Alaskas mest eftertragtede sportsfisk

Alaskas mest eftertragtede sportsfisk – Karluk River

Kongelaks, sølvlaks, rødlaks, hundelaks, pukkellaks, steelhead, regnbueørred, fjeldørred, søørred, kildeørred, stalling og mange flere. Trods de mange spændende arter er det alligevel kun et par arter, der trækker de mest entusiastiske sportsfiskere til Alaska – sølvlaks og steelhead. Fluefiskeri efter steelhead og sølvlaks i Alaska er den ultimative fiskeoplevelse.

Sølvlaks

Sølvlaksen er stålblank, når den vandrer op i Alaskas floder for at gyde. Den minder i stor udstrækning om Atlanterhavslaksen. Den er kendt for sine aggressive hug og vilde fight, og er den foretrukne lakseart hos mange sportsfiskere i Alaska. Størrelsen svinger meget afhængig af hvor i Alaska man er. Nogle af de største sølvlaks fanges på Kodiak Island – her ligger gennemsnitsstørrelsen omkring 4-6 kilo – med trofæfisk op til 10 kilo.

Alaskas mest eftertragtede sportsfisk

I området omkring Anchorage er gennemsnitsstørrelsen noget mindre, omkring 2-3 kilo. Sølvlaksen fanges både på flue og spin. Fluefiskerens udrustning til sølvlaks består typisk af en enhåndsstang klasse 7 eller 8, og fluer størrelse 4-2 i stærke farver. Den nystegne sølvlaks tager villigt fluen, men den skal fiske på bunden. I de lidt dybere elve kræver det hurtigtsynkende liner, men i de lavvandede elve – som Karluk River på Kodiak Island – er det ofte nok at fiske en belastet flue på en flydeline.

Steelhead

Blandt amerikanske sportsfiskere hersker der stor mystik om den eftertragtede steelhead. Der er da heller ingen tvivl om, at mange fluefiskere har den øverst på ønskelisten.

Alaskas mest eftertragtede sportsfisk

 

Alaskas steelhead hører ikke til de største i verden, men måske de skønneste. Det er vildfisk på 2-6 kilo, med trofæfisk op til 10 kilo. Det er forskelligt hvornår steelheaden vandrer op i Alaskas floder. Mange elve har deres bedste fiskeri i april og maj, men enkelte elve har den største opgang om efteråret. Uanset hvornår steelheaden vandrer op i elven gyder den om foråret – typisk i april og maj.

Der er ikke mange gode steelheadelve i Alaska – men dem der er hører til blandt de bedste i verden. Situk River i det sydlige Alaska og Karluk River på Kodiak Island er ubestridt de to bedste steelhead elve i Alaska. Steelheaden er blandt andet kendt for sin akrobatiske fight, hvor den er mere i luften end i vandet, men blandt rigtige steelheadere er det først og fremmest fiskens skønhed der drager.

Traditional Style or The American Way

Både sølvlaks og steelhead kan fanges Traditional Style, hvor man fisker traditionelt nedstrøms vådfluefiskeri med sinktipliner og almindelige fluer, der svinger i strømmen. Men amerikanerne har deres helt egen fiske metode – dead drift. Kunsten er at lade fluen drive hen af bunden, uden at den påvirkes af linen. For os europæere kan det virke som en besynderlig fiskemetode, men den er effektiv.

Alaskas mest eftertragtede sportsfisk

Der fiskes både med større fluer som egg-sucking leech og små glo-bug fluer. Den sidste nye trend er bitte små perler der sættes på linen cirka 5 centimeter over en blank krog. Over perlen placeres et par splithagl, og skal det være helt rigtigt monteres en strike-indikator øverst på forfanget. Man skal lige vende sig til den noget anderledes måde at fiske på, men når man først har prøvet det, så kan man meget nemt blive tryllebundet af The American Way.

Karluk River – Kodiak Island

Karluk River på Kodiak Island er en af de få elve i Alaska, hvor man både kan fiske på nystegne blanke sølvlaks og steelhead samtidig. Det er en af Alaskas bedste elve for fluefiskere. Den er cirka fyrre kilometer lang og er cirka 30-60 meter bred. Elven er lavvandet, og de fleste steder kan man i normal vandføring vade over den. Elven kan umiddelbart være svær at læse, fordi man generelt fisker på relativt lavt vand.

Alaskas mest eftertragtede sportsfisk

Men så snart man har fundet rytmen er den en drøm for fluefiskere. Sølvlaksene starter deres opgang i begyndelsen af september. Opgangen topper sidst i september og fortsætter langt ind i oktober. Steelheaden starter sin opgang sidst i september og topper midt i oktober.

I ugerne omkring 1. oktober kan man i normale år opleve parallel opgang af stålblanke sølvlaks og steelhead, noget der ikke findes mange andre steder i verden. En floattrip tur er den bedste måde at opleve Karluk River på. På turen er det ikke ualmindeligt at se både bjørne og ørne.