Havørred

Havørred

Steen Ulnits dypper snøren i rørte vande og leverer et godt bud på en kommende klassiker…

Steen Ulnits, Danmarks mest produktive fiskeskribent, har kastet snøren efter mange tusinde havørreder, og i denne bog deler han rigt ud af sine erfaringer. Steen Ulnits har de store vadebukser på og formidler sin viden indenfor både flue-, spinne- og medefiskeri. Bogen rammer bredt og dækker hele paletten indenfor lystfiskeri efter havørred.

Fysisk imponerer bogen i omfang og udførsel. Lækker indbinding, talrige farvefotos, god papirkvalitet, overskuelig grafik og opsætning klæder et værk i denne kaliber.

Havørred henvender sig til lystfiskere, der allerede mestrer kunsten at fange fisk og ønsker sig mere viden omkring fiskens adfærd, levesteder og biologi. Med den ballast i rygsækken er vejen banet til at finde fisken og lokke den til hug. Der er en god naturlig struktur i bogens opbygning, der starter med fiskens ophold i ferskvand og slutter med de bedste fiskepladser på kysten samt udvalgte hotspots i udlandet.

Statistikker og faktuelle oplysninger giver bogen rygrad. Som noget nyt i dansk lystfiskelitteratur bruger forfatteren talmateriale fra sportsfiskemagasinet Fisk og Fri. Indberetninger over en 10 års periode til Storfangernålen med 1083 havørreder over 4 kg. taget i danske vandløb og på kysten. Det interessante talmateriale giver kløe i kastearmen og underbygger bogens teorier i fin stil.

Biologen Steen Ulnits giver læseren en præcis indsigt i havørredens livscyklus og byttedyr. Udsætninger af havørreder og brugen af fisketegnsmidler bliver sagligt vurderet.

Fritidsfiskernes misbrug med monofilgarn mod den danske havørredstamme slipper ikke for en tur i vridemaskinen. Dog er der set skarpere kritik af fiskevennerne, der i flere sommerhusområder, er let genkendelige med kedeldragt, knallert og mælkekassen fyldt med fisk.

Overordnet er bogen opdelt i saltvand og ferskvand. Undervejs i bogen er der små anekdoter, statistikker og fangstlister, og en opsummering af fisketips til åen og kysten. De 10 bedste kunstagn til både fersk- og saltvand er vurderet ud fra et substrat af de indberettede fisk til Storfangernålen samt grejbutikkernes bestsellers. Forfatterens bud på de bedste fluer til havørred er ikke breaking news, men klassiske mønstre, der alle fanger fisk.

Steen Ulnits er i denne bog ude på rørt vande, hvor alle har en mening. Havørred har potentiale til at blive en klassiker. Den er godt og modigt skrevet. Bogen er en inspirerende mursten af læsestof og den vil give læseren mange våben til at lokke havørrederne på krogen.

Fakta
Forfatter: Steen Ulnits
Titel: Havørred
Forlag: Gyldendal (2006)
ISBN 8702018942
360 sider