Gäddflugfisketips

Tangen kan dårligt blive for stor til gedde – sådan håndteres den…

Snart är våren över oss och man börjar träffa på allt fler fiskare ute på de mest populära platserna. Gäddflugfisket har de senaste åren attraherat allt fler utövare till kusterna, inte minst våra västra vänner, Danska fiskare som under april månad besöker Sverige då gäddorna är fredade i grannlandet under denna månad. När man möter en likasinnad är det alltid intressant att nyfiket men diskret kika på vad som möjligtvis kan hänga i jackan eller västen.

Kanske finns där några nya fräcka prylar som man inte visste fanns, men troligtvis inte kan fiska utan. Flerparten av dem som fiskar gädda har en väldigt guldig peang av varierande storlek hängandes någonstans, merparten har utrustat sig med en allt för liten tång enligt min mening.

När gäddorna börjar passera 5-kilo kan det vara väldigt långt ner till flugan i ett gap som är besudlat med sylvassa tänder, att stoppa ner handen eller ens fingrarna är inget som rekommenderas. Tänderna är vikta bakåt för att bytesfisk ska fastna lättare, och det kommer din hand också att göra med blodvite som följd. Att medföra en stor tång i fickan på västen är ofta jobbigt och känns som den är mer i vägen än den används.

Här är ett lite tips som kanske kan underlätta, inte bara för oss flugfiskare utan även för alla de som spinnfiskar gädda. De flesta har ett vadarbälte eller så kanske det finns någon d-ring på vadarna som kan användas. Skaffa en knivslida, gärna en som har används till en kniv med halkskydd. Använd en fintandad såg och såga bort den nedre delen av slidan så det återstår ca 5-6cm av den övre biten.

Nu har du en tånghållare som enkelt fästs med en tunn stripes (buntband) i vadarbältet eller en lämplig d-ring. Lämpligt är att ha den hängandes på samma sida av kroppen som kastarmen, väljer man andra sidan får man följden att fluglinan lättare trasslar in sig i tången. Tången jag själv använder säljs under namnet kroklossare och kostar några tior, den ser kanske lite väl stor ut när den ligger i sin förpackning i butiken, men jag kan garantera att i gapet på en 10+ gädda ser den förvånansvärt liten ut.

Lycka till.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *