Lakse-enka

Norske Ingrid Bjørnov har skrevet en skøn bog om laksefiskeriet set fra sidelinjen…

Der er langt mellem fiskebøger skrevet af kvinder, og det er måske nok også på grænsen at kalde Lakse-enka for en fiskebog. Ikke desto mindre er det dog en glimrende bog om det at fiske laks.

Ingrid Bjørnov er kendt som entertainer og pianist, og hendes tidligere forfatterskab har kredset omkring det musikalske. Men Ingrid Bjørnovs bedre halvdel er passioneret laksefisker, og det er denne passion og dens indvirkning på deres samliv, pengepung, indbyrdes forståelse og mangel på samme som Lakse-enka handler om. Med andre ord om det at leve i skyggen af et andet og noget sæsonbetonet kærlighedsforhold.lakse enkaMed skarp humor, verbal virtuositet og en ikke ueffen indsigt i den besatte laksefiskers liv og levned, beskrives en lakseenkes liv på godt og ondt. Mest ondt og gennem en række individuelle historier; Hvordan man bliver lokket med på fisketur, hvordan man bør omgås en sulten laksefisker, hvordan man bør omgås en fejlslagen laksefisker, hvordan årets laksekalender ser ud (selvfølgelig strækkes laksefiskeriet til at vare hele året), hvordan mandens venner er endnu værre ramt – og betyder det mon at manden holder noget skjult.

Det er tydeligt, at Ingrid Bjørnov med tiden har tilegnet sig ikke så lidt viden om laksefiskeriet, og bogen afsluttes med en underholdende ordliste, hvor en række ord som optræder under laksefiskeri er frit oversat. Ikke overraskende er en del af ordene oversat til – noget dyrt.

Der skal kærlighed til at stå livet som lakseenke igennem, og selv om der ganske vist er langt mellem Ingrid Bjørnovs kærlighedserklæringer i bogen, så hviler der dog en masse ægteskabelig kærlighed trygt omkring siderne i mine øjne. Bogen er måske ment som en slags overlevelsesguide for begge parter.

Lakse-enka rammer plet og er en fin lille bog, som båder vækker latter og som også gør ondt, når man som laksefisker læser modpartens input så at sige. Jeg følte mig ganske afsløret undervejs, men jeg trøstede mig ved, at Ingrid Bjørnovs ægtemand uden tvivl er væsentligt mere optaget af laksefiskeri end jeg er. Bogen har allerede solgt flot og den er fint illustreret af Siri Dokkens. Den er netop udgivet som lydbog på CD. Ingrid Bjørnov har selv indtalt den. God fornøjelse.

FAKTA
Titel: Lakse-enka
Forfatter: Ingrid Bjørnov
Forlag: Vega Forlag (2007)
Sider: 111 (indbundet)
ISBN: 9788276434477