Den sikre vej til Bornholms store havørreder

Den sikre vej til Bornholms store havørreder

En ny sæson står for døren, og masser af havørreder er netop nu i færd med at sikre artens overlevelse på sand- og stenbunden i de bornholmske vandløb. En leg, som på den ene side er fornøjelse, men så sandelig også dyb alvor; et fantastisk syn er det i hvert fald.

I marts måned får du chancen for at fighte en rigtig fuldvoksen bornholmerørred med scandicAngler og to erfarne lokale guider. Leif og Torben, vores guider, garanterer ”fast fisk”, og når man ser hvad de har på samvittigheden, bliver man klar over at de ved hvad de snakker om. Torben H. Petersen fra lystfiskerguide.dk giver her et lille indblik i en guides hverdag, og hvad der venter dig på Bornholm.

Det var næsten for meget

Mine tre svenske venner Nisse, Göte og Stefan havde i april været her en uge uden den helt store succes. Dette skyldtes nok det faktum at det var, og havde været en meget kold tid, med masser af østenvind, som udover kulde også betyder lavvande. Endvidere var der på sydkysten flere gange blevet observeret sæler, hvilket heller ikke ligefrem gjorde fiskeriet nemmere.
Jeg kunne fornemme at de tre gutter meget gerne ville have lidt ”lokal” hjælp.

Vi aftalte at mødes på et rev på vestkysten tæt ved Rønne, hvor jeg mente muligheden for ørred var til stede. Morgenen bød på indtil flere springende fisk, men lige udenfor kasteafstand, og et par af dem var så absolut fisk som det havde været rart at overliste. Nå men vi pakkede sammen og jeg foreslog et besøg på nordkysten.

Kort efter vi var ankommet og havde påbegyndt fiskeriet var der gevinst. Jeg landede en flot 3 kilos, og så kan det nok være at appetitten var vakt. Efter yderligere ca. 20 minutter havde Göte fast fisk, og efter en heftig fight kunne han lande en overspringer på ca. 2,5 kilo, en virkelig flot fisk, selv efter bornholmske forhold (læs: herovre er vi jo nok lidt forvente).
Kort efter havde jeg fisk på igen, og sådan gik det slag i slag de næste par timer ! Alt i alt landede vi 8 styk hvoraf vi tog de 5. Mine svenske venner var naturligvis glade; det var en rigtig god måde at afslutte deres femtende Bornholmertur på.
Året før havde jeg det fantastiske held at guide dem til et helt forrygende fiskeri på sydkysten. Det krævede ikke blot lokalkendskab, men naturligvis også en god portion held. Jeg landede 12 ørreder og svenskerne 16 – py-ha det var næsten for meget.

Sådan en dag er livet værd at leve

I slutningen af sæsonen planlagde og gennemførte Leif og jeg i samarbejde med den lokale grejbutik ”Dus med Dyrene” to kurser for begyndere.

Nu venter vi på at dels de nystegne opgangsfiskene skal vende tilbage til havet med en glubende appetit til følge, og samtidig begynder nattefrosten at indfinde sig, med det resultat at blankfiskene (overspringerne) søger kystnært. Hvorom alting er, så venter dels den fantastiske bornholmske natur, og ikke mindst den vilde bornholmske havørred.