Lucky Loops

Den erfarne hollandske kasteinstruktør Sepp Fuchs har eksperimenteret sig frem til en hurtig og god løsning til at lave løkker på flueliner med. Ved hjælp af en særlig krympeflex laver Sepp Fuchs solide sammensmeltninger af fluelinen – både som loops og som samlinger mellem to forskellige typer af flueliner eller mellem skydeline og skydehoved.

Sepp Fuchs har testet sine metoder med succes på en lang række flueliner, og derfor skal det straks nævnes, at metoden ikke er velegnet til flueliner med monofile eller tropiske kerner, da disse smelter ved for lav en temperatur. Med nogen skepsis gjorde vi Sepp Fuchs kunststykket efter på en række flueliner og skydeliner, og resultatet er fremragende.

Trods hiv og slid er ingen af de mange løkker brudt op, og med lidt træning bliver de smeltede overgange helt jævne og flotte. En del liner i handelen i dag fås med loops og de smeltede udgaver minder meget om disse.

Se nedenfor for en hurtig step-by-step gennemgang af et loop.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Materialer

Til at lave dine egne loops skal du, udover fluelinen, bruge et barberblad eller en hobbykniv, en lighter, en splejsenål og et stykke krympeflex cirka fem centimeter langt i en diameter, hvor linen akkurat kan ligge dobbelt i (typisk 2.5-3.5 millimeter). Sørg for at have et hårdt underlag, så du kan skære præcist og rent med kniven. Det anbefales at teste proceduren et par gange på en stump flueline, som du ikke skal bruge.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Et loop i enden af fluelinen

Start med at lave et langt skråt snit i enden af linen som vist på billedet.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Hvis kernen er synlig på din line, så værd opmærksom på, at kernen ikke altid er centreret i fluelinen. Det er vigtigt at få så meget som muligt af coatingen til at danne den yderste spids af det skrå snit. Spidsen ligges bagover, så der dannes et cirka fem centimeters overlap. Klem loopet hårdt sammen med fingrene. Stik splejsenålen igennem krympeflexen. Hiv linen ind i røret ved at sætte den lille krog ind i det yderste af loopet.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Træk linen igennem så cirka en centimeter stikker ud af krympeflexen. Det skulle gerne passe med, at der er cirka en centimeter fra den modsatte ende af krympeflexen og hen til den skrå spids. Sørg for at den afskårne side af spidsen ligger direkte ind mod fluelinen, og tjek at linen ligger parallelt i resten af loopet. Så er det tid for åben ild. Varm krympeflexen med den nederste del af flammen, så den soder mindst muligt. Start med at smelte den skrå spids ned og arbejd dig derefter ud mod loopet.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Varm til du kan se coating smelte sammen og flyt derefter hurtigt flammen. Det er her færdigheden ligger. Det gælder om præcis kun at smelte coatingen – uden at den brænder eller bliver overophedet. Bliver coatingen for levende, så kan du bearbejde den lidt med fingrene, men pas på den ikke er FOR varm.

Hvis linen får for meget varme, så misfarves den og både coating og kerne bliver hård og skør. Hvis linen antændes har du helt sikkert skruet for meget op for varmen! Vær forsigtig med ikke at varme udenfor krympeflexen. Det kan fluelinen ikke holde til.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs

Lad linen køle af. Har du smeltet perfekt kan du ikke længere se samlingen og linen er uden misfarvninger. Tilbage er kun at klippe krympeflexen af med en lille saks eller lignende, og nu skulle du gerne have et flot og holdbart loop. Min egen skepsis har gjort at jeg efterfølgende teste alle loop ved linke det med et andet loop – og så give det både et langt sejt træk og nogle hurtige og hårde rusk.

Til dato har loopet ikke flyttet sig en millimeter.

Lucky Loops - Sepp Fuchs

Lucky Loops – Sepp Fuchs