clouser flies

Clousers Flies

Omsider har Bob Clouser selv sat ord på sine legendariske fluer. Her gives de detaljerede beskrivelser på hans egne superfluer…

I bogen gennemgås 17 af Bob Clousers fluer. Først den originale Clourser Deep Minnow efterfulgt af 7 varianter af denne fluetype. Herefter følger 3 nymfer, 5 overflade-fluer og til sidst en enkelt tørflue.

Bogen indeholder også korte kapitler om de materialer der benyttes, samt en beskrivelse af de anvendte teknikker. Bob Clouser er nok mest kendt for sin Deep Minnow, som legenden Lefty Kreh hævder, at have fanget mere end 85 forskellige fiskearter på. Det er vist kun et fåtal af fluer, der har tilsvarende meritter. Ifølge Bob Clouser/Lefty Kreh er en af de vigtigste egenskaber ved fluen, at den altid bevæger sig; præcis som en byttefisk på flugt. Clouser Deep Minnow findes i et utal af varianter (som nævnt beskriver Clouser selv syv i bogen).

Det er interessant at se, hvordan Bob Clouser selv binder originalen, i forhold til de mange udgaver der ses i blade og på nettet. På fleste udgaver jeg har set, bindes de karakteristiske øjne på stort set lige bag krogøjet, men her synes Bob Clouser at trække dem længere tilbage og anbefaler, at øjnene bindes ind 1/3 inde på krogen. Originalen bliver endvidere belastet/forstærket med en epoxylakering af øjne og fibrene på fluens underside.

Bob Clouser er i det hele taget god til at komme med tips til, hvordan fluerne bindes og fiskes bedst. Bogens fokus er på fiskefluer. Det er simple imitationer, der gerne skal være nemme at binde. Jeg kunne nu godt tænke mig, at der var blevet gjort lidt mere ud af æstetikken i de fluer der bliver vist i bogen, så de i højere grad matchede denne fine bog.

Bogen minder i stil, kvalitet og layout meget om Bob Popovic og Ed Jaworowskis gode bog Popfleyes. Begge bøger er da også udkommet på samme forlag. Der er dog i denne bog ikke samme mængde innovative fluer og teknikker. Bogen indeholder fluer, som fint kan bruges til jagten på fisk med og uden fedtfinne i Skandinavien. Historierne, der ledsager hvert mønster, gør bogen interessant at læse, omend der er langt mellem nyhederne.

Fakta

Titel: Clousers Flies
Forfatter: Bob Clouser
Forlag: Stackpole Books 2006
Sider: 174
ISBN: 0811701484