Inspiriation til nye kystfluer i Innovative Saltwater Flies

Innovative Saltwater Flies – Bob Ververka

Bob Veverkas introducerende linier i forordet fortæller kort og godt, at bogen er lavet for at vise de fluemønstre, der bliver brugt under fluefiskeri i saltvand i dag. Dette bliver naturligvis en kortvarig formåen, dels har bogen allerede et par år på bagen, dels er det en umulig opgave at få alt med i en sådan bog. Grunden til at bogen stadig er værd at omtale er, at bogen viser en masse spændende fluemønstre skabt af en masse af Amerikas mest interessante fluefiskere i saltvand.

Det sidste er vigtigt at bemærke – det er med udgangspunkt i USA, at fluerne er bundet og tænkt. Hvis man som læser tror, at nu skal man se udviklingens seneste fluer til torsk eller havørreder tager man fejl. Når det så er sagt, er det vigtigt at gøre opmærksom på, at det er svært at finde nogen anden bog, der kan give mere inspiration til det danske fluefiskeri end denne (det skulle da lige være Pop Fleyes af Bob Popovics).

Bogen er mere en samling af fluer og deres historier, end den er en decideret bog om fluebinding. Efter en kort introduktion om saltvandsfluernes udvikling, har i alt 37 af USA’s fremmeste saltvandfluefiskere deres eget kapitel i bogen. Hvert kapitel består af et portræt af fiskeren, et billede af hans udvalgte fluer og en historie der hører til. Blandt de umiddelbart kendte medvirkende findes; Steve Abel (Abel fluehjul), Dan Blanton, Trey Combs (der også har skrevet bogens forord), Jack Gartside og Brian O’Keefe.

Fluerne viser ud over ophavsmændenes enorme kreativitet, også fødeemnernes mangfoldighed og forskellighed i saltvand. Der findes imitationer af alt fra små krebsdyr, til krabber, store og små blæksprutter, sardiner og det der er værre. Fra små str. 10 fluer til enorme dobbelt krogede big game monstre i str. 7/0 og opefter.

Bogens fluefotos er i en klasse for sig, og hver eneste kapitel har et fluebillede i fuld A4 størrelse – en sjældent set luksus. Dette gør de fleste fluer meget tydelige og gennemskuelige, hvilket desværre også er nødvendigt. Fluerne er kun beskrevet med en kort materialeliste og ingen, eller ret få, egentlige bindebeskrivelser. Til nogle fluer er det intet problem, men til andre er mønstrene tilpas komplicerede til, at det havde været en fordel med en rigtig bindebeskrivelse.

En anden af bogens få ulemper er de forskellige stilarter i kapitlerne. Nogle skriver overskueligt med overskrifter og mange afsnit, andre skriver hele deres kapitel ud i en lang uoverskuelig smøre. De sidstnævnte gør bogen mindre overskuelig som helhed, da bogen er delt op alfabetisk efter deltagerne, i stedet for en måske mere hensigtsmæssig geografisk eller artsbestemt opdeling. I dele af bogen er man derfor nødt til at læse meget tekst, for overhovedet at få stillet sin nysgerrighed om de viste fluers anvendelses område. Dette skal dog ikke tolkes som om, at teksten er dårlig i bogen. Det er den bestemt ikke, flotte fotos og underholdende læsning.

Fakta

Bog – Innovative Saltwater Flies Forfatter – Bob Ververka År – 1999 Forlag – Stackpole Books Sider – 198 Format og fotos – Hardback A4 format. Farvefotos, samt tegnede illustrationer og akvareller ISBN – 0-8117-0902-7