Fly fishing through the Midlife Crisis

Fly fishing through the Midlife Crisis

Pulitzer prisvinderen Howell Raines har haft fluefiskeri som holdepunkt gennem hele sit voksne liv – på godt og ondt…

Det er noget af en tilsnigelse at kalde dette for en aktuel bog, idet den allerede sidste år kunne fejre ti års jubilæum. Alligevel er bogens overordnede emne evigt aktuel, nemlig det faktum at livet landevej både går op og ned, at mange mennesker i både medgang og modgang finder ro, balance, nyt mod eller sågar ydmyghed ude ved de dragende vande.

Howell Raines bog er modsat de fleste i de fleste fiskebøger en ren skønlitterær bog, hvis dybeste faglige indhold strækker sig til nogle tips ud i det kulinariske. Alligevel vil jeg fremhæve denne bog som både lærerig og underholdene.

Bogen beskriver med en noget springende kronologi Raines udvikling som fluefisker gennem hans sønners opvækst, gennem kærlighed og skilsmisse, gennem glædelige venskabers opståen og tragiske afslutninger, hen over tilbageblik på USA’s fluefiskehistorie; fiskende præsidenter, miljøpolitik og mangel på samme. I takt med Raines egen udvikling som fisker støder han undervejs på en række af USA’s fluefiskende legender, og de portrætteres respektfuldt på både kærlig og vittig vis.

Læsere på denne side af Atlanten kan ikke undgå at rynke brynene over den måde amerikanske fluefiskere udråbes til grundlæggere af ørredfluefiskeriet.
Til gengæld kan læsere med samme politiske holdning som Raines nyde de mange skarpe hentydninger til tidligere (og nuværende) politiske Bush regering, da Raines i nogen tid arbejde i Det Hvide Hus under den tidligere Bush præsident, hvilket efter nogen tid gav ham anledning til at overveje om livet overhovedet var være at leve…

En gennemgående person i bogen er fluefiskeren og miljøforkæmperen (i alle fald forkæmper for ørredens ve og vel) Dick Blalock, der undervejs fungerer som en slags mentor for Raines. Blalock er af den slags fiskere, der har vendt sit liv på hovedet, og derfor indretter sit liv efter fluefiskeriet og ikke omvendt.

Raines fortæller mange sandheder gennem bogen, og han gør det på en overbevisende, overraskende og underholdene måde. Bogen er efter min mening i den lærerige ende af fiskebøger, hvad angår holdninger til fiskeri, læren af andres erfaringer og USA som både hvad angår historie nationalt og som fluefiskeriets supermagt.

En fornøjelse.

Fakta
Titel: Fly fishing through the Midlife Crisis
Forfattere: Howell Raines
Forlag: Anchor books 1993
Sider: 350
ISBN: 0-385-47519-5