LOOP Opti Coast 693

Mens tohåndsfluestænger senest er set lanceret med et knæk i håndtaget, så har der på enhåndssiden været minimal udvikling gennem årtier. Amerikanske Scott forsøgte sig for år tilbage med Ritz håndtaget, men over en kam har branchen haft vanskeligt ved at flytte de fluefiskende kunder fra de klassiske half – og full wells håndtag.

Loop Tackle Design har været fremsynede på både udvikling og markedsføring af en række innovative produkter til fluefiskeren, og nu tager Loop igen teten med et helt nyt håndtag på saltvandsstænger i henholdsvis serierne Opti Coast og de kraftigere Opti Salt. Håndtaget kaldes for X-grip. Det er sekskantet og en smule tykkere end normale full wells håndtag. Filosofien er en bedre styring af stangen under kast og især ved fight af store fisk. Vender man tankegangen og forestiller sig at spille tennis med en ketcher med et glat rundt håndtag, så begynder logikken at tone frem.

At omtale et håndtag uden at teste hele stangen vil være som at beskrive sædet i en bil uden at køre en tur. Fokus på denne omtale ligger på oplevelsen af det nye håndtag, men hele stangen får selvfølgelig et par ord med på vejen. X-grip er lavet af CorkMix som er et lettere materiale end den RubberCork der tidligere har været anvendt. Med den styrtdykkende kvalitet af naturligt kork er det ikke uvæsentligt at tænke i nye baner, og Rubber Cork/ CorkMix er de seneste år hyppigt set anvendt som fightbutts og endestykker på håndtag.

Ved første øjekast er X-grip håndtaget egentligt ganske pænt om end en smule råt. I hånden virker de skarpe kanter dog slet ikke så skarpe, og jeg var positivt overrasket over den umiddelbare følelse af kontrol. Til gengæld bekræftede vægten af stangens nederste del også mine bange anelser. Corkmix er stadig en smule tungere end kork. Bunddelen hvor der ikke er monteret andet end håndtaget på vejer 117 gram.

Montering og finish

Stangen er monteret på en lakeret og ganske flot stålblå klinge. Set i det rette lys fornemmes en krydslagt vævning af kullet. Der står cross-weave på klingen men jeg har ikke kunnet finde info om betydningen af det. Hjulholderen er gedigen og vil holde de fleste hjul urokkeligt fast. Monteringen op af klingen er klassisk for en saltvandsstang. To skydeøjne og slangeringe for resten.

Jeg ville have foretrukket større modeller af både skydeøjne og slangeringe. Beviklingerne er sorte og pænt udførte med enkelte blå metallic pyntebeviklinger. Pæne lakeringer og modelbetegnelse på alle dele. Stangen leveres med pose og et kantet cordurarør. Håndtagets fightbutt kan skrues af og der kan monteres medfølgende vægte for at balancere stangen ud. Med vægten af bunddelen tvivler jeg på nødvendigheden af disse, og jeg ønskede ikke at montere dem selv med de letteste af mine fluehjul på stangen.

Det er tydeligt i Loop’s program af stænger eller hjul, at der ikke ligger et ønske om lav vægt bagved designet. Loop satser med Opti Coast 693 i stedet på en kraftfuld og holdbar stang.

Fiskeri og kasteegenskaber

LOOP Opti Coast 693 kaster rigtigt godt. X-grip giver faktisk den forventede følelse af kontrol i kastet og på kysten klarer stangen sig godt selv i vinde, der normalt kunne lede humøret hen mod kraftigere grej. Aktionen ligger lidt højt i stangen uden at der er tale om en decideret topaktion. Den er ganske hurtig og falder hurtigt til ro.

Trods egenvægten føles kastet let og ubesværet med både hele liner og skydehoveder. Jeg fandt den bedst egnet med liner hvor der er 15-16 gram i spil under kastet. En klump på 10,5 meter i 16 gram gav de længste kast. Nogen vil måske påpege, at stangen så rettelig kunne være klassificeret som en syver. Anyway, Loop angiver stangens kastevægt til at være 12-16 gram, så ingen problemer der.

Opgaven gik mest på at prøve det nye håndtag og sammenligne det med de vanlige modeller, så krigsstien blev ikke vandret tynd i jagten på store fisk med stangen. De få og små fisk jeg stødte på klarede den uden besvær, og jeg vil vurdere den kraftfuld nok til at håndtere ganske store og stærke fisk. Stangen er blandt de tunge i denne klasse og vejer omkring 150 gram.

Ved sammenligning er det ikke svært at finde lettere stænger, men ikke desto mindre kaster Opti Coast 693 godt og føles behagelig under praktisk fiskeri. Formålet var at prøve X-grip håndtaget og jeg er overmåde begejstret for udformning og formåen. Det kommer vi uden tvivl til at se mere til i fremtiden.

Fakta

LOOP Opti Coast 693 9’3” i fire dele klasse 6 Kastevægt 12-16 gram Vægt 150 gram