Et glimt af Andros Island, Bahamas

Bonefish Capital of the World siges det – men øerne på Bahamas er også meget mere end bonefish…

Bahamas er en samling øer, der ligger øst for Miami i toppen af det Caribiske Ocean. Andros Island er den største ø, bestående af North Andros, Mangrove Cay og South Bright. På den vestlige side er Andros fuldstændig ufremkommelig på grund af skov og mangrove. Alle veje ligger på østsiden af øen, så den eneste måde man kan komme om på vest siden er med båd, hvilket er en dyr affære.

Andros Island er stedet hvor mange rekorder for bonefish bliver slået, og mange fiskere tager dertil i håbet om at få en fjorten punder.

andros, Bahamas, airport

Der er mange destinationer man kan tage til og fange bonefish, men der er ikke andre steder, der giver så gode odds for en stor fisk. Det var hvad jeg  hørte før jeg tog af sted for første gang. Uanset hvem jeg talte med, så fortalte de om rå mængder af fisk, men ikke noget om hvor jeg kunne bo, eller hvordan jeg skulle gribe det an.

Efter nu at have været på Andros nogle gange er jeg blevet vænnet til, at fisker man ikke fra en lodge med guide, så kræver det en del erfaring, samt et godt bredt flueudvalg, at være parat til bonefish og hvad der ellers måtte komme forbi på de tidevandsafhængige flats.

Hej hej haj

Vi sidder og spiser vores morgenmad, mens vi kigger ud over havet og taler om vi skal sejle ud på revet for at fange den enorme bullshark, der tog min flueline dagen før. Hajen svømmede rundt om båden, og da den kom op og tog min flue i et skumsprøjt kunne jeg se, at den var større end jeg havde forventet. Da den vender med min flue i munden skyder både Morten og jeg den til at være 2-3 meter lang.

bahamas haj

Hajen tager først et hurtigt udløb på hundrede meter, hvorefter den stopper den op. Jeg tror, at der stadig er håb for, at vi kan nå at få ankeret op og følge efter hajen, men efter meget kort tid krøller min klasse 12 fuldstændigt sammen og baglinen ræser igen af hjulet. Jeg råber til Morten, at nu skal det anker op!

Da der mangler 400-500 meter af min bagline bliver linen slap. Jeg må indse, at den er nået ud over revet, hvor den har fået skåret min bagline over på korallerne. Jeg ruller mine cirka 450 meter bagline ind og ser på enden, hvor min flueline skulle have været. Det er hvad der sker, når man ikke er ordentligt forberedt, tænker jeg og bander mig selv langt væk.

I dag bliver vi dog i stedet enige om at tage op i creeken og fiske til de store stimer bonefish, der er begyndt at samle sig der. Efter at vi har spist, tager vi vores grej fra værelset og går hen til supermarkedet for at købe brød og pålæg, samt kolde øl og sodavand. Supermarkedet er en forretning med alt du kan forestille dig, det hele klemt ned på 80 kvadratmeter. Vi når tilbage til båden, som ligger og venter med fuld tank ifølge aftale med Hank, der er manden, som man lejer både af.

Vi er parate til en ny dags bonefishing

Da vi stævner ud fra Hanks Place og sejler op til creeken, passerer vi tre flats i løbet af få minutter, men vi ved, at vi er på vej til noget bedre. Pludselig ser Morten et glimt af en finne ude af vandet, og vi standser straks båden, parate til at kaste til det, som vi tror er en pæn stor haj. Da vi næste gang ser den i overfladen, opdager vi, at det er to delfiner, der følger strømmen ud af creeken. Inden vi når at finde et kamera frem, er de væk igen. Vi får senere at vide af de lokale, at det er to delfiner, som fiskerne plejer at kaste lidt fisk ud til, og at de derfor næsten er blevet tamme.

bonefishing andros bahamas

Da vi lidt senere når den flat, som vi har bestemt os for at starte på, smider vi anker og bliver enige om, at starte med at gå langs kanten af flaten. På vejen ser vi adskillige barracudaer, der har placeret sig, så de er parate til at modtage de bonefish, der forlader det lave område. Der går ikke lang tid før, at Morten spotter de første fisk, der kommer svømmende lige mod ham.

Han lægger et perfekt kast ud foran den nærmeste for ikke at skræmme resten af stimen, og fisken drejer langsomt ud fra flokken. Den svømmer hen til fluen, som den inhalerer i en sky af hvidt sand, og Morten sætter et perfekt stripstrike og kroger fisken. Udløbet der følger er som leveret af enhver anden gennemsnits bonefish fra Andros – nemlig hurtigt og langt.

bonefishing andros bahamas

Mens Morten fighter sin bonefish, lægger jeg et kast ud foran stimen, der endnu ikke er spredt. De forreste fem bonefish sætter farten op, og den forreste bone tager hurtigt min hvide Clouser flue.

Sekundet efter står både Morten og jeg og smiler bredt, mens vi begge fighter fisk.

bonefishing andros bahamas

Stimen spredes, men efter vi vores kamp er overstået, og vi har fået noget at drikke, kan vi se, at de har samlet sig igen. De trækker ind i mellem mangroven, og på lavere vand kan vi se, at de tailer næsten helt inde under land. Forfanget bliver checket og et frisk stykke 0,28 mm. og en Bonefish Bunny bindes på. Det er vigtigt at checke forfang, da linerne hurtigt bliver slidt, når de går mod bunden. Fluerne bliver sendt af sted igen, og vi får et par fisk mere. Vi beslutter at sejle hen til et af de blueholes, der er i creeken, for at fiske til de jacks, der holder til der.

Ladyfish

Efter at have drevet over hullet et par gange, og vi hver i sær har taget et par jacks, så kroger Morten en fisk, der springer ud af vandet samtidig med, at den laver en anselig bue på Mortens #12 stang. Vi tænker begge to med samme på, om det er en af de tarpon, der også holder til i de blueholes der er i creeken. Efter nogle minutter må fisken give op og falde til ro. Morten kan således lande en ladyfish på cirka 6 kilo, hvilket er en temmelig stor ladyfish.

bonefishing andros bahamas ladyfish

Da vi har fået taget nogle billeder af fisken og genudsat den igen, bliver vi enige om at sejle tilbage til hotellet og spise noget aftensmad. Vi sejler tilbage til hotellet, mens vi tænker tilbage på de tre første dage vi havde, hvor det regnede og blæste så alt fiskeri var umuligt, og glæder os over at vejret er skiftet, og at der er mange dage endnu, til vi skal hjem. Tilbage på hotellet sidder vi med en kold Kalik og snakker om hvad vi skal i morgen. Bonefish, hajer, permit eller guldmakreller…

Hvem siger, at det ikke er hårdt at holde ferie…

Grej og gear til Andros

En klasse 8 stang til bonefish, små jacks og små barracuda.
En klasse 10 stang til permit og større barracudaer.
En klasse 12 stang til guldmakreller, hajer og tarpon.
Fluehjul i samme klasser – alle monteret med minimum to hundrede meter bagline.
Af flueliner kan jeg anbefale WF8F RIO Bonefish til klasse 8 og WF12F Rio Tarpon clear tip til klasse 12. Ekstra flueliner og en ekstra stang er at anbefale, da der ikke er mulighed for at købe noget på øen, hvis det går galt.

Tropebeklædning med lange ærmer og ben er at foretrække på grund af både sol og insekter.Et par gode polariserende solbriller samt hovedbeklædning
Masser af solcreme.

Bahamas, Andros, Bonefishing

Eksempler på fluer

Til bonefish binder jeg Bonefish Bunnys, Clousers, Crazy Charlie i hvid, tan og pink str. 2-6, men jeg varierer vægten af kuglekædeøjnene fra almindelige kuglekædeøjne til 20 cm. vand til støbte øjne str. Large til fiskeri på 50-90 cm. vand. Jeg finder det mere vigtigt med synkehastigheden end størrelsen på fluen, og de fleste bonefish tager gerne store fluer.

Permit fluerne er str. 2 og 4 Merkin og Turneffe Crab.
Tarponfluerne er Cockroach og Marquesa Sunrise str. 3/0
Hajfluerne er rød/grønne flashfluer med epoxyhoved str. 3/0 og 5/0