Landsteder og laksefiskeri i Irland

River Blackwater i Irland

I Irland tilbyder en række historiske landsteder eksklusivt fiskeri i nogle af øens bedste fiskevande…

Ballyvolane House i det sydlige Irland har et af de bedste kort på hånden, når det gælder laksefiskeri. Det gamle landsted tilbyder eksklusiv adgang til flere strækninger i Irlands bedste lakseelv River Blackwater, hvor højsæsonen for laksefiskeri er august og september.

En ældre herre klædt i knickers og blanke sko træder forsigtigt ind i hallen på Ballyvolane House. Han nikker genert og bakker så et skridt tilbage. Indehaveren af det gamle landsted kommer til og præsenterer os for den forsigtige herre. Han hedder Norman Gillet og skal være vores ghillie i de kommende to dage ved River Blackwater.

”Ghillie” er den britiske benævnelse for en fiskeguide, og typisk for sin metier begynder Norman at snakke om vejret. I de seneste uger har solen skinnet og presset temperaturen op og vandstanden i elven tilsvarende ned. Det bekymrer vores ghillie, men vi er her for at fiske, og efter en hurtig gennemgang af de lokale fluer og spinnere i den lille, interimistiske lystfiskershop på Ballyvolane House, går det ad smalle irske landeveje mod House Pool i River Blackwater en halv times kørsel væk.

Landsteder og laksefiskeri i Irland

House Pool er cirka en kilometer lang og rummer flere attraktive fiskepladser, der idyllisk indrammes af skov, hvide klippestykker, ruinerne af Bridgetown Abbey og bløde bjerge i horisonten.

På trods af den lave vandstand ser elven spændende ud, og Norman udpeger hurtigt en lille stækning, som egner sig perfekt til fiskeri med flue. Han forklarer detaljeret hvor og hvordan der her skal fiskes, og jeg forsøger på bedste vis at efterleve hans instruktion. Ud af øjenkrogen kan jeg skimte Norman. Han står med korslagte arme og følger koncentreret fluens gang gennem strømmen. Kast efter kast.

Fred og ro

River Blackwater er Irlands næststørste elv men den mest betydningsfulde, når det gælder laksefiskeri. Den afvander ni bjerge og er cirka 150 kilometer lang fra sit udspring i Kerry til udløbet i Det Keltiske Hav. Elven bugter sig smukt gennem landskabet og passerer flere historiske ruiner og karakteristiske stenbroer undervejs. Den irske natur og historiske kulisse giver elven sit særpræg, og River Blackwater tilgodeser enhver laksefiskers forventninger til et godt laksevand. Elven veksler mellem små hurtige strækninger for fluefiskeren og store, rolige partier oplagt til fiskeri med spinnestang.

 

Landsteder og laksefiskeri i IrlandDet mest bemærkelsesværdige ved at fiske i River Blackwater er, at man er stort set alene om fiskeriet. Efter få timers fiskeri vil de fleste laksefiskere uundgåeligt undre sig over, at der ikke står ivrige fiskere på begge sider af elven og slavisk kaster alverdens isenkram i hovedet på de samme fisk.

I River Blackwater får fiskene fred og ro, og man behøver ikke jage stresset rundt for at komme til at fiske præcist der, hvor man gerne vil. Forhold som efterhånden kun kan opleves ved betydeligt dyrere fiskevande på f.eks. Island og på Kolahalvøen.

Den første laks

Det er blevet eftermiddag ved House Pool, og solen og den lave vandstand dæmper laksens lyst til at udfordre vores fluer og blink. Her og der ses fisk bryde overfladen, men det store sus af hugget fra en laks udebliver. Norman lader tankerne flyve og begynder at snakke om Skandinavien. Han kender ikke noget til Danmark, men han kender Norge og især det norske laksefiskeri. Han nævner uden slinger i udtalen flere af de store norske lakseelve, og for at understrege sit genskab til Norge, skifter han fra det engelske udtryk ”salmon” til det norske ”storlax”.

“Jeg har tidligere arbejdet som geofysiker i oliebranchen, og i 70’erne var jeg udstationeret to år i Norge. Jeg kørte fra Nordkap og ned gennem landet. Jeg stoppede op ved flere af de kendte elve for at opleve det norske laksefiskeri,” fortæller Norman om tiden, før han blev ghillie ved River Blackwater.

219Landsteder og laksefiskeri i Irland

I dag er han pensioneret, og hans tid går med at guide tilrejsende lystfiskere ved elven for Ballyvolane House og andre af områdets landsteder, som på tilsvarende vis tilbyder fiskeri i River Blackwater.

Det er ved at være sidste udkald, hvis vi skal have en laks på førstedagen, og kort efter vores pause og Normans norske anekdoter lykkedes det min fiskekammerat at fange sin første laks nogensinde. En pæn fisk på godt en halv meter og et fint udbytte under de svære forhold.

Laks i denne størrelse sætter ingen rekorder, men den giver os nyt håb forud for det videre fiskeri, og nok så vigtigt, så får vi noget at berette om ved aftenens middag på Ballyvolane House, hvor snakken uundgåeligt vil falde på resultatet af dagens anstrengelser ved elven.

Meldingerne rundt om middagsbordet er desværre de samme. Alle har set et par laks hist og pist, men det er kun min fiskekammerat, der har haft held til at fravriste elven en fisk. Igen får vejret og den lave vandstand skylden, mens en walisisk lystfisker spreder med sin sarkastiske britiske humor glæde i selskabet, og dagens slid ved elven skylles ned med en cognac og et bredt smil.

Stemningen på Ballyvolane House er i det hele taget hjertelig, og den irske gæstfrihed er slående. Indehaveren af stedet, Jason Green, udfylder sit værtskab med en fin blanding af venlighed og professionalisme. Og hans far, der for et par år siden lod Jason overtage styringen af stedet, går rundt og løser mindre opgaver, mens han engageret spørger til fiskeriet. En vigtig funktion, da de fleste gæster er her på grund af fiskeriet i River Blackwater.

Det gælder også en ældre amerikansk herre, som har taget sin søn med til Irland for at introducere ham til laksefiskeri. Han fortæller glædesstrålende om sine oplevelser på en tidligere tur til Island og sender sønnen bekræftende blikke, inden han går til køjs og ønsker os held og lykke ved elven.

Vi skal kort efter samme vej, og jeg går ind i Rolands Room opkaldt efter en dedikeret fransk fisker, som insisterede på at bo i netop dette værelse under sin årlige, fire måneder lange fiskeferie på Ballyvolane House.

Sidste dag ved elven

Med amerikanerens beretninger fra det islandske laksefiskeri frisk i erindringen, står vi op til vores anden og sidste dag ved River Blackwater. Norman hilser godmorgen og præsenterer dagens fiskeri. Vi skal forsøge os ved The Ballyholly Castle Fishery, der ligger cirka en kilometer længere nedstrøms i forhold til House Pool.

På vej ned til dagens udvalgte fiskestrækning passerer vi ruinerne af Ballyholly Castle, som Norman sætter ind i sin historiske kontekst, og vi får et indblik i et stykke dramatisk irsk historie.

The Ballyholly Castle Fishery byder ligesom House Pool på mange spændende fiskepladser, og det er en fornøjelse at gå under den høje himmel og fiske i det lave vand, selv om de sommerlige forhold ikke fremmer udsigten til at fange en irsk laks.

Elven flyder jævnt gennem landskabet, og den lette stenbund er behageligt underlag og kræver ikke samme kræfter og koncentration som at vade i en strid norsk elv. Det viser sig imidlertid, at Normans bekymringer om det gode vejr er velbegrundede, og selv om han ihærdigt prøver at finde den magiske formel, må selv en erfaren ghillie melde pas, når naturen har besluttet at lade sol og sommer råde. Hen under aften må vi overgive os, og vi forlader elven tomhændede, men dog opstemte over vores oplevelser og Normans gode selskab.

Fiskeriet vender
Tidligt næste morgen forlader vi Ballyvolane House, og da bilen glider ud gennem porten trækker tunge skyer ind over bjergerne. Det længe ventede regnvejr er kommet, og snart vil vandet stige i River Blackwater. Vi skal nå et fly i Dublin og er hensat til at følge den videre udvikling i fiskeriet fra fangststatistikker på internettet. Det afslører hurtigt, at regn er hvad der manglede. Der fanges pludselig mange flotte laks i det stigende vand, og årets bedste fiskedag ved River Blackwater følger blot få dage efter vores hjemkomst.

Landsteder og laksefiskeri i Irland

Laksefiskeri er også lunefuldt i Irland, men trods vores uheldige timing, må vi give Norman ret, da han under en pause i fiskeriet kastede et eftertænksomt blik ud over sit elskede fiskevand og tørt konstaterede: “A day at the river is never time wasted.”

Fakta

Laksefiskeri i River Blackwater
Sæsonen i River Blackwater strækker sig fra 1. februar til 31. september, og det er muligt at fange blanke laks gennem hele den lange sæson. Fiskeriet er billigst i februar og marts. Fra april og frem til højsæsonen i juli, august og september koster et dagkort 80 – 90 €.

Ballyvolane House udlejer stænger, fiskehjul og waders. Fluerne, spinnerne og andre småting kan købes i stedets lille butik. Hvis man ønsker gode råd og godt, irsk selskab kan en ghillie hyres for 80 € pr. dag for to fiskere. Pengene er givet godt ud, da lokalkendskab og indsigt i fiskeriet kan gøre hele forskellen.

”The Hidden Ireland”
Ballyvolane House er opført i 1728 og udlejer 6 forskelligt indrettede værelser. Foran landstedet er en mindre sø, hvor det er muligt at fiske efter regnbue- og bækørreder, som supplement til fiskeriet i River Blackwater. Ballyvolane House er en del af ”The Hidden Ireland” – en sammenslutning af eksklusive irske landsteder fra det 18. og 19. århundrede. Den historiske kontekst er tydelig overalt, og stedet er indhyllet i landlig idyl langt fra byens summende liv og larm.

Cork eller Dublin
Fra Billund afgår fly til Cork, som ligger blot en halv times kørsel fra Ballyvolane House. Flyver man fra København og lander i Dublin, er den efterfølgende køretur cirka 3 timer.