bonefish chico

Fly-Fishing for Bonefish

Ny grundig bibel om fluefiskeri efter bonefish. Endelig har Chico Fernández samlet sine mange erfaringer i et værk…

Min første tanke var: Endelig! Endelig en hel bog om bonefish skrevet af Chico Fernández. Chico Fernández har ikke et langt forfatterskab bag sig, men han er alligevel lidt af en fluefiskelegende i det amerikanske saltvandsfluefiskeri. Først og fremmest fordi han gjorde det mange nøjes med at drømme om. I halvfjerdserne opgav han en lovende karriere som økonomidirektør for at hellige sig fluefiskeriet. Siden er det blevet til et hav af artikler, en fast klumme i Saltwater Fly Fishing Magazine, en plads blandt Scott Fly Rod’s pro staff. En instruktionsvideo i fluekast og en lang række flotte fotos tæller også blandt meritterne.

Chico Fernández fangede sin første bonefish i 1956 og siden har han været fortabt. Med knap halvtreds års erfaring burde man vide hvad man skriver om, og det lyser fra første side ud af bogen, at Chico Fernández har noget på hjerte. De knap 200 sider er inddelt i tre dele med en række underkapitler.

Første del, The Bonefish’s World, giver et grundigt indblik i bonefishens biologi, dens levevis, tidevandets betydning og bonefishens fødeemner. Der er værdifuld information om bundforhold og temperaturer, og det er ganske interessant at få indblik i, hvordan de enkelte habitater skabes af naturen.

Andel del,Tackle and Equipment, indeholder alt hvad hjertet begærer om fluer, flueliner, fluehjul og fluestænger til bonefish. Der er gode råd til hvordan man finder det rigtige udstyr, og der er tips til hvilke øvrige småting, det kan være bekvemt at medbringe på en tur efter bonefish.

Tredje del og længste del, Catching Bonefish on a Fly Rod, handler om alt det der praktisk vedrører det at lande en bonefish på en fluestang. Hvordan man skal kaste til dem, hvordan skal fluen tages ind, hvordan skal den kroges og fightes. Når du endelig står med din bonefish, så rådes der også om landing og genudsætning. Sidst i bogen er der korte afsnit om nogle af de øvrige arter man støder på i bonefishens miljø, såsom permit, tarpon, hajer m.fl. Afrunding er gode tips til det rejseplanlægningen, blandt andet tips om fotografering.

Bogen er i luksusafdelingen hvad angår papir, format og indbinding, og det er vel næsten overflødigt at nævne, at bogen er rigt illustreret. Dels forfatterens egne utallige flotte farvefotos, suppleret med tegninger af Tim Borski og flotte akvareller af Millard Wells.

Chico Fernández har skrevet en levende bog, hvor et af de store plusser ud over alt det i øvrigt nævnte, er hans egen begejstring og holdning til fiskeriet. Bogen er spækket med små hints og tips til hvordan man angriber fiskeriet. Chico Fernández ved, at man hele tiden bør lære nyt når man fisker, og han er ikke bleg for at angribe fiskeriet fra nye vinkler, hvis gamle ikke giver resultat.

Der findes efterhånden mange bøger om emnet, men jeg vil ikke anbefale at gå uden om denne.

Fakta

Titel: Fly-Fishing for Bonefish
Forfatter: Chico Fernández (biologiafsnit af Aaron J. Adams Ph.d.)
Forlag: Stackpole Books 2004
Sider: 192 – hardback (22.5 x 28.5 cm.)
ISBN: 0-8117-0095-X