Fiskelykke

En sjældent vellykket og anderledes fiskebog…

En ny fiskebog er landet på hylderne i grejbutikker og hos boghandlere, og det er der jo intet usædvanligt i. Denne gang er det dog lidt af en sensation. Det er nemlig en bog, der skiller sig klart ud fra flertallet af bøger om fluefiskeri. Umiddelbart kunne man tro, at det var den sædvanlige, og snart trættende type; vi viser dig alle de steder hvor vi har fisket, fanget store fisk og taget fede billeder- bog. I princippet er det også sådan, men når jeg fortæller, at bogen er skrevet af folkene bag tv- udsendelserne med Lars og Bård, vil alle, der har set disse vide, at intet er som det plejer at være.

Er man ikke til humor i fiskebøger kan man lige så godt stoppe her, men er man til gengæld tilhænger af god fiskehumor, er denne bog sagen. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har moret mig højlydt over en fiskebog, men sådan var det at læse denne her.

Humoren brænder igennem i både tekst og billeder. Vist er der flotte og fantastiske fiskebilleder, men det er jo nærmest hverdagskost. I Fiskelykke er der mange billeder,som aldrig ville finde vej til konventionelle fiskebøger. Det gælder f.eks. billedet af en middelsvær dame fotograferet bagfra på vej ud i en patagonsk ørredelv, billedet af mødet mellem den norske knivkultur og den argentinske drikkekultur, billederne af de herrer Lars og Bård ulastelig klædt i tweed ved klassiske River Test, og billederne, hvor Lars og Bård forsøger at ”lyve” sig 30 år yngre. Det blot for at nævne nogle få!

Bogens tekst er som nævnt båret af humor, men også af eftertanke og overraskelser. Følgende er et citat fra afsnittet hvor Lars og Bård er på besøg ved den islandske Svartá Elv; ” Aldrig har vi følt det så befriende at forlade en så smuk og fiskerig elv. Nogle fiskepladser tilhører bare andre, steder hvor følelsen af at trænge sig på bliver påfaldende, uanset invitationer og hyggelig konversation. Fluefiskeri er en fintfølende sport:. Det er let at træde andre over tæerne, selv om de er dækket af uldsokker og tynde vadebukser.”

Bogen er skrevet af Lars Lenth og Lars Nilssen. Bård Tufte Johansen har måttet nøjes med at skrive forordet, og heller ikke det er kedeligt ! Bogen er på 208 sider og er rent ud sagt en fornøjelse at læse. Og som titlen siger, kommer vi jorden rundt med stang og kamera, og det lige fra Simested Å til Silver Creek i Idaho. Mere af den slags tak!

Fakta
Titel: Fiskelykke
Forfatter: Lars Lenth & Lars Nilssen
ISBN: 82-489-0361-3
Antal sider: 208 Hardback
Forlag: Kagge Forlag (2003)