget vellykket. Indbindingen og papirkvaliteten er fornem, og der er ikke sparet på store flotte stemningsfyldte og ærlige farvebilleder. Som mange af bogens fortællinger har en del af billederne en del år på bagen, og det afspejler forfatterens lange erfaring. Såmænd kun hyggeligt at blive mindet om, at for blot få år siden var glasrørsstænger og islændersweatere dagens orden. Som Steen Ulnits selv påpeger er billedvalget taget ud fra stemninger og ikke fra arkivet med rekordfiskene – og det virker som sagt. Bogen har et roligt layout med en tydelig tekst markeret i blåt under fortællingerne og traditionelt sort i det faglitterære.

Alt i alt ikke en bog blandt de nyskabende, men absolut en holdbar grundbog om det salte fiskeri. Bogen er skrevet af lyst og om lyst. Den skaber også lyst – til snarest at være derude med fiskestangen.

Fakta

Titel: Lystfiskeri ved kyst og hav
Forfatter: Steen Ulnits
Forlag: Jyllands-Postens Forlag 2005
Sider: 192 – indbundet (21 x 27 cm.)
ISBN: 87-91389-61-5