© Stort billede
Lillebælt – et ægte havfiskeparadis

Af Erik Egvad Petersen  06-10-2000 Share

Uover de godt 7500 kilometer kyststrækning vi har i Danmark, har vi vel nok verdens bedste muligheder for at komme ud på havet. Langs med Lillebælt er der ikke mange byer eller flækker hvorfra der ikke sejler lystfiskerfartøjer ud med lystfiskere.

Mommark, Sønderborg, Ballebro, Aabenraa, Årøsund, Hejlsminde, Middelfart, Fredericia og Skærbæk for bare at nævne et par af dem.

Her fanges torsk, sej, rødspætter, skrubber, isinger og i sæsonen sild og hornfisk. Ind i mellem er der en prægtig havørred, der falder for pirken eller ophængerne.

Selvom målere ikke hører til daglig kost i Lillebælt, så skal man ikke undervurdere størrelserne. Den største registrerede Lillebælttorsk vejede hele 18 kilo og der fanges hvert eneste år torsk godt på den anden side af 10 kilo i månederne december, januar, februar og marts.
Let grej og 18 kilos torsk
Efter at have turet rundt på det meste af Lillebælt i efterhånden mere end 20 år, så er jeg stadig lige begejstret hver gang muligheden byder sig. Udover at man her har muligheden for at fiske med let havgrej så er der altid spændende oplevelser på Lillebælt.

Jeg husker for et par år siden på en tur med M/S Mik Petersen hvor vi efter at have fanget en stak pæne torsk pludselig kunne opleve, at en af kameraterne havde store problemer. Stangen bøjede faretruende og det var en tung sag. Den var som en sæk kartofler. – Typisk gydetorsk. Der blev allerede diskuteret i størrelse på den anden side 20 kilo. Linen kom kun ind på hjulet i ganske små stød. Pludselig kom pirken til syne.

I enden på pirken sad en anden line. Fastgjort i den fangne line sad et langt stykket reb. Der var flere lystfiskere der i tidens løb havde haft nærkontakt med dette stykke reb. Uden at vinde fighten. Jes Jacob havde sejret. Godt 25 meter svært reb med mere end 10 brugbare pirke blev fangsten.

En anden gang var jeg med M/S Rosita ude sammen med 10 unger fra det lokale fritidshjem. Det var meningen at de skulle prøve at fange et par småtorsk og jeg var med som fotograf for den lokale ugeavis.

Ungerne opgav dog ret hurtigt og ville hellere lege på det spændende skib. Nærmest for sjov prøvede jeg et enkelt kast. Vi var ikke længere ude end godt 20 minutters sejlads fra Aabenraa havn. Og pludselig sad der torsk på samtlige kroge på forfanget. Og det var 3-4 kilos torsk.

Det gav sved på panden og ungerne jublede og ville se mere. I løbet af de godt 45 minutter det hele varede lykkedes det mig at fange en hel kurv fuld med prægtige torsk. På vejen ind havde både jeg og pædagogerne nok at gøre med at rense fisk. Ungerne hylede af grin hver gang de kunne smide en håndfuld indvolde ud til mågerne.

Forældrene så lidt betænkelige ud inde på molen da de hver fik udleveret en pose fisk.
De næste uger var skibet total udbooket. Fiskeforeningen på det lokale Energiværk Enstedværket har, traditionen tro, en havtur tidligt på foråret hvert år. For et par år siden var kassereren med på turen. Det er en kvinde. Nu er der jo noget med kvinder og lystfiskerture. Men det er bare overtro. Eller er det.

I hvert fald kunne hun håndtere pirkestangen akkurat lige så godt som de mandlige deltagere. Og så sandelig om ikke stangen pludseligt bøjede og slet ikke stoppede. Jeg blev ringet op denne søndag eftermiddag og forstyrret i en god middagslur hele to gange.

Første opringning fortalte om en torsk på 18 pund. Ak ja. Næste opringning om en torsk på 18 kilo og fanget af en kvinde. Der var ingen tvivl i skipper Martins stemme.

Billederne gik hele den danske presse rundt. Der blev run på Lillebælt i flere uger bagefter. Jeg skal aldrig undervurdere kvinder og deres hav-egenskaber mere.

I de fleste tilfælde er let grej med til at gøre turene ud på Lillebælt til spændende og underholdende. Man bliver ikke så let træt og selv fisk på 3-4 kilo er herlige fightere på det rigtige grej.

Ophængere er et must på Lillebælt. I hvert fald det meste af sæsonen. Pirke på 45-60 – ja måske op til 100-150 gram når strømmen er på sit stærkeste mellem broerne ved Fredericia og Middelfart.

Ind i mellem kan man opleve en rivende strøm her og 100 grams pirke flyder på det nærmeste i overfladen. Så gælder det om at anvende sværere pirke eller holde sig lige i strømskellene.
Fladfisk
Udover torsk, så er Lillebælt faktisk berømt over det meste af Europa for sine flotte fladfisk. I sæsonen går der næsten ikke en uge hvor der ikke bliver fanget en af de store rødspætter.

Et par af de sikre lystfiskerkuttere er bl.a M/S Tenna II fra Middelfart og M/S Neptun fra Skærbæk. Her fanges der rødspætter på over 2 kilo hvert eneste år. Som agn anvendes overvejende sandorm og børsteorm selvom sidstnævnte skulle være allerbedst. Jeg oplevede selv en tur for et par år siden sammen med Mede-Niels. Her blev der fanget rigtig godt på børsteorm.

Og det var ikke kun de flade der var vilde med børsteormene. Torsk elsker også børsteorm. Serveret på bunden med et glidelod eller paternoster går der ikke mange splitsekunder før de sultne fisk har fundet frem til agnen.

Men selv i Lillebælt kan fiskene naturligvis være lunefulde og går strømmen den forkerte vej eller når der overhovedet ingen strøm er, så kan man selvfølgelig også her opleve en nul-dag. Selvom de er sjældne.
Lillebælttorsk
Torsken er Lillebælts brødfisk. Den fanges her fra januar til december. Selvfølgelig fanges de store på bestemte tidspunkter af året. Februar og marts måned hører til de måneder hvor der de seneste 3 år er blevet fanget store fisk.

Selvom målerfisk ikke hænger på træerne i Lillebælt (det gør de jo heller ingen andre steder), så fanges de faktisk hvert år og der er lidt af en konkurrence mellem de forskellige kuttere hvem der fanger den største.

I skrivende stund er den officielle rekord en torsk på 18 kilo. Der kappes i øvrigt ivrigt mellem kutterne hvem der kommer tættest på nytårstorsken omkring de 10 kilo.

Torsken i Lillebælt er utrolig taknemmelig og hugger på både naturlig agn, pirke og ophængere. Pirke på 45-60 og et par ophængere er med til at gøre fiskeriet spændende. Dette udstyr anvendes mestendels til kastefiskeriet fra lystfiskerkutteren.

På enhver kutter skal man tage hensyn til de andre og det er kasteren der skal rette sig ind efter de andre – og ikke omvendt. Et par af kuttere har udpeget en fast kasteside.

Fidusen er, at man kan affiske et stort område på denne måde med særdeles godt resultat. Fra pirkesiden skal pirkene være lidt tungere. Her gælder det igen om at de når bunden hurtigst muligt. Så hold øje med skipper.
Spændende fisk i Lillebælt
Jeg har fulgt fiskeriet og fiskene i Lillebælt med stang og snøre og kamera de sidste 10 år og har oplevet både op- og nedture hvad angår fangsterne.

I de seneste år har Lillebælt nydt godt af Vandmiljøplanen. Ingen tvivl om det. Hvor det eksempelvis før var nemmere at fange en havørred i Aabenraa fjord end at fange bare en undermålstorsk, så vrimler det med torsk nu. Derudover er der sej, sild, hornfisk og for et par år siden var der sågar makrel igen. Derudover har jeg oplevet masser af marsvin. Både fra jollen og direkte fra kysten.

På et tidspunkt kunne man fange indtrækkende torsk på et helt bestemt klokkeslæt fra kysten og en aften ville de bare ikke hugge. I samme øjeblik så jeg ryggen af to prægtige marsvin helt inde under lavt vand. De trak bare forbi. Det var nok til at få torskene til at trykke sig. Efter en halv time bed torskene igen. Derudover har jeg oplevet havbars. Undslupne fisk fra et forsøgsdambrug. Masser af regnbueørreder. Undsluppet fra havbrug.

Ja, endda sværdfisk er der landet i Lillebælt for bare to år siden. Den blev sigtet blødende i Aabenraa havn og blev hevet op og sendt til Esbjerg Fiskeri og Søfartsmuseum. Der gisnes stadig den dag i dag hvor den store sværdfisk kom fra.

Lillebælt byder på mere mellem himmel og jord end mange andre fiskesteder. I de senere år er man fra højere sted begyndt at tale om at gøre hele Lillebæltområdet til eet stort naturreservat, men de planer bliver nok først aktuelle om nogle år.
Mest læste
  • Tvillingarna
  • Kystflue - simpelt og effektivt
  • Produktportræt – Scott fluestænger
  • Skjernå med hedefluen
  • Havørredfisker på Fyn
  • Loop Grey Line
  • Finish
  • LOOP Opti Speedrunner
  • Kasteegenskaber
  • Det samlede indtryk

Nyeste blogindlæg

» Gå til bloggen









Copyright© 1999-2005 scandicAngler I/S . Alt materialle er underlagt loven om ophavsret
scandicAngler's politik om personlige oplysninger -   -   - 

Teknik og Content Management System (CMS) Bellcom Open Source ApS